Η μαγική δύναμη της Παύσης

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας απαιτητικός μήνας γιατί χρειάζεται να ξαναμπούμε στην καθημερινότητα μετά την Παύση του Καλοκαιριού, οπότε ας θυμηθούμε και ας κρατησουμε την αίσθηση της Παύσης για αυτό τον μήνα αλλά και για όλο το χρόνο.

Ο ορισμός της λέξης παύση σημαίνει διακοπή, το σταμάτημα μιας ενέργειας, (ειδικότερα) η διακοπή της ομιλίας.

Η Παύση μας βοηθάει να ηρεμήσουμε το νου από τις σκέψεις και έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε τους αυτοματισμούς μας, τις αντιδράσεις μας καθώς και να ακούσουμε το συνομιλητή μας.

Η Παύση μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα, όταν για παράδειγμα συζητάμε και ακούμε τον άλλον όσο μιλάει, μερικά λεπτά, όταν κάνουμε Διαλογισμό, εώς και μέρες , όταν κάνουμε διακοπές. 

Η Παύση μας δίνει χώρο ώστε να μην αντιδρούμε άμεσα και σπασμωδικά, αλλά να περιμένουμε για λίγο και να εξετάζουμε τις διάφορες επιλογές που έχουμε.

Μια μικρή Παύση, ειδικά όταν συνδυάζεται με αναπνοές, ηρεμεί τα έντονα συναισθήματα του θυμού, της πικρίας και του φόβου. Με την Παύση μπορούμε να αποφύγουμε τις αυτόματες αντιδράσεις που συνήθως μετά μετανιώνουμε.

Με την Παύση μαθαίνουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά και τις φωνές μέσα στο κεφάλι μας από την προοπτική ενός τρίτου, έτσι συνδεόμαστε με την επίγνωση του εαυτού μας. Είμαστε Παρούσες και Παρόντες.

Έτσι την επόμενη φορά που βρίσκεσαι σε μια συζήτηση κάνε παύση ανάμεσα στις προτάσεις, κάνε σίγουρα παύση όταν ο άλλος, ή άλλη μιλάει.

Θα παρατηρήσεις ότι ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει να ακούσει αλλά μόνο να πει, αυτό όμως δεν είναι διάλογος, είναι μια εγωιστική προσέγγιση της ζωής.

Εσύ θέλεις να συμπεριφέρεσαι έτσι?

Την επόμενη φορά που κάποιος ή κάποια σε εκνευρίσει, πριν απαντήσεις ή αντιδράσεις και πριν αρχίσεις τις αναμασώμενες σκέψεις..τι μου είπε και τι μου έκανε και γιατί σε μένα….Κάνε μια Παύση.

Πάρε αναπνοές και περίμενε για όσο περισσότερο μπορείς. Σίγουρα η συμπεριφορά σου μετά την Παύση θα έχει μεγαλύτερη επίγνωση για την δική σου πραγματικότητα αλλά και του άλλου.

Μου αρέσει να κλείνω τα μάτια, να αναπνέω και να φαντάζομαι ότι είμαι στη θάλασσα, συντονίζω την αναπνοή με τον παφλασμό για τουλάχιστον 10 αργές αναπνοές και μετά όσο και να φωνάζουν ή γκρινιάζουν τα παιδιά καταφέρνω να παραμένω ήρεμη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν εγώ είμαι πραγματικά ήρεμη, συντονίζονται μαζί μου και σταματάνε πιο γρήγορα τη φασαρία.

Μπορείς εάν θέλεις να κάνεις την Παύση σου βλέποντας την θάλασσα στην παραλία το Καίφα που πήγα φέτος στη Δυτική Πελοπόννησο. (slow motion 3.5′)

Ο Διαλογισμός, οι αναπνοές και η Σύνδεση με το σώμα μέσω του Σιάτσου, είναι εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις εξάσκηση στην Παύση. Όταν μαθαίνεις να παρατηρείς τις σκέψεις, τις αισθήσεις στο σώμα και να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή, τότε μπορείς να εφαρμόσεις την Παύση στην καθημερινότητά σου πιο εύκολα.

Εάν θέλεις να πειραματιστείς με Διαλογισμό, Οραματισμό και Αναπνοές, μπορείς να ακούσεις στο κανάλι μου μερικούς Καθοδηγούμενους Διαλογισμούς που έχω ετοιμάσει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *