Πολύ συχνά στη διάγνωση που κάνω στη γλώσσα των θεραπευόμενών μου διακρίνω ξηρασία ή ανεπάρκεια yin όπως λέμε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Άλλες φορές τα συμπτώματα είναι προφανή, όπως ξηρασία στο δέρμα, δίψα, αδυναμία, πονοκέφαλος, κράμπτες, ακόμα και συχνά κρυώματα από αδυναμία του ανοσοποιητικού. Άλλες φορές όμως δεν έχουμε τέτοια εμφανή συμπτώματα.
Το πόσο νερό πίνει ο καθένας μας την ημέρα, δεν συνέεται απαραίτητα με την ενυδάτωσή μας. Δεν συμφωνώ με συμβουλές του τύπου “Να πίνεις 8 ποτήρια την ημέρα”, ή “1 λίτρο την ημέρα”, κλπ.. Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται νερό στο ρυθμό που μπορεί να το αφομοιώσει και να ενυδατώσει το σώμα, τους ιστούς και τα όργανα. Εάν πίνεις παραπάνω απ’όσο μπορείς να αφομοιώσεις τότε επιβαρύνεις τα Νεφρά και το αποβάλλεις από την Ουροδόχο Κύστη, χωρίς να προλάβει το σώμα να ενυδατωθεί. Φυσικά εάν πίνεις λιγότερο δημιουργείς ξηρασία στον οργανισμό.
Πόσο νερό χρειάζομαι για να είμαι ενυδατωμένος/η και υγιής
Η απάντηση είναι απλή αλλά ότι τόσο εύκολη. “Άκουσε το σώμα σου”. Το σώμα μας μιλάει, μας δίνει μήνυμα ότι χρειαζόμαστε νερό και εμείς οφείλουμε να το ακούμε και να το φροντίζουμε. Όμως δυστυχώς στην εποχή της βιασύνης και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, η σύνδεση με το σώμα μας όλο και χάνεται. Έτσι δεν δίνουμε σημασία στο σώμα που διψάει και αφήνουμε τον οργανισμό να ξεραθεί ακόμα και να αφυδατωθεί.
Απλές συμβουλές για καθημερινή ενυδάτωση
- Να έχεις μπροστά σου ένα μπουκάλι νερό για να το θυμάσαι και να πίνεις αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
- Να πίνεις αργά την κάθε γουλιά και όχι απότομα, ούτε μονορούφι ένα ολόκληρο ποτήρι νερό.
- Εάν διψάς πολύ σημαίνει ότι ξέχασες να πίνεις συχνά νερό.
- Εάν δεν επιθυμείς να πιείς, μην ζορίζεις τον εαυτό σου.
Όταν νιώθω ξηρασία ή αφυδάτωση τότε:
- Κάθε πρωί πίνω μισό ποτήρι χλιαρό νερό (βρύσης) με μία τσιμπιά αλάτι και μισό στημένο λεμόνι. Το αλάτι είναι από τους βασικούς ηλεκτρολύτες και βοηθά το νερό να παραμείνει στο σώμα και να ενυδατώσει τον οργανισμό. Το λεμόνι έχει βιταμίνη c, τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά το ήπαρ να κάνει αποτοξίνωση.
- Βάζω όλους τους ηλεκτρολύτες στην καθημερινή μου διατροφή, ή επιλέγω σκόνη ή ταμπλέτες ηλεκτρολύτες από το φαρμακείο και τους προσθέτω σε 1 ποτήρι νερό την ημέρα.
Ηλεκτρολύτες – πως τους λαμβάνω μέσω της διατροφής
Νάτριο
Το βασικό συστατικό του αλατιού, είναι ο κύριος ηλεκτρολύτης που χάνεται μέσω του ιδρώτα αλλά και αυτός που προσλαμβάνεται πολύ πιο εύκολα. Για την αναπλήρωση νατρίου μπορείτε να επιλέξετε να καταναλώσετε μερικές ελιές ή μία αλμυρή σούπα ή απλά να προσθέσετε μικρή ποσότητα αλατιού σε ένα ποτήρι νερό και να το καταναλώσετε σιγά σιγά. Άλλες πηγές με χαμηλή πρόσληψη νατρίου είναι τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα οστρακοειδή. Προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Χλώριο
Συνήθως το προσλαμβάνουμε και αυτό από το αλάτι (η ονομασία του αλατιού άλλωστε είναι χλωριούχο νάτριο) και από τις ελιές, το μαρούλι, τη ντομάτα, το σέλινο, τα σπαράγγια, τα αντίδια, το βούτυρο, το αγγούρι, τα ψάρια, τις φακές.
Κάλιο
Καλές πηγές καλίου μέσω της διατροφής αποτελούν η γλυκοπατάτα, πατάτα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι καθώς και αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα.
Ασβέστιο
Αναπληρώνεται εύκολα με κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά, αλλά και με τα ψάρια όπως οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
Μαγνήσιο
Για την πρόσληψη ή και αναπλήρωση μαγνησίου προτιμήστε να καταναλώσετε πράσινα λαχανικά, κυρίως μπρόκολο και σπανάκι, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κολοκυθόσπορο, σουσάμι-ταχίνι, λιναρόσπορο, κ.α.) και όσπρια.
Βρίσκομαι στη διάθεσή σου για να δούμε μαζί τις ανάγκες σου σε νερό και όλες τις άλλες ποιότητες που χρειάζεται το σώμα για να είσαι υγιής