Ποιος Διαλογισμός μου ταιριάζει;

Ξεκίνησα να κάνω διαλογισμό το 2005, μαζί με τη Yoga και ενώ παράλληλα σπούδαζα Σιάτσου. Και οι 2 αυτές θεραπευτικές πρακτικές της Yoga και του Σιάτσου ενσωματώνουν τον διαλογισμό ως εργαλείο για την καλύτερη σύνδεση με το σώμα, το άδειασμα του νου και την χαλάρωση.

Τα πρώτα χρόνια δυσκολευόμουν πολύ γιατί είχα απαιτήσεις από τον εαυτό μου να αδειάσω το νου, να μην σκέφτομαι, άλλες φορές, πόναγε το σώμα μου σε αυτή την άβολη στάση….Σιγά σιγά κατάλαβα ότι ο Διαλογισμός είναι μια τέχνη που χρειάζεται εξάσκηση. Με αγάπη και αποδοχή έρχεται η στιγμή που απλά απολαμβάνω αυτές τις στιγμές που βρίσκομαι με τον εαυτό μου και ανυπομονώ για την επόμενη συνάντηση με Μένα.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων δοκίμασα διάφορα είδη διαλογισμού. Ως αρχάρια, ακολούθησα τον καθοδηγούμενο διαλογισμό με στόχο την συγκέντρωση στην αναπνοή και στο σώμα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με τον Θεραπευτικό Οραματισμό, με τον Διαλογισμό σύνδεσης με τα Chakras, με Mantras, Loving Kindness, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια κάνω Διαλογισμό κάθε μέρα το πρωί και το βράδυ και με βοηθάει να ξεκινάω ήρεμη και αναζωογονημένη την ημέρα μου, αλλά και να αποβάλλω την ένταση της ημέρας κάθε βράδυ και να κοιμάμαι καλά.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάζεις τα πιο γνωστά είδη Διαλογισμού που γνωρίζω, σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα.

Αν είσαι αρχάρια θα βρεις διάφορα links για να δοκιμάσεις και να επιλέξεις με ποιο θα ξεκινήσεις.

Αν ασχολήσε με τον διαλογισμό, μπορεί να ανακαλύψεις άλλα είδη διαλογισμού για να ασχοληθείς αυτή την περίοδο.

Εάν θέλεις να διαβάσεις για τα οφέλη του διαλογισμού αλλά και πως τον χρησιμοποιούμε θεραπευτικά, διάβασε το άρθρο μου Θεραπευτικός Οραματισμός.

Θέλεις να ανακουφίζεις άμεσα πόνους στο σώμα;

Κατέβασε Δωρεάν τον Οδηγό με σημεία πίεσης

Η βάση όλων ξεκινάει από το “Κάθισμα” και την σύνδεση με την αναπνοή.

Κάθισμα. Sitting Meditation

Η βάση για όλα τα είδη του Διαλογισμού ξεκινάει από το Κάθισμα.

Απλά καθόμαστε σε ησυχία στην κλασσική θέση οκλαδόν, ή τη “Στάση του Λωτού” όπως λέμε στη Yoga. Η σπονδυλική μας στήλη είναι ευθυγραμμισμένη ανάμεσ στη Γη και τον ουρανό σε μια χαλαρή ξεκούραστη θέση.

Αναπνέουμε ήρεμα, αργά και βαθειά χωρίς καμία προσπάθεια. Η εισπνοή γίνεται από την μύτη, ενώ η εκπνοή είτε από την μύτη είτε από το στόμα, όπως είναι ευχάριστο για τον καθένα.

Κάθε σκέψη που έρχεται την παρατηρούμε, δεν την κρίνουμε, την αφήνουμε να φύγει και επιστρέφουμε στην αναπνοή. Φανταζόμαστε τις σκέψεις σαν σύννεφα που ταξιδεύουν στον ουρανό.

Αυτός είναι ο πιο απλός αλλά όχι εύκολος διαλογισμός, χρειάζεται εξάσκηση και γίνεται χωρίς καθοδήγηση, οπότε εάν είσαι αρχάριος, προτείνω να ξεκινήσεις με καθοδηγούμενο διαλογισμό, όπως θα δεις πιο κάτω.

Διαλογισμοί για να ξεκινήσεις

Στην πρώτη κατηγορία θα βρεις διαλογισμούς που θεωρώ ότι είναι πιο εύκολοι στην πρακτική τους. Θα σε χαλαρώσουν, θα σε βοηθήσουν να φύγεις από τις πολλές σκέψεις, θα ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα, την αναπνοή και τον ρυθμό της καρδιάς.

Όλοι ξεκινάνε με τον ίδιο τρόπο, κάθεσαι ευθυγραμμισμένος, κλείνεις τα μάτια και συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή.

Συνειδητή Αναπνοή

Συγκεντρώνεις το νου στην αναπνοή και στο μέτρημα και φεύγεις από τις σκέψεις. Η πιο απλή αναπνοή είναι 1-2-3 εισπνοή, 1-2-3 εκπνοή. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο μέτρημα και στις παύσεις.

Εάν θέλεις άμεσα και γρήγορα να ηρεμήσεις τους κτύπους της καρδιάς και την αναπνοή, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την χαλάρωση, δίνοντας μεγαλύτερη διάρκεια στην εκπνοή. Μετράς 1-2-3 στην εισπνοή και 1-2-3-4-5-6 στην εκπνοή.

Ο Διαλογισμός των αρχαρίων. Μπορείς να ξεκινήσεις με 10 κύκλους αναπνοών και σιγά σιγά τους αυξάνεις σε 20, έως όσο χρειάζεσαι. Μπορείς να κάνεις τις αναπνοές σε καθιστή θέση ή ξαπλωμένος.

Καθοδηγούμενος διαλογισμός

Κάποιος άλλος σε καθοδηγεί στον διαλογισμό, οπότε συγκεντρώνεσαι στη φωνή του και αφήνεις στην άκρη τις δικές σου σκέψεις και ανησυχίες.

Και αυτός είναι ένας εύκολος διαλογισμός για να ξεκινήσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά videos που μπορείς να βρεις, έχω φτιάξει και εγώ ένα που μπορείς να ακούσεις στο κανάλι μου “Διαλογισμός Γείωσης και Καθαρισμού”

Μπορείς να κάνεις αυτό τον Διαλογισμό σε καθιστή θέση ή ξαπλωμένη.

Οραματισμός

Ακολουθείς κάποιες οδηγίες είτε γραπτές είτε φωνητικές και οραματίζεσαι/ φαντάζεσαι ευχάριστες εμπειρίες, εικόνες ή καταστάσεις. Ένα ευχάριστο ταξίδι, δώρο για τον εαυτό μας.

Σου προτείνω έναν οραματισμό που έχω ετοιμάσει για να ταξιδέψεις σ’ενα όμορφο μέρος και να λάβεις ένα μήνυμα από τον Δάσκαλό σου.”Οραματισμός Ευδαιμονίας”

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Δημιουργικό Οραματισμό, σου προτείνω να επισκεφθείς το website της Έφης Κονταξή, και να διαβάσεις για το σεμινάριο που έκανα και εγώ και το θεωρώ εξαιρετικό.

Mantras, Διαλογιστικά τραγούδια, Προσευχή

Επαναλαμβάνεις ήχους, στίχους, τραγούδια και συγκεντρώνεσαι στον ήχο και στα λόγια. Ο ήχος δημιουργεί δονήσεις στο σώμα που σε βοηθούν να εναρμονιστείς με την γαλήνη και την ευδαιμονία.

Αγαπημένοι μου είναι η Deva Premal και ο Miten

Ένας άλλος προτεινόμενος είναι ο παραδοσιακός Θιβετάνικος διαλογισμός Om Mani Padme Hum, σε πιο “ελαφριά και εύκολη εκτέλεση”

Φυσικά μπορείς να βάλεις ένα ήρεμο αγαπημένο σου τραγούδια και να καθίσεις να το απολαύσεις αναπνεύοντας, ή να πεις μια προσευχή που σου αρέσει.

Αγαπημένη προσευχή εκτός από το γνωστό Πάτερ Ημών, είναι το Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε

Σύνδεση με το σώμα. Body scan, Nidra Yoga

Συγκεντρώνεσαι σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς αναπνέεις και χαλαρώνεις την κάθε περιοχή. Συνήθως γίνεται με καθοδήγηση, αλλά εφόσον εξοικειωθείς μπορείς και μόνος σου.

Πολλοί καθοδηγούμενοι διαλογισμοί ξεκινάνε με body scan και συνεχίζουν με διάφορες άλλες τεχνικές συνήθως οραματισμού.

Προτείνω αυτόν τον διαλογισμό ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν σωματικοί πόνοι, σε βοηθάει να δώσεις εντολή στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα να χαλαρώσει την συγκεκριμένη περιοχή του πόνου.

Δες εδώ ένα Διαλογισμό ευθυγράμμισης που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου που περιλαμβάνει και body scan.

Διαλογισμοί για προχωρημένους

Στην επόμενη κατηγορία θα διαβάσεις για είδη Διαλογισμού που χρειάζονται συνήθως δάσκαλο και σίγουρα καθοδήγηση.

Επέλεξε αυτούς τους διαλογισμούς, εφόσον είσαι λίγο εξοικειωμένος, ως εργαλείο αυτο- παρατήρησης και επίγνωσης.

Ενεργητικός διαλογισμός. Movement, Standing, Dancing Meditation

Είτε στέκεσαι όρθιος, είτε καθιστός, άλλες φορές περιλαμβάνει ήρεμες και αργές κινήσεις ή ασκήσεις, άλλες φορές είσαι ακίνητη. Ένας δάσκαλος συνήθως σε καθοδηγεί με αναπνοές και οραματισμό.

Το Qi Gong είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, επίσης κάποια είδη Yoga, καθώς και χορός με αυτοσχεδιασμό.

Αυτός ο διαλογισμός δίνει ροή στο σώμα, σε ενεργοποιεί και συγχρόνως σε χαλαρώνει. Τον προτείνω για ανθρώπους που δυσκολεύονται να καθίσουν ακίνητοι και να ηρεμήσουν από τις σκέψεις.

Σου προτείνω μια απλή άσκηση Qi Gong, που διδάσκω στους μαθητές μου στο Σιάτσου, καθώς και ένα βίντεο με Yoga από την Andriene.

Mindfulness. Διαλογισμός ενσυνειδητότητας

Σύνδεση με το εδώ και τώρα. Γίνεσαι βιωματικός παρατηρητής με όλες σου τις αισθήσεις σε ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Μπορείς να κάνεις Mindfulness οποιαδήποτε στιγμή στην καθημερινότητά σου, καθώς οδηγείς, περπατάς, τρως, ψωνίζεις, κ.λ.π. αφού αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι συνειδητός με κάθε σου αίσθηση, βλέπεις, ακούς, μυρίζεις, γεύεσαι αυτό που συμβαίνει τώρα.

Θεωρείται βασική αλλά όχι εύκολη τεχνική διαλογισμού.

Ίσως τις παλαιότερες εποχές αυτό να ήταν μια φυσιολογική κατάσταση, να ζεις την κάθε στιγμή χωρίς να χάνεσαι σε σκέψεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος. Πιστεύω ότι για όλους εμάς που ζούμε στη σύγχρονη εποχή της βιασύνης και του άγχους, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε.

Έχουν μιλήσει αρκετοί για το Mindfulness, έχουν γίνει αρκετές έρευνες και μπορείς να βρεις πολλά σεμινάρια, βιβλία, videos.

Σου προτείνω για αρχή αυτό το βιβλίο.

Μπορείς να κάνεις πρακτική με αυτό το video.

Υπερβατικός Διαλογισμός. Transcendental Meditation

Τεχνική διαλογισμού που διδάσκεται από εξουσιοδοτημένους δασκάλους. Συγκεντρώνεις το νου σ’ ένα Mantra (στίχο), ο οποίος σε ταξιδεύει στο βάθος της συνειδητότητας σου. Ασκείσαι επί 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα.

Δεν έχω κάνει αυτό τον Διαλογισμό αλλά είναι πολύ διάσημος στην Αμερική, εδώ και αρκετά χρόνια και μπορείτε να τον βρείτε και στην Ελλάδα στα πιο κάτω links

https://tmhome.com/learn-to-meditate/greece-trancendental-meditation-tm/

https://gr.tm.org/

Zen Διαλογισμός. Zazen Meditation

Διδάσκεται παραδοσιακά σε Ζεν Βουδιστικά Μοναστήρια στην Ιαπωνία και στις γύρω περιοχές. Η τεχνική του έχει συγκεκριμένες οδηγίες, στο πως κάθεσαι, που κάθεσαι (zafu μαξιλάρι) πως βάζεις τα χέρια σου σε συγκεκριμένη θέση, πως αναπνέεις, πως σηκώνεσαι. Συχνά συγκεντρώνεσαι σε Koan, φράσεις, ερωτήσεις που προκαλούν τον ασκούμενο να αναρωτηθεί και να εξασκηθεί στην φιλοσοφία του Ζεν.

Είναι μια πρακτική θα έλεγα “αυστηρή”, όπου απαιτεί να ακολουθείς τις οδηγίες ενός δασκάλου ή ακόμα και να παραμείνεις σ’ ένα μοναστήρι για πρακτική. Όσοι ασκούν το Ζazen την θεωρούν μια πολύ αποτελεσματική και βαθειά πρακτική

Δεν έχω ασχοληθεί με αυτόν τον διαλογισμό ακόμα, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα το κάνω.

στάση Zazen

Μπορείς να παρακολουθήσεις εδώ Zen Meditations και θα βρεις και ένα βίντεο “Τι είναι το Ζεν” με ελληνικούς υπότιτλους

Διαλογισμός Αγάπης και Καλοσύνης. Loving Kindness – Metta Meditation

Θιβετάνικος διαλογισμός αγάπης και καλοσύνης. Συνδέομαι με την ενέργεια της αγάπης και της καλοσύνης και τη στέλνω στον εαυτό μου σε κάποιον συγκεκριμένο ή σε όλους τους ανθρώπους, τα ζώα. Συνήθως χρησιμοποιούμε και θετικές δηλώσεις – ευχές.

Για μένα είναι από τους πιο ευχάριστους διαλογισμούς που σε κάνει να μαλακώσεις και να βιώσεις συμπόνια και ενότητα με όλους τους ανθρώπους και τα πλάσματα της Γης.

Τον προτείνω για δύσκολες περιόδους της ζωής μας, όταν υπάρχει πόνος σε φυσικό ή συναισθηματικό επίπεδο.

Μπορείς να με ακολουθήσεις σ’ενα διαλογισμό Αγάπης και Καλοσύνης στο κανάλι μου στο youtube.

Tonglen Meditation

Θιβετάνικος Βουδιστικός διαλογισμός. Tonglen σημαίνει “προσφέρω και λαμβάνω”. Με την εισπνοή εύχεσαι να καθαρίσεις τον πόνο, τα βάσανα, την ταλαιπωρία κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου, η ομάδας, ή όλης της ανθρωπότητας, ακόμα και κάποιου ζώου ή του πλανήτη. Με την εκπνοή στέλνεις ανακούφιση και ευτυχία στους ίδιους αποδέκτες.

Εξαιρετικός διαλογισμός, ίσως όμως δεν ταιριάζει σε όλους, ειδικά εάν αυτή την περίοδο εσύ ο ίδιος υποφέρεις, επέλεξε τον Διαλογισμό Αγάπης και Καλοσύνης.

Κάθε φορά που κάνω εξάσκηση συγκινούμε, τον προτείνω στην αρχή με καθοδήγηση και μετά μπορείς να κάνεις πρακτική μόνη σου.

Μπορείς να ακούσεις εδώ την Pema Chödrön να εξηγεί τι είναι ο Tonglen.

Διαλογισμός των Τσάκρα. Chakras Meditation

Σύνδεση με τα ενεργειακά κέντρα – Τσάκρα και τεχνικές ενεργοποίησης, καθαρισμού και κίνησης αυτών. Χρειάζεται να έχεις γνώση των chakras και της τεχνικής, οπότε προτείνω να κάνεις αυτόν τον διαλογισμό με καθοδήγηση από ένα θεραπευτή.

Για να πάρεις μια ιδέα, αυτός είναι ένας καλός Διαλογισμός στα Αγγλικά για τα Chakras

Vipassana

Τεχνική διαλογισμού όπου χρησιμοποιούμε τη συγκέντρωση της αναπνοής στην κοιλιά και ονοματίζουμε κάθε τι που έρχεται στο νου πριν το αφήσουμε πάλι στην άκρη. Υπάρχουν retreats στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου εξασκείσαι στη Vipasana και συνήθως περιλαμβάνουν Διαλογισμό σιωπής για κάποιες ημέρες.

Δεν έχω κάνει αυτή την τεχνική, οπότε σου προτείνω να δεις αυτό το link για περισσότερες πληροφορίες.

Sound Bath

Χρησιμοποιούμε τον ήχο από Gong, singing bowls και άλλα αντικείμενα και μουσικά όργανα, όπου δημιουργούν δονήσεις και συγκεντρώνουν τον νου σε μια χαλαρωτική και θεραπευτική κατάσταση.

Συνήθως γίνεται με κάποιο δάσκαλο, μέχρι εσύ να ασχοληθείς με την διαλογιστική μουσική.

Εξαιρετικά χαλαρωτική τεχνική που σε ταξιδεύει, την έχω δοκιμάσει μία φορά με δάσκαλο και την απόλαυσα.

Υπάρχουν πολλά videos για να πάρεις μια ιδέα. Προτείνω αυτό το video με singing bowls.

Focusing Meditation

Σε αυτό τον Διαλογισμό κάθεσε με ανοιχτά τα μάτια και συγκεντρώνεσε σε ένα αντικείμενο ή τοπίο. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη φλόγα από ένα κερί, ή ακόμα καλύτερα στη φύση συγκεντρώνεις τη ματιά σου στην ομορφιά του τοπίου.

Ο Διαλογισμός ως θεραπεία

Στις συνεδρίες μου πολύ συχνά χρησιμοποιώ τον Διαλογισμό και τις αναπνοές σε συνδυασμό με το Σιάτσου, τον Βελονισμό και την Ρεφλεξολογία και πιστεύω ότι ενδυναμώνει πολύ την θεραπευτική διαδικασία.

Εύχομαι τουλάχιστον ένας από όλους αυτούς τους διαλογισμούς να σου ταιριάζει και να σε ενέπνευσα να ασχοληθείς με αυτό το εξαιρετικό εργαλείο χαλάρωσης, θεραπείας και αυτογνωσίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *