Το Καλοκαίρι τελειώνει, μαζί και οι διακοπές και μπαίνουμε σιγά σιγά σε αυτή την μεταβατική περίοδο, όπου από την χαλάρωση, τη ζέστη και τις μεγάλες σε διάρκεια ημέρες, ετοιμαζόμαστε για το Φθινόπωρο, τις βροχερές, δροσερές μέρες, την έναρξη της “σχολικής χρονιάς” και των υποχρεώσεων.
Αυτή η μεταβατική περίοδος στο τέλος του καλοκαιριού ή αλλιώς Μικρό Καλοκαιράκι, ή Αποκαλόκαιρο που ξεκινάει σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Φιλοσοφία την 3η εβδομάδα του Αυγούστου μέχρι και τη Φθινοπωρινή Ισημερία στις 21-22 Σεπτεμβρίου, ανήκει στο στοιχείο της Γης.
Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις για το στοιχείο της Γης, τα όργανα και τις κοινές τους παθήσεις όπως αναλύονται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Κυρίως όμως θα βρεις τεχνικές και φυσικές συμβουλές για να φροντίσεις τον οργανισμό σου και να είσαι υγιής και αυτή την περίοδο.
Το στοιχείο της Γης
Το στοιχείο της Γης που θεωρείται το κέντρο των άλλων 4 στοιχείων (Φωτιά, Μέταλλο, Νερό και Ξύλο), κάποιοι το τοποθετούν ανάμεσα από κάθε αλλαγή εποχής, δηλαδή σε κάθε μεταβατική περίοδο που συνήθως είναι και απαιτητική για το σώμα και την ψυχοσύνθεσή μας.
Έτσι αυτή την περίοδο χρειαζόμαστε να έρθουμε στο κέντρο μας, να φροντίσουμε την καλή θρέψη του οργανισμού και να γειωθούμε με την υποστήριξη του στοιχείου Γη. Η Γη εκπροσωπεί την Μητέρα που φροντίζει και θρέφει τα παιδιά της, είναι γειωμένη, οργανωμένη και πλημμυρίζει από Συμπόνια, με αυτές τις ποιότητες καλούμαστε να έρθουμε επαφή αυτή την περίοδο.
Μπορείς επίσης να διαβάσεις για την προσωπικότητα του στοιχείου Γη στο άρθρο μου και να βρεις ποιο είναι το στοιχείο σου.
Ο Σπλήνας λειτουργίες και παθήσεις
Τα όργανα που ανήκουν στο στοιχείο της Γης είναι ο Σπλήνας και το Στομάχι. Θα λέγαμε ότι στο στοιχείο της Γης ανήκει το πεπτικό σύστημα, η θρέψη, ενυδάτωση καθώς και η μεταμόρφωση της τροφής και των υγρών σε αίμα και ενέργεια για τον οργανισμό.
Ο Σπλήνας ως κυρίαρχο όργανο συμπεριλαμβάνει όλο το πεπτικό σύστημα και το Πάγκρεας και είναι ο γενικός συντονιστής της πέψης, του μεταβολισμού, της διαχείρισης του ζαχάρου και της απορρόφησης των απαραίτητων συστατικών για την καλή θρέψη.
Ο Σπλήνας βλάπτεται από την υγρασία και το κρύο, είτε από το περιβάλλον είτε από τις τροφές.
Όταν εισβάλει κρύο και υγρασία στο σώμα, οι συνηθισμένες παθήσεις είναι :
- δυσπεψία, ανορεξία, παχυσαρκία, φουσκώματα, μαλακά κόπρανα, διάταση κοιλιάς μετά το φαγητό, ναυτία, επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό
- αυξημένο ζάχαρο, οίδημα, κατακράτηση υγρών, αίσθημα βάρους, κρυάδες, κόπωση λόγω κακής θρέψης και απορρόφησης,
Ο Σπλήνας συμμετέχει στην παραγωγή του Qi και του αίματος καθώς τα εμπλουτίζει με τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές και τα υγρά. Επίσης διατηρεί το αίμα στα αγγεία και διατηρεί τα όργανα στη θέση τους.
Όταν διαταράσετεαι η λειτουργία της θρέψης και της διατήρησης του Σπλήνα, τότε έχουμε παθήσεις όπως:
- αναιμία, ζαλάδα, κόπωση
- φλεβίτιδα, θρομβώσεις, θρομβοπενία
- αιμορραγίες από τη μύτη
- αμηνόρροια, μηνορραγία
- πρόπτωση οργάνων, αιμορροΐδες
- δυσκολία ανάρρωσης μετά από εγχείρηση
- συχνοουρία, ακράτεια ούρων ή κοπράνων
Μια άλλη βασική λειτουργία του Σπλήνα είναι ότι ελέγχει τους μύες και τα 4 άκρα, αφού μέσω της θρέψης ενδυναμώνει του μύες.
Συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τους μύες λόγω δυσλειτουργίας του Σπλήνα είναι:
- πλαδαρότητα
- αδυναμία
- κρύα χέρια και πόδια
Όπως κάθε όργανο στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική έτσι και ο Σπλήνας συνδέεται με συναισθήματα και νοητικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα το κυρίαρχο συναίσθημα του Σπλήνα είναι η συμπόνια, η φροντίδα και η συναισθηματική θρέψη των άλλων, όπως ακριβώς η Μητέρα για τα παιδιά της. Επίσης η συγκέντρωση του νου και η οργανωμένη σκέψη είναι χαρακτηριστικά του Σπλήνα.
Συνηθισμένες παθήσεις λόγω συναισθηματικής και νοητικής αδιαφορίας, κόπωσης ή υπερδραστηριότητας του Σπλήνα είναι:
- ανησυχία, πολλές σκέψεις, εμμονές
- αδυναμία συγκέντρωσης, διάσπαση προσοχής, κακή μνήμη, δυσκολία στη μελέτη
- αίσθηση ότι δεν ανήκεις, ότι δεν πατάς στα πόδια σου, ότι δεν μπορείς να ισορροπήσεις
- υπερβολική ενασχόληση με τους άλλους και έλλειψη φροντίδας του εαυτού
Το Στομάχι λειτουργίες και παθήσεις
Το Στομάχι είναι το όργανο που δέχεται πρώτο την τροφή και τα υγρά και λειτουργεί ως καζάνι για την αρχική της επεξεργασία και αποσύνθεση. Στη συνέχεια προωθεί προς τα έντερα τις τροφές και τα υγρά είτε για περαιτέρω απορρόφηση είτε για αποβολή.
Η κακή διατροφή με υπερβολική χρήση ξηρών, θερμών και κρύων τροφών. η μη τακτικότητα γευμάτων, η βιασύνη στα γεύματα, η υπερβολική λήψη τροφής, αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων βλάπτουν το Στομάχι με συμπτωματα όπως:
- δυσπεψία, δυσφορία ή πόνος στο στομάχι όταν είναι άδειο, έντονη πείνα
- καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), εμετός, λόξυγκας
- ξηρότητα στο στόμα και στα χείλια, δίψα, δυσκοιλιότητα, αίσθημα ζέστης
- δυσκοιλιότητα, καύσος στον πρωκτό, δυσοσμία
Όταν το στομάχι ανισορροπεί, εκτός από το φυσικό σώμα επηρεάζει το συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο με δυσλειτουργίες όπως:
- ανικανοποίητες επιθυμίες, σαν να μην “χορταίνεις” με τη ζωή.
- δυσκολία να “χωνέψεις” ανθρώπους, καταστάσεις, συναισθήματα
- δεν έχεις “όρεξη” για ζωή και βρίσκεσαι σε κατάθλιψη και απάθεια
Πως φροντίζω την υγεία μου την εποχή της Γης
Διατροφή
Το στοιχείο της Γης και τα όργανα Σπλήνας και Στομάχι αποτελούν και ελέγχουν το πεπτικό σύστημα. Συνεπώς για αυτή την περίοδο της Γης, είτε στο τέλος του καλοκαιριού είτε σε κάθε μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις εποχές του χρόνου είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τη διατροφή μας.
Ο Σπλήνας έχει την τάση να συσσωρεύει υγρασία και επηρεάζεται πολύ από την υγρασία και το κρύο στο περιβάλλον και στις τροφές.
Αποφεύγουμε τις τροφές που δημιουργούν υγρασία, όπως
- ζάχαρη
- γαλακτοκομικά
- αλεύρι
- αλκοόλ
Επίσης αποφεύγουμε τις πολλές ωμές τροφές που δεν συνοδεύονται από κάποια άλλη ζεστή τροφή, δηλαδή σκέτη ωμή σαλάτα, πολλά ωμά λαχανικά. Προσθέστε στη σαλάτα ένα βραστό αυγό, ή κάποιο μαγειρεμένο λαχανικό ή κρέας.
Αποφεύγουμε τα παγωμένα ροφήματα και το παγωμένο νερό. Οι ωμές τροφές και τα παγωμένα ροφήματα δημιουργούν κρύο στο πεπτικό και δυσκολεύουν την πέψη.
Τα φρούτα αποτελούν εξαίρεση και είναι εύπεπτα, οπότε τρώμε αρκετά.
Τέλος αποφεύγουμε τους πολλούς ξηρούς καρπούς, τα πικάντικα, τηγανιτά, ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ γιατί ξηραίνουν το Στομάχι και είναι δύσπεπτοι.
Επιλέγουμε κίτρινες και πορτοκαλί τροφές, τα χρώματα του στοιχείου της Γης, καθώς και τροφές που βρίσκονται μέσα στη Γη, στο χώμα και φυσικά τροφές της εποχής όπως:
- καρότα
- γλυκοπατάτες, πατάτες
- κολοκύθα, καλαμπόκι
- ρίζες, παντζάρια, κρεμμύδια
- κίτρινο μήλο, ανανάς, σταφύλια
- κουρκουμάς
- ρύζι, βρώμη, κινόα, κεχρί
- αβοκάντο, μπανάνα
Για να αποβάλουμε συσσώρευση υγρών, για φουσκώματα, οιδήματα, κατακράτηση, επιλέγουμε:
- καλαμπόκι
- σέλερυ
- μαρούλι
- κολοκύθα
- μαϊντανός
- μέλι
- πικρά χόρτα και βότανα
Μασάμε αργά και πολλές φορές την κάθε μπουκιά. Τα δόντια και το σάλιο ανήκουν στο πεπτικό σύστημα και το αργό και καλό μάσημα βοηθάει στην καλύτερη πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό.
Τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο και ιδανικά πριν νυχτώσει, ώστε να δώσουμε χρόνο στο πεπτικό σύστημα να κάνει την πέψη και μετά να ξεκουραστεί μαζί με τα υπόλοιπα όργανα κατα τη διάρκεια του ύπνου.
Σχετικά με την ποσότητα του φαγητού, επιλέγουμε τόσο ώστε όταν τελειώσουμε το γεύμα να υπάρχει χώρος και για ακόμα λίγο φαγητό, οπότε δεν υπερβάλλουμε αλλά ούτε περιοριζόμαστε. Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Μπορείς να δεις πρόγραμμα εβδομαδιαίας ισορροπημένης διατροφής.
Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι σημαντική όλο τον χρόνο αλλά στο τέλος του καλοκαιριού που το σώμα έχει επιβαρυνθεί αρκετά από το καλοκαίρι και τη ζέστη, να έχεις μπροστά σου νερό για να μην το ξεχνάς, να πίνες αργά λίγες γουλιές όχι μονορούφι.
Για καλύτερη ενυδάτωση προσθέστε 1 τσιμπιά αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και μερικές φέτες λεμονιού ή για 1 εβδομάδα πιες 1 φορά την ημέρα ηλεκτρολύτες.
Μην ξεχνάς ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε μετά τον καφέ ή παράλληλα με αυτόν να πίνουμε νερό.
Δες περισσότερα για την ενυδάτωση.
Βότανα
Τα βότανα βοηθάνε πολύ το πεπτικό σύστημα και θα δούμε άμεσα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.
Για καλύτερη πέψη, φουσκώματα, δυσπεψία:
- ginger, μαραθόσπορος, γλυκάνισος, γλυκόριζα, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού, σπόροι άνηθου, ως αφέψημα*
- μαστίχα, ρίγανη, δίκταμο, δάφνη, δυόσμος, χαμομήλι, φλισκούνι, μέντα, μαντζουράνα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, μολόχα, ως έγχυμα**
Για κατακράτηση υγρών και οιδήματα:
- ταραξάκο, σημύδα, εκουιζέτο, μαϊντανός, πράσινο τσάι, πολυκόμπι, ως έγχυμα**
Πίνεις καθημερινά 1 – 2 κούπες με 2-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσσεις για ποικιλία. Επιλέγεις τα βότανα που σου αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα σου δημιουργήσει ενόχληση το σταματάς αμέσως.
*Αφέψημα: Ξεφλουδίζεις 1 κομμάτι ρίζας όσο το μέγεθος ενός κερασιού, το κόβεις σε μικρά κομματάκια. Αντίστοιχα επιλέγεις περίπου 5-10 σποράκια. Τα βράζεις για 10’ με 1,5 κούπα νερό.
**Έγχυμα: Βάζουμε 2-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτουμε βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνουμε για 5-10’, σουρώνουμε και πίνουμε.
Διάβασε εάν θέλεις περισσότερα για τα βότανα
Άσκηση και Αναπνοές
Το στοιχείο της Γης μας φέρνει στο κέντρο μας, είναι ευκαιρία να γειωθούμε, να βρούμε τη δύναμη μας, να πατήσουμε καλά τα πόδια μας στη Γη και να θραφούμε.
Η άσκηση στη φύση, ή το περπάτημα ξυπόλυτοι, σε άμεση επαφή με τη Γη είναι ότι καλύτερο. Οποιαδήποτε όμως άσκηση νιώθεις ότι σε ηρεμεί σε τονώνει και σε δυναμώνει θα σε υποστηρίξει αυτή την περίοδο.
Ο Διαλογισμός θα σε ηρεμήσει, θα σε γειώσει, θα ηρεμήσει το νου από τις πολλές σκέψεις και την ανησυχία. Επέλεξε όποιο διαλογισμό σου ταιριάζει.
Σου προτείνω ένα διαλογισμό γείωσης και καθαρισμού που θα βρεις στο κανάλι μου στο youtube.
Μεσημβρινοί και Θεραπευτικά Σημεία
Οι Μεσημβρινοί του Σπλήνα και του Στομάχου βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σώματος, διασχίζουν το στήθος, την κοιλιά και κατεβαίνουν στα πόδια.
Μπορούμε να πιέσουμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα τους Μεσημβρινούς στο Στομάχι και Σπλήνας μαζί στην περιοχή των ποδιών. Ενεργοποιούμε τους Μεσημβρινούς και δίνουμε ροή στο Qi και στο αίμα ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη λειτουργία τους,
Πιάνουμε το κάθε πόδι από τον μηρό, μετά πιο κάτω στην κνήμη μέχρι το 2ρο δάκτυλο του ποδιού. Αγκαλιάζουμε με την παλάμη μας τον τετρακέφαλο με τον αντίχειρα εσωτερικά και τα δάκτυλα εξωτερικά και συνεχίζουμε μέχρι κάτω στην κνήμη με τον ίδιο τρόπο έως το 2ρο δάκτυλο του ποδιού.
Τα πιο σημαντικά σημεία που χρησιμοποιούμε στο Σιάτσου και τον Βελονισμό για τις παθήσεις του πεπτικού, όπως αναφέρονται στην αρχή του άρθρου, είναι τα πιο κάτω.
Πιέζουμε το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.
REN 12.Στην μπροστινή πλευρά του κορμού στη μέση της απόστασης μεταξύ αφαλού και κάτω μέρος του στέρνου. Βοηθάει το πεπτικό να λειτουργήσει ομαλά.
Στομάχι 25. 3 δάχτυλα απόσταση από τον αφαλό. Πιέζουμε βαθειά με τους αντίχειρες στην ύπτια θέση. Σε όρθια θέση σκύβουμε προς τα κάτω ώστε να δάκτυλα μας να εισχωρήσουν βαθειά στα σημεία, εάν αυτό είναι ευχάριστο. Βοηθάει τα έντερα να λειτουργήσουν καλύτερα είτε σε περίπτωση δυσκοιλιότητας είτε διάρροιας.
Σπλήνα 6. 4 δάχτυλα από τον έσω σφυρό (αστράγαλο), εσωτερικά από το οστό της κνήμης. Θρέφει το αίμα και τονώνει το yin, ενυδάτωση, δροσιά, θρέψη και ηρεμία του οργανισμού.
Μπορείς να δεις περισσότερα σημεία και άλλες τεχνικές στα άρθρα μου για :
Μόξα
H θεραπευτική μόξα στην περιοχή της κοιλιάς, της μέσης καθώς και στα σημεία τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος θα βοηθήσει την πέψη και θα σε τονώσει για να προετοιμαστείς για το Φθινόπωρο.
Απέφυγε την μόξα όταν έχεις καούρες, πόνο στο στομάχι, ΓΟΠ και έντονη δυσφορία.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την μόξα στο άρθρο μου και στο τέλος μπορείς να δεις ένα βίντεο για το πως να χρησιμοποιήσεις τη μόξα και σε ποια σημεία.
Σιάτσου και Βελονισμός
Το Σιάτσου και ο Βελονισμός βοηθούν ιδιαίτερα στα πεπτικά και εντερικά προβλήματα. Επίσης προσφέρουν χαλάρωση του νου, βοηθούν στη συγκέντρωση, αλλά και στην τόνωση όλου του οργανισμού.
Εάν πάσχεις από κάποιο από τα συμπτώματα και τις παθήσεις που αναφέρονται στην αρχή αυτού του άρθρου, επικοινώνησε μαζί μου για να βρούμε τρόπους και τεχνικές για ανακούφιση και καλύτερη υγεία.
Η Γη γεννάει το Μέταλλο στον κύκλο των 5 στοιχείων. Μετά το τέλος του καλοκαιριού ακολουθεί το Φθινόπωρο, η εποχή του Μετάλλου και των Πνευμόνων. Είναι η εποχή που χρειάζεται να προετοιμαστούμε για το κρύο και τις ιώσεις. Φροντίζοντας τον Σπλήνα και όλο το πεπτικό σύστημα τώρα, θα μας εξασφαλίσει ένα δυνατό ανοσοποιητικό και υγιείς Πνεύμονες.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!!
Πολύ καλό