Οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε πιεί ένα βοτανάκι …είτε για το λαιμό, για το κρύωμα, για να χαλαρώσουμε ή ακόμα και για να πάμε στην τουαλέτα.
Ειδικά τα Ελληνικά βότανα έχουν άπειρες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι εύκολο να τα βρούμε, ακόμα και να τα μαζέψουμε οι ίδιοι από το βουνό. Τα περισσότερα είναι εύγεστα και το κυριότερο, είναι τα δικά μας βότανα στα οποία είμαστε εξοικειωμένοι, τα χωνεύουμε και τα αφομοιώνουμε καλύτερα. Γιατί να μην τα χρησιμοποιύμε για την υγεία μας;
Βοτανοθεραπεία
Σχεδόν σε όλες μου τις θεραπείες προτείνω βότανα στούς πάσχοντες, έτσι συμμετέχουν και οι ίδιοι στη θεραπευτική διαδικασία, αφού χρειάζετε να δώσεις λίγο από το χρόνο σου για να φτιάξεις ένα έγχυμα με βότανα – να αγοράσεις τα βότανα ή ακόμα καλύτερα να τα μαζέψεις, να βράσεις το νερό, να τα βάλεις σε τσαγιέρα, να τα αφήσεις για 10′, να τα σουρώσεις και να τα απολαύσεις.
Με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος ο θεραπευόμενος αναλαμβάνει ένα μέρος της ευθύνης της ίδιας του της θεραπείας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του.
Σημαντικό για την χρήση των βοτάνων είναι ο ασθενής να έρχεται σε επαφή με το σώμα του, μέσω της γεύσης και της επίδρασης του βοτάνου στον οργανισμό του και αυτό να καθορίζει τη θεραπευτική διαδικασία. Εφόσον το βότανο δεν έχει ευχάριστη γεύση ή δεν δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση (π.χ. φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, ρεψίματα, κ.α.) όταν το χρησιμοποιούμε τότε το απορρίπτουμε. Λαμβάνουμε όμως υπόψη μας ότι σ’ ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο οργανισμό με τοξικές ουσίες, δύσκολα ερχόμαστε σε πραγματική επαφή με το σώμα και την επίδραση του βοτάνου σε αυτό.
Χρήσεις Βοτάνων
Οι χρήσεις των βοτάνων είναι πολλές αλλά κυρίως μπορούμε να τα πιούμε ως ρόφημα ή ως βάμμα – περιέχει αλκοόλ και ενδυναμώνει τη δράση του βοτάνου. Να τα βάλουμε στο δέρμα, ως λάδι, κρέμα, κατάπλασμα ακόμα και απλά να τα μυρίζουμε στο χώρο μας ως αιθέρια έλαια.
Το ρόφημα βοτάνων μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
- Τα αποξηραμένα φυλλαράκια τα κάνεις έγχυμα. Βάζεις 1-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτεις βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνεις για 5-10’, σουρώνεις και πίνεις, 1-3 κούπες την ημέρα.
- Τους σπόροους και τις ρίζες τις κάνεις αφέψημα. Ξεφλουδίζεις 1 κομμάτι ρίζας όσο το μέγεθος ενός κερασιού, το κόβεις σε μικρά κομματάκια. Αντίστοιχα επιλέγεις περίπου 5-10 σποράκια. Τα βράζεις για 10’ με 1 κούπα νερό. Πίνεις, 1-2 κούπες την ημέρα.
Όποια μορφή και να επιλέξουμε τα βότανα προσφέρουν ήπια θεραπευτική δράση, χωρίς τοξικές παρενέργειες, με ωραία γεύση και άρωμα. Φυσικά υπάρχουν αντενδείξεις, π.χ. στην εγκυμοσύνη, γι’ αυτό καλό είναι , εφόσον υπάρχει παθολογία να συμβουλευόμαστε έναν βοτανοθεραπευτή για την σωστή επίλογή και δοσολογία των βοτάνων.
Κατηγοριοποίηση Βοτάνων
Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα βότανα με διάφορους τρόπους, επιλέγω τους πιο απλούς και κατανοητούς.
1. Γεύση. Επιλέγουμε τη γεύση των βοτάνων ανάλογα με το τι χρειάζετε το σώμα μας κάθε φορά.
Γλυκό : θρέφει, τονώνει, ενυδατώνει, θερμαίνει, αναζωογονεί, χαλαρώνει, αυξάνει την υγρασία εφόσον προυπάρχει στο σώμα
Πικρό : μειώνει τη ζέστη, ευοδώνει την παραγωγή της χολής, βοηθάει τη χώνεψη και αυξάνει την όρεξη
Στυφό : συγκρατεί την απώλεια της υγρασίας (για έντονη εφίδρωση, ακράτεια ούρων, διάρροια)
Πικάντικο: κινεί τη στάσιμη υγρασία στο πεπτικό (φουσκώματα), βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των τροφών, διώχνει το κρύο-θερμαίνει
Αρωματικό: (ίδια με Πικάντικο)
Ξινό: σε μικρή ποσότητα βοηθάει την πέψη, σε μεγάλη ποσότητα συγκρατεί τη κίνηση (για διάρροια)
Αλμυρό: δεν υπάρχουν αλμυρά φυτά της γής παρα μόνο τα φύκια και φυσικά το αλάτι – αποξηραίνει την υγρασία, διαλύει τις στάσιμες μάζες (όζοι, ινομυώματα). Σε μεγάλες ποσότητες ξηραίνει τα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση), δημιουργεί πέτρες στο ουροποιητικό και υψηλή πίεση.
Ουδέτερo: το νερό – διουρητική δράση.
2. Παθολογία Οργάνων. Ενδεικτικά Ελληνικά βότανα για να βοηθήσουμε τα πάσχοντα όργανα σύμφωνα με τις λειτουργίες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
Πνεύμονες: τζίντζερ, τσίλι, θυμάρι, θρούμπι, σαμπούκος, βήχιο, τσουκνίδα, φασκόμηλο, γλυκόριζα, γλυκάνισος, μολόχα, εχινάτσια, ρίγανη, ματζουράνα, δενδρολίβανο, τριγωνέλλα, κουρκουμάς, βάμα πρόπολης ή άγριας τριανταφυλλιάς.
Παχύ Έντερο / Λεπτό Έντερο: Για δυσκοιλιότητα: Σιναμική, αλεσμένος λιναρόσπορος, Πεντάνευρο (Ψύλλιο), φύλλα Αλεξάνδρειας.Για διάρροια. Στην οξεία φάση δεν επεμβαίνουμε, αφήνουμε την διάρροια να καθαρίσει το έντερο, μόνο πίνουμε νερό με ηλεκτρολύτες Στη χρόνια φάση: αποξηραμένο κόλιαντρο, μύρτιλλα, τζίντζερ, μέντα. Για τυμπανισμό, αέρια: τζίντζερ, λουίζα, γλυκόριζα, μαραθόσπορος, φλούδες μανταρινιού, δύοσμος, μέντα, λυκίσκος
Στομάχι/Σπλήνας: τζίντζερ, μαραθόσπορος, γλυκάνισο, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού, μαστίχα, ρίγανη, δίκταμο, δάφνη, δυόσμος, γλυκόριζα, χαμομήλι, φλισκούνι, μέντα, μαντζουράνα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, μολόχα
Καρδιά: αχίλεια, βαλεριάνα, κράταιγος, βάλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, παναγιόχορτο
Ουροδόχος Κύστη: μολόχα, μάραθος, πικραλίδα/ταραξάκο, σκορπίδι, πολυκόμπι Χόρτα, καρότα, σέλερυ, μαιντανός, κούμαρα, cranberry.
Νεφρά: καρποί καρυδιάς, καρποί καστανιάς, δενδρολίβανο, Βασιλικός, γαφύφαλο, μαραθόσπορος, τζίντερ, ξύλο κανέλας. καρύδια, μέλι, κακάο, βασιλικός πολτός, χαρουπάλευρο, μαύρο σουσάμι, σπιρουλίνα, χλωρέλλα, ζελέ αλόε βέρα.
Ήπαρ / Χοληδόχος Κύστη: κουρκουμάς, βασιλικός, δάφνη, κάρδαμο, μαντζουράνα, τζίντζερ, πράσο, μαύρο πιπέρι, δενδρολίβανο, λεμονόχορτο, ταραξάκο, παιώνια, γαιδουράγκαθο, βαλσαμόχορτο, τσουκνίδα, πολυκόμπι
Μπορείς επίσης να διαβάσεις το άρθρο μου “Βότανα για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις“
Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατηγοριοποίηση των βοτάνων είναι από το βιβλίο “Κινέζικη Βοτανοθεραπεία” του Αλέξανδρου Τηλικίδη.