Φουσκώματα, τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο, κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά, αέρια, ναυτία και πολλές άλλες διαταραχές του παχέος και του λεπτού εντέρου ταλαιπωρούν όλο και περισσότερο κόσμο.
Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές οφείλονται σε λάθος διατροφή, είτε γιατί είναι επεξεργασμένη, είτε γιατί δεν μας ταιριάζει, ή σε υπερβολικά και παρατεταμένα συναισθήματα ανησυχίας, άγχους, ανασφάλειας, θυμού, κ.α. ή τέλος σε συνδυασμό και των 2 πιο πάνω αιτιών.
Στην περίπτωση των οξέων διαταραχών του εντέρου με συμπτώματα πόνου ή επείγουσας διάρροιας, εμετού, ναυτίας που συμβαίνουν απότομα, θεωρούμε ότι εξωγενείς βλαπτικοί παράγοντες (μικρόβια, ίωση, βακτήρια, παράσιτα) εισβάλουν στο σώμα και αυτό χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς της επείγουσας αποβολής για να καθαρίσει. Τότε αφήνουμε το σώμα να αποβάλλει τους βλαπτικούς παράγοντες και φροντίζουμε για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού με ηλεκτρολύτες.
Μπορείς να διαβάσεις για το πεπτικό σύστημα και τα προβλήματα δυσπεψίας στο σχετικό άρθρο μου.
Διατροφή
Τυμπανισμός
Όταν υπάρχουν συχνά φουσκώματα στα έντερα, η αλλιώς τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο, κολίτιδα, καλό είναι να αποφεύγουμε κάποιες τροφές που είναι δύσπεπτες και δημιουργούν φουσκώματα, όπως:
λάχανο, μελιτζάνες, χόρτα, αλεύρι, γάλα, καφές με γάλα, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, ζάχαρη, αποκλειστικά ωμές τροφές σ’ ενα γεύμα και γενικά επεξεργασμένες τροφές με κακής ποιότητας λάδι, συντηρητικά, κλπ
Όμως η ευαισθησία στις τροφές είναι προσωπική υπόθεση, οπότε προτείνω να παρατηρήσετε ποιες τροφές σας ενοχλούν με το να τις απομονώσετε, π.χ. δοκιμάζω σκέτο λάχανο και παρατηρώ εάν μου δημιουργεί φούσκωμα.
Δυσκοιλιότητα
Στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας που σχετίζεται με την διατροφή, υπερβολικά ξηρές, θερμές, καυτερές τροφές, όπως:
κρέας, ξηροί καρποί, σάλτσες καυτερές, πολύ πιπέρι, μουστάρδα, καλό είναι να αποφεύγονται γιατί ξηραίνουν τα έντερα και το πεπτικό σύστημα.
Διάρροια
Στην περίπτωση της χρόνιας διάρροιας, υπερβολικά λιπαρές τροφές με υγρασία, όπως:
αλεύρι, ζάχαρη, γαλακτοκομικά και αλκοόλ, καλό είναι να αφαιρεθούν από την διατροφή, γιατί δημιουργούν συσσώρευση υγρασίας στα έντερα.
Όργανα και Συναισθήματα
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ασχολούμαστε με το Παχύ και το Λεπτό Έντερο ως τελικούς αποδέκτες του προβλήματος, αλλά διερευνούμε την αιτία και από ποιο όργανο προέρχεται η διαταραχή. Συνήθως τα όργανα που εμπλέκονται είναι το Ήπαρ, ο Σπλήνας και τα Νεφρά.
Το Λεπτό και το Παχύ Έντερο σχετίζονται με την ικανότητά μας να διαχωρίζουμε τα ωφέλιμα από τα άχρηστα συναισθήματα και σκέψεις και να αποβάλλουμε αυτά που δεν μας εξυπηρετούν πια, όπως ακριβώς είναι και η λειτουργία των εντέρων σε φυσικό επίπεδο. Όλα τα συμπτώματα που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία των εντέρων.
Το Ήπαρ επηρεάζεται από τα έντονα συναισθήματα άγχους και θυμού και μπαίνει σε υπερλειτουργία και ένταση επηρεάζοντας το πεπτικό με διάφορα συμπτώματα, τα πιο συχνά αυτών είναι ο τυμπανισμός, τα αέρια, η δυσκοιλιότητα, δυσφορία, διάταση στην κοιλιά.
Ο Σπλήνας που είναι ο διαχειριστής όλου του πεπτικού συστήματος, μεταφέρει και μεταμορφώνει τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής και τα υγρά σε Qi και αίμα, οπότε θρέφει και ενυδατώνει τον οργανισμό. Όταν όμως δυσλειτουργεί συνήθως λόγω έντονης ανησυχίας και πολλών σκέψεων, τότε γίνεται αδύναμος και συσσωρεύει υγρασία στο πεπτικό με αποτέλεσμα φουσκώματα, αίσθηση βάρους, διάρροια ή υδαρή κόπρανα, κόπωση.
Τέλος τα Νεφρά που είναι η πηγή της ζωής, εξασθενούν με την ηλικία, με την κακή ζωή, με τις καταχρήσεις και τις ασθένειες. Επισης ελέγχουν τις 2 κατώτερες οπές. Οπότε ένας πολύ κουρασμένος οργανισμός δυσκολεύεται να αποβάλλει από τα έντερα – δυσκοιλιότητα ή να διατηρήσει τα κόπρανα – διάρροια, ακράτεια κοπράνων, ούρων.
Η περίπτωση της ανεπάρκειας των Νεφρών είναι απαιτητική και χρειάζεται διαχείριση από ειδικό θεραπευτή ή γιατρό.
Πιέσεις Σιάτσου στους Μεσημβρινούς
Στομάχι και Σπλήνας μαζί
Πιάνουμε το κάθε πόδι από τον μηρό, πιο κάτω στην κνήμη μέχρι το 2ρο δάκτυλο του ποδιού με την παλάμη μας, αγκαλιάζοντας τον τετρακέφαλο με τον αντίχειρα εσωτερικά και τα δάκτυλα εξωτερικά και συνεχίζουμε μέχρι κάτω στην κνήμη με τον ίδιο τρόπο.
Παχύ Έντερο
Στα χέρια από τον ώμο έως τον δείκτη. Πιέζουμε απαλά και συνεχόμενα με ροές στην πορεία του Μεσημβρινού στο μπράτσο, στον πήχη έως τον δείκτη, αρκετές φορές και στα 2 χέρια.
Ήπαρ
Καθόμαστε στο πάτωμα, ενώνουμε τις πατούσες και ανοίγουμε τα γόνατα προς τα έξω (στάση της πεταλούδας / Paddha Konasana). Πιέζουμε με τα δάκτυλα και με τα 2 χέρια την περιοχή του μεσημβρινού που βρίσκεται πάνω στους προσαγωγούς, πιο κάτω εσωτερικά στα γόνατα, στο εσωτερικό χείλος της κνήμης, στο άνω μέρος του πέλματος, ανάμεσα από το μεγάλο και το 2ρο δάκτυλο, έως το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Πιέζουμε απαλά και συνεχόμενα με ροές στην πορεία του Μεσημβρινού αρκετές φορές και στα 2 πόδια.
Θεραπευτικά Σημεία
Πιέζουμε το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.
Σε όλες τις εντερικές διαταραχές χρησιμποιούμε τα τοπικά σημεία:
REN 12. Στην μπροστινή πλευρά του κορμού στη μέση της απόστασης μεταξύ αφαλού και κάτω μέρος του στέρνου. Βοηθάει το πεπτικό να λειτουργήσει ομαλά.
Ren 4,6 περιοχή Dan Tien. Όλη η περιοχή κάτω από τον αφαλό έως το ηβικό οστό. Τα σημεία βρίσκονται πάνω σε μία ευθεία γραμμή κάτω από τον αφαλό. Τονώνουν το qi και όλο τον οργανισμό στο κέντρο του σώματος. Το Dan Tien θεωρείται το κέντρο της δύναμή μας. Επηρεάζει την καλή λειτουργία των εντέρων, για τυμπανισμό, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κόπωση.
Στομάχι 25. 3 δάχτυλα απόσταση από τον αφαλό. Πιέζουμε βαθειά με τους αντίχειρες στην ύπτια θέση. Σε όρθια θέση σκύβουμε προς τα κάτω ώστε να δάκτυλα μας να εισχωρήσουν βαθειά στα σημεία, εάν αυτό είναι ευχάριστο. Βοηθάει τα έντερα να λειτουργήσουν καλύτερα είτε σε περίπτωση δυσκοιλιότητας είτε διάρροιας.
Φουσκώματα
Παχύ Έντερο 4. Ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα, πιέζουμε σε ευαίσθητο σημείο προς τον δείκτη. Παυσίπονο και ηρεμιστικό σημείο όταν υπάρχει πόνος, διάταση. Βοηθάει το παχύ έντερο να λειτουργήσει καλύτερα. (απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη)
Ήπαρ 3. Στο άνω μέρος του πέλματος ανάμεσα από το μεγάλο και το 2ρο δάκτυλο, σε λακκούβα στη μέση απόσταση από την βάση των δακτύλων και το οστό του πέλματος. Κινεί το Qi σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει μπλοκάρει, οπότε βοηθάει στην κίνηση του Στομάχου, του Σπλήνα και του Ήπατος για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ειδικά για τυμπανισμό και δυσκοιλιότητα.
Χοληδόχος Κύστη 21. Στην κορυφή του τραπεζοειδή μυ, δίπλα στη βάση του αυχένα. Βοηθάει την καθοδική κίνηση του πεπτικού για αποβολή, ηρεμεί το ρέψιμο, βοηθάει στην δυσκοιλιότητα. (απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη).
Δυσκοιλιότητα
ΧΚ 21, όπως πιο πάνω
Τριπλός Θερμαστής 6. 4 δάχτυλα από τον καρπό στο άνω μέρος του χεριού στο κέντρο. Σημείο για δυσκοιλιότητα, ενυδατώνει τον οργανισμό.
Διάρροια
Σπλήνας 3. Στη λακκούβα κάτω από το οστό του μεγάλου δακτύλου (κότσι) στην εσωτερική κόψη του πέλματος. Τονώνει τον Σπλήνα για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και διώχνει την υγρασία για διάρροια και συσσώρευση υγρών, φουσκώματα, κ.α.
Σπλήνας 1 .Εσωτερικά στη βάση του νυχιού του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Διώχνει την υγρασία για διάρροια και συσσώρευση υγρών, φουσκώματα, κ.α. Μειώνει την επιθυμία για γλυκά….σε μένα πρέπει να το πιέζω όλη μέρα για να τα καταφέρω…
Στομάχι 36. 4 δάκτυλα κάτω από τα ματάκια στη βάση της επιγονατίδας και εξωτερικά από το οστό της κνήμης, εκεί που ακουμπάει το μικρό δακτυλάκι στη θέση που βλέπουμε στη φωτογραφία. Τονώνει το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα συνοδεύονται με κόπωση.
Διατροφή και Βότανα
Καλό είναι να φροντίζουμε για την καλή χλωρίδα του εντέρου, βάζοντας στη διατροφή μας τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά, όπως:
πρόβειο γιαούρτι. Το βρίσκεις παντού. Προτίμησε μικρές παραγωγές και βιολογικό.
βιολογικό κεφίρ. Πάτησε το λινκ για να δεις πως μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Μπορείς να το βρεις επισης σε καταστήματα βιολογικών τροφών.
ξινολάχανο. Πάτησε το λινκ για να δεις πως μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Μπορείς να το βρεις επισης σε καταστήματα βιολογικών τροφών.
kombucha. Πάτησε το λινκ για να δεις πως μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Μπορείς να το βρεις επισης σε καταστήματα βιολογικών τροφών.
Η γρήγορη, βιαστική μάσηση της τροφής με στρες, την ώρα της εργασίας, ή κατά τη διάρκεια έντονων σκέψεων μπορεί να δημιουργήσει τυμπανισμό. Οπότε τρώμε αργά, κάνοντας διάλειμμα, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά με ενσυνειδητότητα (mindfulness)
Τυμπανισμός
Τροφές: αποφεύγουμε όσες μας πειράζουν και γενικά μειώνουμε τη λήψη καφέ για κάποιο διάστημα
Βότανα σε Έγχυμα: λουίζα, δυόσμος, μέντα.
Βότανα σε Αφέψημα: Ginger
Δυσκοιλιότητα
Τροφές: αλεσμένο λιναρόσπορο, φρούτα και λαχανικά, δαμάσκηνα, σύκα, ακτινίδια, 1κ.σ. καστορέλαιο,
Βότανα σε Έγχυμα: Σιναμική (φύλλα Αλεξάνδρειας), Ψύλλιο σε σκόνη
Διάρροια
Τροφές: μύρτιλλα, μπανάνες, μήλα, ρύζι, βρώμη, ελαφριά διατροφή.
Αποφεύγουμε τροφές που δημιουργούν υγρασία, όπως αλεύρι, γαλακτοκομικά, ζάχαρη και αλκοόλ
Βότανα σε Έγχυμα: αποξηραμένο κόλιαντρο, μέντα,
Βότανα σε Αφέψημα: Ginger
Για τα βότανα και τον τρόπο παρασκευής τους μπορείτε να δείτε το άρθρο μου Βότανα η θεραπεία της φύσης.
Μόξα
Μόνο στις περιπτώσεις τυμπανισμού, διάρροιας και κόπωσης κάνουμε μόξα σε όλη την περιοχή της κοιλιάς κυρίως γύρω και κάτω από τον αφαλό, για ενδυνάμωση.
Ειδικά για την διάρροια μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι ginger στον αφαλό και να θερμάνουμε τον αφαλό με μόξα, έτσι ώστε να εισχωρήσει το ginger και να σταματήσει τη διάρροια.
Αποφεύγουμε τη μόξα όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα και πόνος.
Διάβασε περισσότερα για την μόξα και δες και το σχετικό βίντεο
Ασκήσεις για κινητικότητα του εντέρου
Όταν υπάρχει τυμπανισμός και δυσκοιλιότητα, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε και να χαλαρώσουμε τα έντερα. Οι καλύτερες ασκήσεις είναι:
- Περπάτημα, χαλαρό και εύκολο, χωρίς πίεση
- Άσκηση με μπάλα pilates. Κάθεσε στην μπάλα και κάνεις 20 αργές περιστροφικές κινήσεις της λεκάνης από την κάθε μεριά.
- Ζεστό μπάνιο μέσα στην μπανιέρα με χαλαρωτικές αναπνοές ώστε να χαλαρώσει το παχύ έντερο και να αποβάλλει.
Θεραπευτικές Αναπνοές
Ξαπλώνουμε αναπαυτικά και παίρνουμε τουλάχιστον 10 ήρεμες αργές βαθιές αναπνοές.
- Τυμπανισμός, Δυσκοιλιότητα : Με κάθε εισπνοή οραματιζόμαστε ότι ο αέρας κατεβαίνει στην κοιλιά και με κάθε εκπνοή, ότι η αέρας κατεβαίνει ακόμα πιο κάτω προς τα έντερα και βγαίνει προς τα έξω από τον πρωκτό ή το κάτω μέρος του σώματος. Έτσι ενισχύουμε την καθοδική κίνηση του πεπτικού συστήματος και ενεργοποιούμε την διαδικασία αποβολής του παχέος εντέρου.
- Διάρροια, Κόπωση: Αναπνέουμε στην κοιλιά (βαθειά κοιλιακή αναπνοή) και οραματιζόμαστε ότι με κάθε αναπνοή ενδυναμώνουμε γεμίζοντας λευκό ή κόκκινο φως στο πεπτικό σύστημα για να δυναμώσει και να συγκρατήσει τις θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό.
Καθαρισμός Εντέρου
Ο καθαρισμός εντέρου θα βοηθήσει πολύ στη δυσκοιλιότητα και στον τυμπανισμό, ώστε να βοηθήσουμε το έντερο να αποβάλει και να καθαρίσει. Διάβασε πως μπορείς να κάνεις εύκολα και με ασφάλεια στο σπίτι τον καθαρισμό εντέρου στο άρθρο μου.
Ρεφλεξολογία
Βάζουμε λάδι στις πατούσες και κάνουμε έντονη μάλαξη στα σημεία Ήπαρ, Παχύ και Λεπτό Έντερο και σε όλη την πατούσα και στα 2 πόδια. Δίνουμε ροή από τα δάκτυλα προς τη φτέρνα για να βοηθήσουμε την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και των εντέρων.
Ωτοθεραπεία
Έντονη μάλαξη σε επιλεγμένα 2-3 σημεία και στα 2 αυτιά.
Το σημείο Shenmen είναι παυσίπονο και ηρεμιστικό.
Σιάτσου και Βελονισμός
Τα πεπτικά και εντερικά προβλήματα είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους μετά τα μυοσκελετικά προβλήματα που κάποιος θα έρθει για Σιάτσου και Βελονισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πεπτικό δυναμώνει και οι εντερικές δυσλειτουργίες εξισορροπούνται μέσα σε μερικούς μήνες μαζί με διατροφή και βότανα.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή χειροτερεύουν, καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση.