Η αϋπνία, ο διακεκομμένος ύπνος, o ανήσυχος ύπνος με όνειρα, οι κρίσεις πανικού, η ταχυπαλμία και οι φοβίες που συμβαίνουν τη νύχτα, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, που συναντάμε πολύ συχνά στις συνεδρίες Σιάτσου.
Η Ολιστική προσέγγιση του Σιάτσου και του Βελονισμού, εξισορροπεί τον οργανισμό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, χαλαρώνει το σώμα και σε αυτή την κατάσταση ηρεμίας μπορούν οι σκέψεις να οργανωθούν και τα έντονα συναισθήματα να διαχειριστούν ώστε να έχουμε ένα ήρεμο, ξεκούραστο και συνεχόμενο ύπνο.
Κατανόηση της αϋπνίας
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο ήρεμος, συνεχόμενος ύπνος, χωρίς όνειρα που μας ξυπνάνε ή τα θυμόμαστε έντονα το πρωί, επηρεάζεται από την καλή λειτουργία των οργάνων και της ομαλής ροής Qi και αίματος στο σώμα.
Τα όργανα που σχετίζονται με τον ύπνο είναι:
- Η Καρδιά ελέγχει τα συναισθήματα τη νόηση και την πνευματικότητα ενός ανθρώπου, συνεπώς οι πολλές σκέψεις, τα έντονα συναισθήματα που δεν διαχειρίζονται κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορεί να δημιουργήσουν, ανησυχία, φοβίες, αδυναμία ηρεμίας του νου και τελικά διαταραγμένο ύπνο.
- Το Ήπαρ είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή του Qi, ζωτική ενέργεια, και του αίματος στο σώμα. Όταν υπάρχουν έντονα συναισθήματα και σκέψεις, δημιουργείται στάση του Qi και του αίματος με διάφορα συμπτώματα, όπως σφίξιμο και δυσκινησία στον αυχένα, στην πλάτη, πονοκέφαλος, κακή διάθεση, εκνευρισμός, ξεσπάσματα θυμού που εμποδίζουν την ήρεμη μετάβαση προς τον ύπνο.
- Μια ανεπαρκής θρέψη ή ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει την καλή λειτουργία του πεπτικού και του Σπλήνα με συμπτώματα όπως δυσπεψία, φουσκώματα, ρεψίματα, αδυναμία, και αίσθημα βάρους στο σώμα, που μπορεί να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να διαταράσσουν τον ύπνο.
Η Πρόληψη είναι πιο σημαντική από την αντιμετώπιση. Πως λειτουργούμε και τι τρώμε κατά την διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον ύπνο μας.
Διατροφή
Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Ειδικά για να έχουμε καλο ύπνο ακολουθούμε τις πιο κάτω οδηγίες.
Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο άγχους, ΑΠΕΦΥΓΕ τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσουν τα συμπτώματα, τροφές που δημιουργούν ανησυχία και ένταση:
- αλκοόλ
- καφέ
- ζάχαρη
- κρέας
- κόκκινα ψάρια (αστακοί, σολομός, γαρίδες, καβούρια, σκορπίνες, κλπ)
- αυγά, κοτόπουλο
Βάλε καθημερινά στη διατροφή σου τροφές που θρέφουν το yin, ενυδατώνουν, ηρεμούν και μειώνουν την ανησυχία και την ένταση:
- πράσινα λαχανικά
- ψάρι με λιπαρά όπως σαρδέλες και σκουμπρί
- καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, λιναρόσπορο σπασμένο, ταχίνι και άλλους σπόρους και λίγους ξηρούς καρπούς
- φρούτα της εποχής
- ρύζι, βρώμη
- μανιτάρια ((reishi, shitake)
- μέλι, μηλόξυδο
Όταν νιώθεις κόπωση, επέλεξε τροφές που τονώνουν το αίμα:
- μαύρα ή κόκκινα μούρα, κεράσια, φράουλες, μαύρα σταφύλια, ρόδι, δαμάσκηνα
- σπανάκι, παντζάρια, χρωματιστές πιπεριές
- σπιρουλίνα, μολάσσα
- συκώτι βιολογικού μοσχαριού.
Εάν θέλεις να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή σύμφωνα με τη Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής μπορείς να διαβάσεις τα σχετικά άρθρα στο blog μου.
Βότανα
Μπορείς να πίνεις καθημερινά 1 – 2 κούπες με 2-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσσεις για ποικιλία .Επιλέγεις τα βότανα που σου αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα σου δημιουργήσει ενόχληση το σταματάς αμέσως.
Τα πιο γνωστά βότανα για καλύτερο ύπνο είναι η Βαλεριάνα και η Πασιφλώρα
Επιπλέον ανάλογα με το σύνδρομο , όπως λέμε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, επέλεξε από πιο κάτω αυτά που σου αρέσουν και στη γεύση.
Ηρεμούν την Καρδιά, όταν υπάρχει ένταση, ταχυπαλμία, ταραχή, φόβος: Αχίλλεια, βαλεριάνα, κράταιγος, βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, παναγιόχορτο, χαμομήλι
Τονώνουν το αίμα της Καρδιάς, όταν υπάρχει υπερένταση από κόπωση: Τσουκνίδα, ραδίκια, αρτεμισία, αχίλλεια
Όλα τα πιο πάνω βότανα τα κάνουμε έγχυμα: Βάζουμε 2 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτουμε βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνουμε για 5-10’, σουρώνουμε και πίνουμε.
Ασκήσεις
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ομαλή κυκλοφορία του Qi και του αίματος. Συγκεκριμένα η yoga, το Qi Gong και άλλες ασκήσεις που εναρμονίζουν την αναπνοή με την κίνηση και ηρεμούν το νου, βοηθούν πολύ στη διαχείριση του άγχους.
Επέλεξε την άσκηση που σου ταιριάζει και σε χαλαρώνει και προγραμμάτισε την καθημερινά στη ζωή σου, έστω για 30’.
Εάν δεν προλαβαίνεις κάθε μέρα να κάνεις άσκηση, κλείσε το κινητό και περπάτησε για 30’, αναπνέοντας βαθιά στον καθαρό αέρα και στον ήλιο.
Μπορείς να δεις μερικές απλές ασκήσεις για να εναρμονίζεις όλο το σώμα και κυρίως την Σπονδυλική σου στήλη στο άρθρο μου Θεραπευτικές Ασκήσεις για όλους
Διαλείμματα και Αναπνοές
Κάνε τακτικά διαλείμματα, μέσα στην ημέρα, βγαίνοντας στον καθαρό αέρα και στον ήλιο.
Κλείσε το κινητό. Πάρε 10 ήρεμες αργές αναπνοές.
Εάν υπάρχει δυνατότητα, είναι καλύτερα να κάνεις αυτές τις αναπνοές σε ένα ήσυχο περιβάλλον, εάν αυτό είναι δύσκολο, φόρεσε ακουστικά.
Ρουτίνα ύπνου
Όπως τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα ύπνου για να μπορούν να κοιμούνται πιο εύκολα και καλύτερα, έτσι και εμείς οι ενήλικοι χρειάζεται να προετοιμάσουμε το σώμα, την καρδιά και το νου με συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που αρέσει στον καθένα μας και μας χαλαρώνει.
- ξάπλωσε στην μπανιέρα σου με ζεστό νερό και αιθέρια έλαια
- διάβασε ένα βιβλίο
- άκουσε ήρεμη μουσική
- κάνε διαλογισμό, αναπνοές
- κάνε κάτι ήρεμο που σε ευχαριστεί και συγχρόνως σε χαλαρώνει.
- απέφυγε την επαφή με τις οθόνες κινητό, laptop, τηλεόραση, κ.λ.π., για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο
- φάε βραδινό τουλάχιστον 2-3 πριν πέσεις στο κρεβάτι για ύπνο
Ιδανική ώρα για ύπνο
Σημαντική είναι και η ώρα του ύπνου. Σύμφωνα με το Κινέζικο ρολόι, η Καρδιά χρειάζεται να ξεκουράζεται στις 23:00-1:00, αφού βρίσκεται στην χαμηλότερη δυναμική της. Συνεπώς αυτές τις ώρες είναι σημαντικό να κοιμόμαστε και να μην θέτουμε την Καρδιά σε δραστηριότητες σε συναισθηματική και νοητική ένταση, όπως χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κινητού, τηλεόρασης, έντονα φώτα και έντονες συζητήσεις.
Επίσης η ώρα του Ήπατος είναι 1:00-3:00, όπου το περισσότερο αίμα μαζεύεται στο Ήπαρ για να καθαριστεί και να ξεκουραστεί, ώστε το πρωί, όταν ξυπνήσουμε να επιστρέψει στην περιφέρεια και στους μύες ανανεωμένο και καθαρό. Συνεπώς και αυτό το δίωρο είναι σημαντικό να κοιμόμαστε για να βοηθήσουμε στην καλή λειτουργία του Ήπατος.
Οπότε φρόντισε να κοιμάσαι καθημερινά το αργότερο μέχρι τις 23:00, αφού έχεις χαμηλώσει τα φώτα και έχεις κλείσει τις οθόνες από τις 22:00, ώστε το νευρικό σύστημα και τα μάτια να προετοιμαστούν για ένα καλό και ξεκούραστο ύπνο.
Σημεία Σιάτσου
Στο Σιάτσου εργαζόμαστε πάνω στους Μεσημβρινούς, τα κανάλια που ρέει το Qi, to αίμα και τα υγρά και δίνουμε ροή με ήπιες πιέσεις ώστε να υπάρχει υγεία, ευεξία και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πάνω στους Μεσημβρινούς υπάρχουν σημεία τα οποία έχουν διάφορες δράσεις.
Ξάπλωσε στο κρεββάτι, πάρε ήρεμες αργές, βαθιές αναπνοές και πίεσε με κλειστά μάτια για περίπου 3′ το κάθε σημεία και από τις 2 πλευρές του σώματος. Εάν ξυπνήσεις μέσα στη νύχτα κάνε το ίδιο.
Για τις διαταραχές του ύπνου σημαντικά σημεία είναι:
Νεφρά 1
Στην πατούσα κάτω από τα μαξιλαράκια στο ύψος ανάμεσα από το 2ο και 3ο δάκτυλο του ποδιού σε λακκούβα.
Γειώνει, ηρεμεί και κατεβάζει την ένταση προς τα κάτω, είτε είναι συναισθηματική είτε σωματική, είτε νοητική, όπως αυπνία, πονοκέφαλος, πολλές σκέψεις.
Σπλήνας 6
4 δάχτυλα πάνω από τον έσω σφυρό (αστράγαλο), εσωτερικά από το οστό της κνήμης.
Για ηρεμία και χαλάρωση όλου του οργανισμού. Ιδανικό για ανήσυχο ύπνο.
Χοληδόχος Κύστη 20
Οι 2 μεγάλες λακκούβες που βρίσκουμε στον αυχένα κάτω από το ινιακό οστό.
Χαλαρώνει τον αυχένα, το κεφάλι, ηρεμεί το νου, για αϋπνία και ανησυχία.
Περικάρδιο 6
3 δάκτυλα από τον καρπό, στην εσωτερική πλευρά του χεριού, ανάμεσα στους τένοντες.
Για ταχυπαλμίες, ανησυχία, κρίσεις πανικού, ένταση και δυσπεψία, σφίξιμο. Ηρεμεί τα έντονα συναισθήματα, το νου και χαλαρώνει το στήθος και το πεπτικό.
Καρδιά 7
Στην εσωτερική βάση του καρπού, στο ύψος του μικρού δακτύλου, εσωτερικά από τον τένοντα, σε μικρή λακκουβίτσα.
Ηρεμεί την Καρδιά. Για όλα τα συμπτώματα άγχους, αλλά και για απάθεια, κατάθλιψη, αυπνία.
Διαλογισμός
Επέλεξε το είδος του Διαλογισμού που σου αρέσει και “κάθισε” καθημερινά έστω για 10’ μέσα στην ημέρα. Κάνε ξανά Διαλογισμό ή Αναπνοές πριν πέσεις για ύπνο και φυσικά εφόσον ξυπνήσεις μέσα στην νύχτα.
Διάβασε ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις “Ποιός Διαλογισμός σου ταιριάζει” στο blog μου, οπου θα βρείς και μερικούς καθοδηγούμενους διαλογισμούς για να ξεκινήσεις.
Ωτοθεραπεία
Η Ωτοθεραπεία είναι από τα κύρια εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε σε μια συνεδρία για διαταραχές ύπνου. Έχει άμεση και πολύ καλή δράση στην ηρεμία του νου και του νευρικού συστήματος, ώστε να χαλαρώσει ο δέκτης και να κοιμηθεί καλύτερα.
Επέλεξε 2-3 σημεία και κάνε έντονη μάλαξη στα σημεία και στα 2 αυτιά, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
Ρεφλεξολογία
Βάζουμε λάδι στις πατούσες και κάνουμε έντονη μάλαξη στα πιο κάτω σημεία και σε όλη την πατούσα και στα 2 πόδια, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
Σημεία / περιοχές για αυπνία: Υπόφυση, Υποθάλαμος, Ηλιακό πλέγμα, Νωτιαία νεύρα (όλη η κόψη του πέλματος εσωτερικά)
Σιάτσου και Βελονισμός
Το Σιάτσου και ο Βελονισμός είναι εξαιρετικές θεραπείες για τις διαταραχές ύπνου, βοηθούν στην ηρεμία της Καρδιάς και του νου, ώστε το σώμα να βυθιστεί σε ένα ήρεμο, συνεχόμενο και ξεκουραστο ύπνο.
Διάβασε περισσότερα για το Σιάτσου και τον Βελονισμό.
Απόλαυσε τη ζωή και γέλασε με την Καρδιά σου
Η Καρδιά τρέφεται από την χαρά και την αγάπη και δυναμώνει όταν εκφράζεται, διασκεδάζει, γελάει και έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και την φύση
Κάθε μέρα κάνε κάτι που σε ευχαριστεί, αγκάλιασε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή ζωάκι και δες μια κωμωδία ή μια παράσταση stand up comedy και βγες έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.