…συνεχίζοντας από το μέρος 2ο και μέρος 1ο του ίδιου άρθρου.
Αφού επαναπροσδιορίσαμε την Εμμηνόπαυση, αναφέραμε τα συμπτώματα και τρόπους να τα διαχειριστούμε με Διατροφή και Βότανα, συνεχίζουμε σε αυτό το άρθρο με φυσικές τεχνικές από το Σιάτσου και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Ασκήσεις, Τεχνικές οραματισμού και Τεχνικές ψυχολογικής υποστήριξης.
Φυσικές λύσεις και τεχνικές …συνέχεια
Θεραπευτικά σημεία
Υπάρχουν διάφορα σημεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα και μπορεί η κάθε μια μας να τα χρησιμοποιήσει ανάλογα με την περίσταση.
Στις συνεδρίες Σιάτσου, η προσέγγιση είναι ολιστική. Κάνουμε πιέσεις σε όλη την πορεία επιλεγμένων Μεσημβρινών, ανάλογα με την Διάγνωση και χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά τα κατάλληλα σημεία που θα ενδυναμώσουν τη θεραπεία. Η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα μιας ολοκληρωμένης συνεδρίας Σιάτσου είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Πως ενεργοποιούμε τα σημεία: Εντοπίζουμε το σημείο ακολουθώντας τις οδηγίες και τις φωτογραφίες. Πιέζουμε απαλά με τον αντίχειρα ή τα δάκτυλα, το κάθε σημείο και στις 2 πλευρές του σώματος, μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές.
Όταν τα συμπτώματα έχουν αίσθηση ζέστης και έντασης, ο στόχος είναι να κατεβάσουμε τη ζέστη και την ένταση που συνήθως βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματος, κεφάλι, αυχένα, πλάτη και στήθος, προς τα πέλματα.
Για συμπτώματα όπως εξάψεις, πονοκέφαλος, σφίξιμο και πόνος στον αυχένα, ώμους, στήθος, πλάτη, αρθρώσεις, ανησυχία, άγχος, πολλές σκέψεις, νυχτερινή εφίδρωση, αυπνία, χρησιμοποιούμε τα πιο κάτω σημεία.
Χρειάζεται να διαβάσεις τις δράσεις του κάθε σημείου εδώ, να εντοπίσεις και να πειραματιστείς με το κάθε σημείο πιέζοντας το απαλά για να δεις ποια σου ταιριάζουν.
- Καρδιά 7
- Παχύ Έντερο 4
- Περικάρδιο 6Καρδιά 7
- Παχύ Έντερο 11
- Ήπαρ 3
- Σπλήνας 6
- Νεφρά 1
- Νεφρά 6
- Χοληδόχος Κύστη 21
- Χοληδόχος Κύστη 20
- Ουροδόχος Κύστη 10
- Taiyang
- REN 3-6 Dan Tien
Όταν νιώθεις κόπωση, δυσπεψία, τυμπανισμό, βάρος, έλλειψη συγκέντρωσης, θολούρα στο νου, συναισθηματική κόπωση, μειωμένη λίμπιντο, συσσώρευση λίπους και γενικά νιώθεις ότι χρειάζεσαι τόνωση, ενδυνάμωση παρά χαλάρωση, τότε χρησιμοποίησε τα πιο κάτω σημεία. Σε μερικά σημεία χρησιμοποιούμε μόξα για να ενδυναμώσουμε τη δράση τους. Μην χρησιμοποιήσεις τη μόξα εάν έχεις εξάψεις και γενικά αίσθηση ζέστης και έντασης.
Χρειάζεται να διαβάσεις τις δράσεις του κάθε σημείου εδώ, να εντοπίσεις και να πειραματιστείς με το κάθε σημείο πιέζοντας το απαλά για να δεις ποια σου ταιριάζουν.
- Στομάχι 36 (πίεση και μόξα)
- Σπλήνας 3 (πίεση και μόξα)
- Σπλήνας 10
- Σπλήνας 1 (πίεση και μόξα)
- Σπλήνας 9 (πίεση και μόξα)
- Νεφρά 3 (πίεση και μόξα)
- Ren 12
- REN 3-6 Dan Tien (πίεση και μόξα)
- Στομάχι 25
- Ουροδόχος Κύστης 23 (πίεση και μόξα)
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την Μόξα και να δεις ένα βίντεο πως να τη χρησιμοποιείς.
Ωτοθεραπεία
Μπορούμε να πιέσουμε έντονα τα σημεία που προτείνω πιο κάτω και στα 2 αυτιά που θα ηρεμίσουν και θα εξισορροπήσουν τον οργανισμό.
Εναλλακτικά τοποθετούμε αυτοκόλλητα σποράκια και στα 2 αυτιά, τα οποία πιέζουμε αρκετές φορές την ημέρα και τα αφήνουμε για 1 εβδομάδα και τα αντικαθιστούμε με νέα, όταν δεν νιώθουμε τίποτα πια στο σημείο.
Διάβασε περισσότερα για την Ωτοθεραπεία και τον Ωτοβελονισμό
Άσκηση και Διατάσεις
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ενδυνάμωση των μυών και των οστών, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς, του μεταβολισμού. Εφόσον ενσωματώνουμε διατάσεις μέσα στις ασκήσεις μας, ανακουφίζουμε και προλαμβάνουμε τη δυσκινησία των αρθρώσεων, πόνους, σφιξίματα. Με την ήπια άσκηση παράγονται, εκτός των άλλων και οι ορμόνες σεροτονίνη και ενδορφίνες που δημιουργούν μια αίσθηση εφορίας και ευεξίας.
Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσης, έχουμε 2 στόχους σε σχέση με την άσκηση. 1ον να ενδυναμώσουμε τους μύες και τα οστά και συγχρόνως να βοηθήσουμε τον μεταβολισμό, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της συσσώρευσης λίπους και κιλών και 2ον να διατείνουμε τους μύες και τις αρθρώσεις για την πρόληψη και ανακούφιση δυσκινησίας, σφιξιμάτων και πόνων.
Η γυμναστική που προτείνω είναι συνδυασμός ασκήσεων με αντιστάσεις ή βάρη, όπως είναι το Pilates Reformer (σε κρεββάτι), ή το γυμναστήριο με βάρη και πιο ήπιες ασκήσεις με διατάσεις, όπως η Yoga, το Qi Gong, o Χορός.
Διάλεξε όποια άσκηση σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί γιατί το σημαντικότερο είναι να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και όχι να το βιώνουμε ως αγγαρεία.
Εμένα τα τελευταία 3 χρόνια μ’ ευχαριστεί το Cross Training και η Yoga με ελεύθερη κίνηση.
Ασκήσεις για τους Μεσημβρινούς
Οι ασκήσεις των Μεσημβρινών είναι ουσιαστικά διατάσεις που βοηθούν στην εξισορρόπηση του Qi και του αίματος μέσα στους Μεσημβρινών και έτσι θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των συμπτωμάτων.
Κάνουμε τις διατάσεις καθημερινά, συντονιζόμαστε με τους Μεσημβρινούς και οραματιζόμαστε ροή στην πορεία αυτών από το κεφάλι προς τα άκρα.
Μπορείς να δεις την πορεία όλων των Μεσημβρινών σε χάρτες εδώ
Μεσημβρινοί Ουροδόχου Κύστης και Νεφρών
Οι Μεσημβρινοί αυτοί ανήκουν στο στοιχείο Νερό και διατρέχουν όλο το πίσω μέρος του σώματος, την εσωτερική πλευρά των ποδιών και την μπροστινή πλευρά του κορμού ως το στήθος.
Καθόμαστε σε στρωματάκι με τα πόδια σε έκταση κλειστά μπροστά μας. Εισπνοή στην ουδέτερη θέση και εκπνοή και κάμψη μπροστά. Αναπνέω χαλαρά και μένω για 5-10 αναπνοές έως το σημείο που είναι ευχάριστο χωρίς πίεση και νιώθω να διατείνεται όλη η Σ.Σ, η μέση, η λεκάνη και το πίσω και εσωτερικό μέρος των ποδιών, όπου διατρέχουν οι Μεσ. του Νερού.
Μεσημβρινός Ήπατος: Ανήκει στο στοιχείο Ξύλο. Καθόμαστε σε στρωματάκι με πόδια ανοιχτά σε διάταση και σκύβουμε μπροστά. Μένουμε για 5-10 αργές αναπνοές.
Μεσημβρινός Καρδιάς: Ανήκει στο στοιχείο Φωτιά. Προτείνω την άσκηση που ακολουθεί για 10 επαναλήψεις ή και παραπάνω.
Αναπνοές, Οραματισμός
Οι Αναπνοές είναι το πρώτο και βασικό εργαλείο για να χαλαρώσουμε το σώμα και το νου. Όταν έρθουμε σ’ επαφή με το σώμα ξεκινάει η επικοινωνία μαζί του, η κατανόηση και η αποδοχή.
Οι Αναπνοές, ο Διαλογισμός και ο Θεραπευτικός Οραματισμός βοηθούν σημαντικά σε:
- άγχος, κρίσεις πανικού, φοβίες
- κατάθλιψη, κούραση, έλλειψη ενέργειας
- νευρικότητα, υπερβολικές σκέψεις, έλλειψη συγκέντρωσης
- αυπνία, ανήσυχο ύπνο
- ανακούφιση σωματικών πόνων
Όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα χαλαρώνει, τότε το σώμα μπορεί να αφυπνίσει τις θεραπευτικές του δυνάμεις και να επέλθει ίαση. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι ο Διαλογισμός και όλες οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως οραματισμός, mindfulness, κ.α. έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα όπως:
- Mειώνει το ρυθμό της αναπνοής και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό.
- Mειώνει την αρτηριακή πίεση, την ένταση και την αίσθηση ζέστης.
- Eνισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Aυξάνει την αυτοπεποίθηση
- Aυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την αυπνία και τους πόνους
- Aυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
- Δημιουργεί ευεξία και αίσθηση πληρότητας
Υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού, η βάση όμως είναι πάντα η εξής: Καθόμαστε αναπαυτικά ή ξαπλώνουμε σ’ ένα ήσυχο μέρος. Παίρνουμε αργές ήρεμες βαθιές αναπνοές. Κάθε σκέψη που έρχεται δεν την κρίνουμε απλά την βάζουμε στην άκρη και επιστρέφουμε στην ησυχία για όσα λεπτά είναι ευχάριστο. Κρατάμε τα μάτια κλειστά εάν είναι ευχάριστο ή κοιτάμε χαμηλά σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο ή ένα κερί.
Για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή θα βοηθήσει να μετράμε στην εισπνοή 1-2-3 και στην εκπνοή 1-2-3. Μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά το μέτρημα μέχρι το 6. Ξεκινάμε με 5 λεπτά και σταδιακά μπορούμε να καθόμαστε σε διαλογισμό για όσο είναι ευχάριστο.
Ο διαλογισμός μπορεί να γίνει όποια ώρα της ημέρας επιλέξεις αλλά εάν υπάρχει δυσκολία στον ύπνο τότε προτείνω να γίνεται πριν τον ύπνο ή όποια στιγμή της νύχτας ξυπνήσεις.
Μπορείς να διαβάσεις “Ποιος διαλογισμός μου ταιριάζει” στο άρθρο μου και να με ακολουθήσεις στα βίντεο με οραματισμούς που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου.
Εμψυχωτικές προτάσεις
Αυτή είναι μια προσέγγιση που μπορεί να σου φανεί λίγο επιπόλαια…και εμένα το ίδιο μου είχε φανεί στην αρχή, όμως αν το δοκιμάσεις θα αλλάξεις γνώμη.
Το να επιλέξεις κάποιες εμψυχωτικές προτάσεις, affirmations που σε εκφράζουν και να τις χρησιμοποιείς κάθε μέρα, αρκετές φορές, λειτουργούν ως καθημερινή υπενθύμιση για δύναμη και φροντίδα, βοηθώντας να καλλιεργηθεί μια θετική στάση απέναντι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.
Μερικές ιδέες πως να τις χρησιμοποιήσεις
Πρωινή ρουτίνα: Ξεκίνα τη μέρα σου διαλέγοντας μία φράση που σε εμπνέει. Διάβασέ τη αργά και με πρόθεση, σκέψου πώς μπορεί να καθοδηγήσει τη μέρα σου, και επανέλαβέ τη δυνατά ή σιωπηλά μερικές φορές. Μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη καθώς την λες το πρωί.
Σημειωματάριο ευεξίας: Σημείωσε μια φράση στο ημερολόγιό σου και γράψε λίγες σκέψεις για το πώς σχετίζεται με την τρέχουσα περίοδο της ζωής σου ή τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις έτσι. Η γραφή αυτή μπορεί να γίνει ένα είδος διαλόγου με τον εαυτό σου.
Κάρτες ενδυνάμωσης: Γράψε τις φράσεις σε μικρές κάρτες ή αυτοκόλλητα-post it και τοποθέτησέ τα σε εμφανή σημεία στο σπίτι σου, όπως στον καθρέφτη του μπάνιου ή στο ψυγείο. Θα σου προσφέρουν διαρκείς υπενθυμίσεις.
Διαλογισμός και γιόγκα: Εάν κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό, διάλεξε μία φράση ως «μαντρα» για την πρακτική σου. Επικεντρώσου σε αυτή την πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής, δίνοντάς της χώρο να «ενσωματωθεί» βαθύτερα.
Οραματισμός: Όταν διαβάζεις μία φράση, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να οραματιστείς πώς αισθάνεσαι ζώντας αυτήν την ενδυνάμωση. Φαντάσου τον εαυτό σου γεμάτο αυτοπεποίθηση, αποδοχή και γαλήνη.
Βραδινή ανασκόπηση: Στο τέλος της ημέρας, επανεξέτασε την επιλεγμένη φράση και σκέψου πώς την εφάρμοσες ή πώς σε βοήθησε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς επίσης να σημειώσεις τις σκέψεις σου για να καταγράψεις την εξέλιξή σου.
Μερικά παραδείγματα Εμψυχωτικών προτάσεων πιο κάτω, μπορείς να διαλέξεις ποια σου ταιριάζουν ή να φτιάξεις τα δικά σου.
10 ευεργετικές Συνήθειες
Για σένα που βαριέσαι να διαβάσεις ολόκληρα τα άρθρα μου ή για σένα που θέλεις μια επανάληψη, αυτές είναι οι 10 ευεργετικές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν στην Εμμηνόπαυση
- Βάλε προτεραιότητα στον εαυτό σου και στις δικές σου ανάγκες
- Μοιράσου αυτό που σου συμβαίνει και αναζήτησε βοήθεια και υποστήριξη
- Ενημερώσου και μάθε νέες τεχνικές για τα συμπτώματά σου
- Φρόντισε την διατροφή σου
- Eνυδάτωσε το σώμα και το δέρμα σου
- Κάνε άσκηση και διατάσεις
- Βάλε προτεραιότητα τον καλό ύπνο
- Διαχειρίσου στο στρες με αναπνοές, διαλογισμό, ξεκούραση
- Κάνε όλα τα πιο πάνω προληπτικά και μην ξεχνάς να κάνεις check ups
- Απόλαυσε τη ζωή και τους αγαπημένους σου χωρίς να αναλώνεσαι σε σχέσεις και κοινωνικότητες που δεν σε ωφελούν.
Το πιο σημαντικό είναι να ακούμε το σώμα μας, να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες μας και να ζητάμε υποστήριξη όταν τη χρειαζόμαστε. Η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας νέας, γεμάτης συνειδητότητα και δύναμη φάσης της ζωής μας. Αγκαλιάζοντας αυτή τη μετάβαση με αγάπη και φροντίδα για τον εαυτό μας, μπορούμε να απολαύσουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας.