bowel cleansing

Καθαρισμός Εντέρου – η βάση της υγείας

Έχω κάνει πολλές φορές αυτό τον απλό  καθαρισμό του εντέρου και πραγματικά κάθε φορά νιώθω να καθαρίζω από μέσα προς τα έξω. Αδειάζω όλα τα περιττά υπολλείματα από το έντερο και νιώθω πιο ελαφριά, καθαρίζει το πρόσωπό μου και φτιάχνει η διάθεσή μου.

Ένα ντους ανανέωσης

Αυτός ο απλός και εύκολος καθαρισμός του εντέρου έχει τις ρίζες του στην Ινδική Παράδοση και τη Yoga, ονομάζεται Shanka Prakshalana.

Τα ωφέλη είναι πολλά, καθαρίζει το έντερο από υπολλείματα τροφών, βοηθάει το πεπτικό να λειτουργήσει καλύτερα, καθαρίζει το αίμα, βοηθάει να μειωθούν οι αλλεργίες και οι δερματικές παθήσεις. Επίσης λειτουργεί αποτοξινωτικά όχι μόνο στο σώμα αλλά και στα συναισθήματα και στο νού, βοηθάει στη χαλάρωση, φτιάχνει τη διάθεση και ηρεμεί τις σκέψεις…τουλάχιστον για κάποιες ημέρες. Τέλος είναι ιδανικό πριν ξεκινήσεις μια διατροφή ή δίαιτα, να καθαρίσεις πρώτα το έντερο.

Προετοιμασία Καθαρισμού

Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Χρειάζεσαι μόνο αλάτι και νερό, κάνεις μερικές απλές ασκήσεις και πηγαίνεις στην τουαλέτα αρκετές φορές. Υπολόγισε ότι θα χρειαστεί να είσαι στο σπίτι ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα για τουλάχιστον 3 ώρες.

Καλό είναι να ξεκινήσεις τον καθαρισμό νωρίς το πρωί χωρίς να έχεις πάρει πρωινό ή καφέ.

Η Διαδιακασία Βήμα – Βήμα

Ανακατεύουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι μέσα σε μια κανάτα με 6 ποτήρια χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό καλύτερα να είναι μοιρασμένο βρασμένο και νερό βρύσης. Η αναλογία του νερού και αλατιού είναι σημαντική για να γίνει η αποβολή.

Πίνουμε τα 2 ποτήρια νερό με αλάτι.

Κάνουμε τις πιο κάτω 5 απλές ασκήσεις.

Πίνουμε άλλα 2 ποτήρια νερό ή αν δεν μπορούμε (δεν κατεβαίνει εύκολο το 2ρο ποτήρι) πίνουμε μόνο το 1 ποτήρι και ξανακάνουμε τις ίδιες 5 ασκήσεις

Συνεχίζουμε να πίνουμε τα υπόλοιπα ποτήρια νερό και να κάνουμε τις ασκήσεις μέχρι να τελειώσουν και φυσικά πάμε στην τουαλέτα όποτε χρειάζεται.

Ξεκουραζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε και πίνουμε χλιαρό νερό (χωρίς αλάτι) όποτε διψάμε.

Μετά από 3 τουλάχιστον ώρες και εφόσον νιώθουμε πείνα, μπορούμε να φάμε ρύζι (κατά προτίμηση Basmati) με αλάτι, κουρκουμά, ginger και άλλα μυρωδικά.

Αποφεύγουμε για την υπόλοιπη εβδομάδα, ζάχαρη, αλεύρι, αλκοόλ και βαριά φαγητά. Προτιμάμε ρύζι και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα, ώστε το έντερο να αποκτήσει σωστή χλωρίδα. Εάν καταφέρουμε για 1 εβδομάδα αυτή τη διατροφή τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά και φυσικά θα χάσουμε και 1-2 κιλά.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις είναι σημαντικές για να χαλαρώσουν τους μύες και το έντερο προκειμένου να αποβάλλει καλύτερα. Να γίνονται με την συγκεκριμένη σειρά για να λειτουργήσουν καλύτερα.

Μπορείς να δεις και βίντεο με τις ασκήσεις πιο κάτω.

1.Στεκόμαστε όρθιοι, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, παίρνουμε εισπνοή και πατάμε στις μύτες των ποδιών. Μένουμε για 3 αναπνοές καθώς κινούμαστε ελαφρά στις μύτες για καλύτερη ισορροπία. Εκπνέουμε και πατάμε με όλο το πέλμα στο πάτωμα κατεβάζοντας τα χέρια. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση 8 φορές.

Άσκηση 1

2.  Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δένουμε τα δάχτυλα με τις παλάμες να κοιτάνε τον ουρανό. Εισπνοή στο κέντρο με εκπνοή ρίχνουμε ελαφρά το σώμα προς τη μία πλευρά και με εισπνοή ερχόμαστε πάλι στο κέντρο. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά και επαναλαμβάνουμε για 8 φορές.

Άσκηση 2

3.  Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, το δεξί χέρι στον αριστερό ώμο και το αριστερό χέρι πίσω από την μέση. Με εισπνοή στρίβουμε το σώμα προς τα αριστερά και μένουμε για 3 αναπνοές. Αλλάζουμε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε για 8 φορές.

4. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα σ ‘ένα στρωματάκι με το στομάχι προς τα κάτω (πρηνής θέση). Πιέζουμε τις παλάμες και σηκώνουμε το σώμα, τεντώνοντας τα χέρια. Με εισπνοή στρίβουμε τον κορμό αργά και το κεφάλι προς την μία πλευρά, κοιτάζοντας τα πόδια μας. Εκπνέουμε αργά. Ερχόμαστε μπροστά και αλλάζουμε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε για 8 φορές.

Άσκηση 4

5.  Λυγίζουμε το ένα γόνατο να ακουμπάει στο πάτωμα / στρωματάκι και το άλλο γόνατο λυγισμένο προς στο στομάχι να πατάει το πέλμα στο πάτωμα. Ακουμπάμε το αντίθετο χέρι στο γόνατο και το άλλο στο πάτωμα και στρέφουμε το σώμα και το κεφάλι από την πλευρά του ποδιού που πατάει με το πέλμα στο πάτωμα (η στροφή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη απ’ ότι στην εικόνα (εάν αυτό είναι ευχάριστο). Μένουμε για 3 αναπνοές και αλλάζουμε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε για 8 φορές.


Όλες οι ασκήσεις γίνονται αργά και χαλαρά, χωρίς πίεση. Ακούστε το σώμα σας. Στοίχος είναι να κινηθεί το έντερο και να αποβάλλει καλύτερα.

Για εσάς που έχετε κάνει yoga μπορείτε να προσθέσετε άλλες ασκήσεις με στροφή του κορμού, όπως τρίγωνο με στροφή, κ.λ.π.

Μπορείς να κάνεις τις ασκήσεις μαζί μου στο πιο κάτω βίντεο.

Ασκήσεις για καθαρισμό εντέρου

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Καλό είναι να κάνετε τον καθαρισμό του εντέρου το πολύ 4 φορές το χρόνο, δηλαδή σε κάθε αλλαγή της εποχής ή πιο αραιά, όποτε το χρειάζεστε.

Εάν δεν νιώθετε καλά, είστε κουρασμένοι, άρρωστοι ή σε κακή ψυχολογική κατάσταση αφήστε την αποτοξίνωση για αργότερα. Επίσης αποφύγετε την αποτοξίνωση εάν έχετε περίοδο, είστε έγκυος, είστε παιδιά κάτω των 15 ετών, εάν έχετε πολύ χαμηλή πίεση ή κάνετε διάρροιες.

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε η αποβολή μπορεί να ξεκινήσει πριν τελειώσουν τα 6 ποτήρια νερού ή πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα. Δώστε χρόνο και εμπιστευτείτε το σώμα σας, ξέρει τι είναι καλύτερο.

Είναι φυσιολογικό για τις επόμενες 2 ημέρες να μην πάτε στην τουαλέτα και μετά το έντερο θα λειτουργήσει κανονικά.

Πίνετε άφθονο νερό μετά τον καθαρισμό για όλη την ημερά και τις επόμενες ημέρες και συνεχίστε αυτή την καλή συνήθεια.

Διαβάστε πόσο σημαντική είναι η Eνυδάτωση του οργανισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *