Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή έχουμε ασχοληθεί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, με το θέμα …έχω πάρει κάποια παραπάνω κιλά και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό….
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το πως μπορώ να ρυθμίσω τον μεταβολισμό της τροφής και των υγρών στο σώμα, ώστε να μειώσω τα επιπλέον κιλά και να διατηρήσω μια καλή υγεία με φυσικές λύσεις και τεχνικές.
Πριν όμως προχωρήσεις στις τεχνικές, η εμπειρία μου έχει διδάξει ότι για να χάσει κάποιος/α κιλά χρειάζεται να βρίσκεται σε μια φάση συναισθηματικής ισορροπίας ή τουλαχιστον να νιώθει έτοιμος/η και δυνατός/η να κάνει καλό στον εαυτό του. Προτείνω να μην ξεκινήσεις εάν βρίσκεται σε αναστάτωση, απογοήτευση, θυμό ή θλίψη γιατί τότε μπαίνεις σε φαύλο κύκλο με χειρότερα αποτελέσματα.
Επίσης οι γρήγορες και εύκολες λύσεις συνήθως δεν διαρκούν και είναι αρκετά παρεμβατικές. Χρειάζεσαι χρόνο, υπομονή, επιμονή και αποδοχή σε κ΄άθε βήμα, για να έχεις ένα καλό και σταθερό αποτέλεσμα με φυσικούς τρόπους.
Καλή επιτυχία είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!!!
Θέλεις να ανακουφίζεις άμεσα πόνους στο σώμα;
Κατέβασε Δωρεάν τον Οδηγό με σημεία πίεσης
Κατανόηση της συσσώρευσης βάρους σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Η συσσώρευση λίπους και επιπλέον βάρους στο σώμα σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση υγρασίας.
Τα όργανα που διαχειρίζονται την ροή των υγρών στο πεπτικό σύστημα και συμβάλλουν στον καλό μεταβολισμό είναι ο Σπλήνας και το Στομάχι, το Ήπαρ, τα Νεφρά και το Τριπλός Θερμαστής.
Οι αιτίες για την συσσώρευση υγρασίας στο σώμα είναι:
- Υπερβολική ποσότητα φαγητού ή λάθος επιλογή τροφής. Γενικά οι τροφές που δημιουργούν υγρασία στο σώμα, όπως θα δεις πιο κάτω και οι κρύες τροφές δυσκολεύουν την πέψη και τον μεταβολισμό γιατί αποδυναμώνουν τον Σπλήνα.
- Εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες υγρασία, δηλαδή η παραμονή σε κλίμα ή σε περιβάλλον που έχει υγρασία δυσκολεύει την διαχείριση της υγρασίας στο σώμα και δημιουργεί στασιμότητα των υγρών και βάρος.
- Συναισθηματικές διαταραχές όπως στρες, κατάθλιψη, απογοήτευση, κ.α. δημιουργούν στάση στη ροή του Qi και των υγρών και συνεπώς και της τροφής με αποτέλεσμα την συσσώρευση υγρασίας και λίπους και τον μειωμένο μεταβολισμό.
- Κληρονομικότητα, ή ορμονολογική διαταραχή, σχετίζεται με τα όργανα Νεφρά και Ήπαρ
- Υπερβολική κόπωση και νοητική δραστηριότητα με λίγο ύπνο και χωρίς άσκηση και έκθεση στον ήλιο και τη φύση. Ο οργανισμός που βρίσκεται σε κόπωση δεν έχει τη δύναμη για την σωστή πέψη, μεταβολισμό και αποβολή.
Διατροφή
Μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή βοηθάει όλο τον οργανισμό μέσα από την καλή λειτουργία του πεπτικού και των εντέρων.
- Τρώμε όλες τις τροφές, εφόσον δεν μας δημιουργούν κάποιο πρόβλημα υγείας ή φούσκωμα. Παρατηρούμε το σώμα μας!!
- Τρώμε φρέσκες τροφές της εποχής και από τον τόπο που κατοικούμε. Προτιμάμε βιολογικές τροφές χωρίς χημικές προσθήκες.
- Για να αποβάλουμε συσσώρευση υγρασίας, για φουσκώματα, οιδήματα, κατακράτηση, επιλέγουμε καθημερινά:
- αρκετό νερό – διάβασε για την Ενυδάτωση στο άρθρο μου
- καλαμπόκι
- σέλερυ
- μαρούλι
- κολοκύθα
- μανιτάρια
- μαϊντανός, σέλερυ και φύλλα από καρότα – βράζουμε για 10’ και πίνουμε το ζουμί με λεμόνι
- πικρά χόρτα και βότανα. Η πικρή γεύση κινητοποιεί την υγρασία
- ανανάς χωρίς ζάχαρη
- σπόροι chia μουλιασμένοι σε αρκετό νερό για όλο το βράδυ
- λίγα πικάντικα μπαχαρικά στο φαγητό, όπως πιπέρι καγιέν, τζίντζερ, τσίλι. Η ζεστή ενέργεια των μπαχαρικών ενεργοποιεί το πεπτικό για καλύτερη πέψη και μεταβολισμό.
- Τρώμε συχνά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν προβιοτικά. Βοηθούν το έντερο να καθαρίσει και έτσι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλύτερη πέψη και στον μεταβολισμό. Τέτοιες τροφές είναι η κομπούχα, πρόβειο γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο (sauerkraut).
- Τρώμε καθημερινά βιολογικά λίγα ωμά λαχανικά και φρούτα με τη φλούδα σε όσα τρώγεται για να θρέψουμε το μικροβίωμα του εντέρου και τον καλύτερο μεταβολισμό και αποβολή των άχρηστων.
- Αποφεύγουμε κατεψυγμένες, κονσερβοποιημένες, συσκευασμένες και τροφές με συντηρητικά.
- Αποφεύγουμε τις τροφές που δημιουργούν υγρασία, όπως:
- τα προϊόντα με αλεύρι
- ζάχαρη
- γαλακτοκομικά, εξαίρεση αποτελεί το πρόβειο γιαούρτι και το κεφίρ που είναι φυσικά προβιοτικά για το έντερο.
- αναψυκτικά
- αλκοόλ
- αλλαντικά
- Αντικαθιστούμε το αλεύρι με παξιμάδια από χαρουπάλευρο, βρώμη ή άλλα δημητριακά χωρίς γλουτένη.
- Αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα και λίγο μέλι.
- Αντικαθιστούμε το γάλα με ροφήματα καρύδας, ρυζιού, αμυγδάλου κ.α. χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες.
- Αντικαθιστούμε τα αναψυκτικά με κομπούχα (το θαυματουργό τσάι – αναψυκτικό που μπορείς να το φτιάξεις ή να το αγοράσεις από καταστημάτων βιολογικών τροφών)
- Αντικαθιστούμε το αλκοόλ με λίγο ρακί, τσίπουρο που δεν έχει ζάχαρη.
- Τρώμε 5 γεύματα την ημέρα, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Η συχνή λήψη τροφής ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. “Τρώμε το πρωί σας βασιλιάδες, το μεσημέρι σας άρχοντες και το βράδυ σαν ζητιάνοι”
- Το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι ελαφρύ και να γίνεται 3 ώρες πριν τον ύπνο.
- Αποφεύγουμε τις πολλές κρύες τροφές και τα κρύα ροφήματα/νερό μετά το μεσημέρι, όπως σκέτη σαλάτα χωρίς κάτι ζεστό, τα παγωτά, τα πολλά ωμά λαχανικά, γιατί δυσκολεύουν την πέψη. Ιδανικά πριν το φαγητό είναι καλό να πίνουμε λίγο χλιαρό νερό, ή βότανα για να προετοιμάσουμε θερμαίνοντας το πεπτικό σύστημα.
- Η ποσότητα του φαγητού ορίζεται από το σωματότυπο, την δύναμη της πέψης, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες. Οπότε ένας απλός κανόνας είναι να τρώμε 7/10 της πληρότητας, ώστε να μην γεμίζει το στομάχι, να υπάρχει πάντα και άλλος χώρος για φαγητό σε κάθε γεύμα.
- Μασάμε πολύ καλά την τροφή με αργό ρυθμό, ηρεμία, χωρίς σκέψεις. Να καταλαβαίνουμε την κάθε γεύση και να απολαμβάνουμε τη διαδικασία. Mindfulness!!!
- Αποφεύγουμε το φαγητό όταν είμαστε κουρασμένοι, εκνευρισμένοι ή άρρωστοι, ή ενώ συγχρόνως δουλεύουμε. Καλύτερα είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα για φαγητό με ηρεμία και σε άλλο χώρο από αυτόν που εργαζόμαστε.
Μπορείς να δεις στο άρθρο μου ένα ενδεικτικό πρόγραμμα εβδομαδιαίας διατροφής
Επίσης προτείνω να κάνεις καθαρισμό εντέρου που θα σε βοηθήσει πολύ να καθαρίσεις πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε νέα διατροφή.
Διάβασε στο άρθρο μου πως να το κάνεις μόνος/η στο σπίτι.
Βότανα
Πίνουμε καθημερινά 1 – 2 κούπες με 2-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσσουμε για ποικιλία. Όπως πάντα επιλέγουμε τα βότανα που μας αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα μας δημιουργήσει ενόχληση το σταματάμε αμέσως.
Για κατακράτηση υγρών και οιδήματα:
- ginger ως αφέψημα*
- ταραξάκο, τσουκνίδα, σημύδα, λουίζα, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, κουρκουμάς, εκουιζέτο, πράσινο τσάι, πολυκόμπι, ως έγχυμα**
Για καλύτερη πέψη, φουσκώματα, δυσπεψία:
- ginger, μαραθόσπορος, γλυκάνισος, γλυκόριζα, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού, σπόροι άνηθου, ως αφέψημα*
- μαστίχα, ρίγανη, δίκταμο, δάφνη, δυόσμος, χαμομήλι, φλισκούνι, μέντα, μαντζουράνα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, μολόχα, ως έγχυμα**
Πρόσθεσε μερικές σταγόνες, ή βράσε μερικές φλούδες, λεμόνι ή γκρέιπφρουτ στα βότανα σου, θα βοηθήσει στην διασπορά της υγρασίας.
*Ως αφέψημα: Βράζουμε περίπου 5-10 σποράκια για 10’ σε 1,5 ποτήρι νερό, σουρώνουμε και πίνουμε.
**Ως έγχυμα: Βάζουμε 2-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτουμε βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνουμε για 5-10’, σουρώνουμε και πίνουμε.
Το καλοκαίρι μπορείς να φτιάξεις τα ίδια ροφήματα και να τα πίνεις δροσερά.
Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιήσεις το Ψύλλιο, βοηθάει στην αποβολή των κοπράνων, στην αποτοξίνωση και δημιουργεί αίσθημα πληρότητας, οπότε μειώνεται η πείνα.
- Βάλε 1 κ.σ. ψύλλιο σε 1/2 ποτήρι νερό και άφησέ το για 3-5′ να γίνει ζελέ.
- Μπορείς να πίνεις 1-3 ποτήρια την ημέρα πριν από τα γεύματα
- Αν σε δυσκολεύει η γεύση που είναι άνοστη, μπορείς βάλεις το ψύλλιο σε γάλα, γιαούρτι, χυμό ή να το προσθέσεις στα smoothies.
Διάβασε εάν θέλεις περισσότερα για τα βότανα
Ασκήσεις και ήλιος
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ομαλή κυκλοφορία του Qi και των υγρών στο σώμα. Βοηθάει στην καλύτερη πέψη, στον μεταβολισμό και στην αποβολή των άχρηστων τροφών και υγρών από τα έντερα.
Επέλεξε όποια άσκηση σε ευχαριστεί και σου ταιριάζει αλλά το πιο σημαντικό είναι να φτιάξεις μια καθημερινή ρουτίνα για τουλάχιστον 30’.
Προγραμμάτισε μισή ώρα την ημέρα καλύτερα το πρωί και πρόσθεσε την στο ημερολόγιό σου ώστε να μην το ξεχνάς ή το αποφεύγεις. Αυτή είναι η ώρα που φροντίζεις τον εαυτό σου!!
Ιδανικά κάνε άσκηση σε εξωτερικό χώρο, στη φύση με φως από τον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας. Ο ήλιος δίνει μήνυμα στο σώμα μέσα από τα μάτια, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα όλα τα συστήματα του οργανισμού και ο μεταβολισμός. Γι’ αυτό μην φοράς γυαλιά ηλίου για 30’ όσο κάνεις την άσκησή σου ή απλά περπατάς σε εξωτερικό χώρο.
Μπορείς να προσθέσεις πιέσεις με ροές στους Μεσημβρινούς της Σπλήνας και του Στομάχου, τα όργανα που ευθύνονται για την πέψη και τον μεταβολισμό.
Οι Μεσημβρινοί του Σπλήνα και του Στομάχου βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σώματος, διασχίζουν το στήθος, την κοιλιά και κατεβαίνουν στα πόδια.
Μπορούμε να πιέσουμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα τους Μεσημβρινούς στο Στομάχι και Σπλήνας μαζί στην περιοχή των ποδιών. Οι Μεσημβρινοί βρίσκονται και στα 2 πόδια.
- Πιάνουμε το κάθε πόδι από τον μηρό, αγκαλιάζοντας τον τετρακέφαλο με τον αντίχειρα εσωτερικά και τα υπόλοιπα δάκτυλα εξωτερικά.
- συνεχίζουμε πιο κάτω στην κνήμη με τον ίδιο τρόπο μέχρι ο αντίχειρας να πιέζει την εσωτερική κόψη της πατούσας μέχρι το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, ενώ τα υπόλοιπα δάκτυλα πιέζουν το 2ρο δάκτυλο του ποδιού.
Σημεία πίεσης
Υπάρχουν διάφορα σημεία που χρησιμοποιούμε στο Σιάτσου και τον Βελονισμό για αποτοξίνωση, αποβολή υγρασίας, κίνηση των υγρών – μεταβολισμός.
Καθώς και κάποια ρυθμιστικά σημεία για εξισορρόπηση και ηρεμία.
Πιέζουμε το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.
Σπλήνας 9
Στην εσωτερική πλευρά της κνήμης, κάτω από τη βάση του γονάτου εσωτερικά, σε έπαρμα (φούσκωμα) που είναι συνήθως ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Διασπείρει την υγρασία για διάρροια, κατακράτηση υγρών, φουσκώματα, οιδήματα, κ.α.
REN 12
Στην μπροστινή πλευρά του κορμού στη μέση της απόστασης μεταξύ αφαλού και κάτω μέρος του στέρνου.
Τονώνει το στομάχι για καλύτερη χώνεψη και αποβολή.
Στομάχι 25
3 δάχτυλα απόσταση από τον αφαλό. Πιέζουμε βαθειά με τους αντίχειρες στην ύπτια θέση. Σε όρθια θέση πιέζουμε και σκύβουμε προς τα κάτω ώστε να τα δάκτυλα μας να εισχωρήσουν βαθειά στα σημεία, εάν αυτό είναι ευχάριστο.
Βοηθάει τα έντερα να λειτουργήσουν καλύτερα είτε σε περίπτωση δυσκοιλιότητας είτε διάρροιας, ώστε να αποβάλλουν τις άχρηστες τροφές.
Στομάχι 36
4 δάκτυλα κάτω από τα ματάκια στη βάση της επιγονατίδας και εξωτερικά από το οστό της κνήμης, εκεί που ακουμπάει το μικρό δαχτυλάκι στη θέση που βλέπουμε στη φωτογραφία.
Τονώνει όλο τον οργανισμό για συναισθηματική απάθεια, κόπωση. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα .
Στομάχι 41
Ανάμεσα από τους τένοντες στην άνω επιφάνεια του πέλματος, ανάμεσα από τους 2 αστραγάλους.
Ηρεμεί το στομάχι από καούρες, δυσπεψία, ρεψίματα.
Σπλήνας 1
Εσωτερικά στη βάση του νυχιού του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Διασπείρει την υγρασία για διάρροια και συσσώρευση υγρών, φουσκώματα, οιδήματα.
Μειώνει την επιθυμία για γλυκά.
Παχύ Έντερο 11
Στον αγκώνα, στην έξω πλευρά, στη σχισμή που δημιουργείται όταν λυγίζουμε το χέρι μας.
Για όλες τις περιπτώσεις ζέστης, όπως καούρες, έντονη πείνα, ένταση, κ.α.
Περικάρδιο 6
3 δάκτυλα από τον καρπό, στην εσωτερική πλευρά του χεριού, ανάμεσα στους τένοντες.
Ηρεμεί το πεπτικό από δυσπεψία, ναυτία, αναγούλα, ρεψίματα.
Ηρεμεί τα έντονα συναισθήματα, το νου και χαλαρώνει το στήθος.
Μπορείς να διαβάσεις τα άρθρα μου για περισσότερες πληροφορίες και σημεία σχετικα με:
Μόξα
H θεραπευτική μόξα στην περιοχή της κοιλιάς και στα σημεία πίεσης πιοι κάτω, θα βοηθήσει την πέψη και την αποβολή των υγρών.
- Σπλήνα 9
- Στομάχι 25
- Σπλήνα 1
- Στομάχι 36
Απέφυγε την μόξα όταν έχεις καούρες, πόνο στο στομάχι, ΓΟΠ και έντονη δυσφορία.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την Μόξα στο άρθρο μου και να δεις ένα βίντεο για το πως να χρησιμοποιήσεις τη Μόξα.
Αναπνοές και Διαλογισμός
Στις περιπτώσεις που η λήψη φαγητού σχετίζεται με στρες και ψυχολογικά προβλήματα, ο διαλογισμός και οι αναπνοές θα βοηθήσουν να ηρεμήσει το σώμα και ο νους.
Καθόμαστε αναπαυτικά ή ξαπλώνουμε σ’ ενα ήσυχο μέρος. Παίρνουμε αργές ήρεμες βαθιές αναπνοές. Κάθε σκέψη που έρχεται δεν την κρίνουμε απλά την βάζουμε στην άκρη και επιστρέφουμε στην ησυχία για όσα λεπτά είναι ευχάριστο. Κρατάμε τα μάτια κλειστά εάν είναι ευχάριστο.
Για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή θα βοηθήσει να μετράμε στην εισπνοή 1-2-3 και στην εκπνοή 1-2-3. Μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά το μέτρημα μέχρι το 6.
Ξεκινάμε με 5 λεπτά και σταδιακά μπορούμε να καθόμαστε σε διαλογισμό για όσο είναι ευχάριστο.
Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου “Ποιος διαλογισμός μου ταιριάζει” και να με ακολουθήσεις στους οραματισμούς που έχω φτιάξει.
Ρεφλεξολογία
Βάζουμε λάδι στις πατούσες και κάνουμε έντονη μάλαξη στα πιο κάτω σημεία και σε όλη την πατούσα και στα 2 πόδια.
Υπόφυση, Θυρεοειδής, Επινεφρίδια, Νεφρά (KD)
Έντερα, Στομάχι, Ήπαρ
Ωτοθεραπεία
Η Ωτοθεραπεία και ο Ωτοβελονισμός είναι μια απο τις βασικές θεραπευτικές τεχνικές για τον έλεγχο του βάρους και τον μεταβολισμό.
Κάνε έντονη μάλαξη στα σημεία αυτά και στα 2 αυτιά πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
- Ενδοκρινικό σύστημα
- Υποφλοιός
- Σημείο Πείνας
- Shenmen
- Σπλήνας
Βελονισμός και Σιάτσου
Ο Βελονισμός και το Σιάτσου βοηθούν στην εξισορρόπηση του οργανισμού και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και των εντέρων, προκειμένου να υποστηρίξουν στον καλύτερο μεταβολισμό και αποβολή των άχρηστων τροφών και υγρών από το σώμα.
Ο κάθε δέκτης που έρχεται για συνεδρία, αντιμετωπίζεται ως μοναδικός και μετά από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και με τη χρήση διαγνωστικών εργαλείων της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής προχωράμε σε εξατομικευμένη εργασία στο σώμα, συμβουλές για διατροφή και βότανα και άλλες τεχνικές που μπορεί μόνος/η του /της να εφαρμόσει στο σπίτι.
Συβουλευτική, Ψυχοθεραπεία
Το θέμα της παχυσαρκίας και της αδιάκοπης πείνας πολύ συχνά έχει ένα ψυχολογικό υπόβαθρο που ο καθένας μας καλό είναι να παρατηρήσει, να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί με την βοήθεια κάποιου θεραπευτή.
Η θεραπεύτρια μου Έφη Κονταξή παρουσιάζει πολύ όμορφα το θέμα στο άρθρο της “Πεινάς ή πονάς “; μέσα από την Συστημική Αναπαράσταση.