Το άγγιγμα είναι Θεραπευτικό

Θέλω να θυμηθούμε μία αίσθηση πολύ σημαντική για την σωματική και ψυχική ευημερία μας. 

Την αίσθηση του αγγίγματος.

Από την 1η στιγμή της γέννησής μας, χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε το άγγιγμα της μητέρας μας. Αργότερα στη ζωή ως παιδιά, το άγγιγμα είναι παρηγοριά, φροντίδα, ανακούφιση και ασφάλεια.

Μεγαλώνοντας ως ενήλικες το άγγιγμα συνεχίζει να είναι υψίστης σημασίας για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Γιατί όμως ζούμε σε μια εποχή Στέρησης Επαφής και Αγγίγματος;

Ακόμα και πριν από την εποχή της καραντίνας που σφράγισε αυτή την στέρηση, οι ενήλικες σπάνια ακουμπάμε ο ένας τον άλλον. 

Ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα που η επαφή σίγουρα είναι κάτι πιο οικείο σε σχέση με άλλες χώρες της Β. Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Η Επιστήμη του Αγγίγματος

Πολλά Πανεπιστήμια Νευροεπιστημών, Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης έχουν κάνει μελέτες σχετικά με την επίδραση του αγγίγματος στο σώμα μας.

Το σώμα αισθάνεται το άγγιγμα και μέσω των αισθητηριακών υποδοχέων στο δέρμα μεταδίδονται μηνύματα στο νευρικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλο για την παραγωγή ορμονών που προάγουν την ηρεμία, ευχαρίστηση, ασφάλεια, ενώ συγχρόνως ηρεμούν tους παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή.

Πλέον το άγγιγμα ανάγεται σε Επιστήμη και τα συμπεράσματα των ερευνών δείχνουν ότι είναι απαραίτητο για εμάς τους ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Η στέρηση αυτής της τόσο βασικής μας ανάγκη για άγγιγμα, είναι στέρηση χαράς και ασφάλειας.

Το άγγιγμα πάνω στο σώμα μας, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες της ξεκούρασης, της χώνεψης (rest and digest) καθώς και της χαλάρωσης και της αίσθησης της ασφάλειας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σωματικής επαφής, εκρίγνειται η ορμόνη ωκυτοκίνη, “η ορμόνη της αγάπης”, που μας βοηθάει στο να νιώθουμε αισιόδοξοι, με συμπόνια και εμπιστοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή

Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα του χεριού, π.χ. μια χειραψία, ή το φιλικό άγγιγμα του ώμου ή της πλάτης ενός ανθρώπου που ερχόμαστε σε επαφή στο δρόμο, στη δουλειά, ή σε κοινωνικές συναντήσεις, πόσο μάλλον η αγκαλιά και τα φιλιά με τους οικείους μας, προσφέρουν πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας:
  • μειώνουν το αίσθημα της μοναξιάς και αυξάνουν το αίσθημα του “ανήκω”
  • ηρεμούν την ανησυχία και το στρες
  • χαμηλώνουν την πίεση του αίματος
  • ηρεμούν τους χτύπους της καρδιάς
  • βαθαίνουν την αναπνοή
  • ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση, την αίσθηση της αποδοχής και της ασφάλειας

Μπορείς να δεις ένα πολύ ενδιαφέρον Tedx Talk με τον Dr. David J. Linden Καθηγητή Νευροφυσικής στο Johns Hopkins University School of Medicine, σχετικά με την Επιστήμη του Αγγίγματος

Επίσης μπορείς να διαβάσεις άρθρα για την Επιστήμη του Αγγίγματος και τις έρευνες που έχουν γίνει.

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/hands_on_research

https://www.psychologytoday.com/us/blog/everyone-top/202108/the-vital-importance-human-touch#:~:text=Key%20points,%2C%20pets%2C%20and%20weighted%20blankets

https://www.lifo.gr/now/tech-science/ereyna-oi-eyergetikes-idiotites-enos-apaloy-aggigmatos-akomi-kai-apo-xeno-stin

self care with gentle touch

Βάλε το άγγιγμα στη ζωή σου

Πρώτα απ’ όλα αγκάλιαζε τους αγαπημένους σου κάθε μέρα.

Μερικές φορές αυτό είναι δύσκολο, ειδικά εάν έχεις έφηβους και έφηβες μέσα στο σπίτι, ή εάν ζεις μόνος/η σου.

Οπότε χάιδεψε ένα ζωάκι!! Αν δεν έχεις, τυλίξου σε μια μαλακή κουβέρτα και χαλάρωσε στην “αγκαλιά” της.

Μπορείς να επιλέξεις μια κρέμα ή ένα λάδι με ευχάριστη μυρωδιά και άλειψε το σώμα σου συνειδητά και απόλαυσε τη διαδικασία. Μπορείς ακόμα να κάνεις και απαλό μασάζ στον εαυτό σου. Το μήνυμα της αυτοφροντίδας μέσω του αγγίγματος είναι εξίσου δυνατό.

Συνάντησε τους φίλους σου όσο πιο συχνά μπορείς και αγκάλιασε τους, φίλησέ τους.

Κράτησε το χέρι ενός ηλικιωμένου/ης, είτε είναι δικοί σου άνθρωποι είτε όχι, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευεργετικό είναι γι αυτούς!!!

Στις καθημερινές σου επαφές, στο δρόμο, στο γραφείο ακόμα και στα καταστήματα της γειτονιάς μπορείς να δώσεις σημασία στο άγγιγμα. Ακούμπησε φιλικά τους συνεργάτες σου ή τους γνωστούς στον ώμο όταν τους μιλάς και χαμογέλασε λέγοντας καλημέρα.

Μπορείς επίσης να βάλεις τα χέρια σου στην κοιλιά σου ή στο στήθος σου ή σε όποιο σημείο του σώματός σου νιώθεις ότι το έχει ανάγκη, αυτό κάνουμε άλλωστε αυθόρμητα όταν πονάμε. Κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές ήρεμες βαθειές αναπνοές.

Αυτό το ήρεμο σταθερό άγγιγμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικο νευρικό σύστημα για να στείλει την πληροφορία της χαλάρωσης και της ασφάλειας στον εγκέφαλο.

Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου χρησιμοποιόντας τα Θεραπευτικά σημεία του Σιάτσου. Πιέζοντας απαλά συγκεκριμένα σημεία πάνω στο σώμα σου, όχι μόνο κερδίζεις από την αίσθηση της αυτοφροντίδας αλλά χρησιμοποιείς την αρχαία γνώση του θεραπευτικού αγγίγματος για σένα, αφού υπάρχουν πάρα πολλά σημεία με ιδιότητες που βοηθούν το σώμα να δυναμώνει, χαλαρώνει να ανακουφίζει πόνους κ.α. Δες τα σημεία με φωτογραφίες και οδηγίες εντόπισης στο άρθρο μου.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, για διάφορους λόγους, όπως αυτισμός, ψυχολογικό τραύμα, κ.α., που δυσκολεύονται με το άγγιγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να παίρνουμε την συγκατάθεση του ατόμου πριν οποιαδήποτε σωματική επαφή και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες τους.

shiatsu therapy
Shiatsu

Το θεραπευτικό άγγιγμα του Σιάτσου

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Σιάτσου αφού ο ίδιος ο ορισμός αυτής της τέχνης είναι Θεραπευτικό Άγγιγμα.

Ο επαγγελματίας στο Σιάτσου όχι μόνο έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες του δέκτη, αλλά μπορεί να αφουγκραστεί πως είναι το άγγιγμα που ο κάθε δεχόμενος χρειάζεται, ώστε να νιώσει ασφάλεια και να αφεθεί στην εργασία με το σώμα.

Έτσι το σώμα δέχεται το θεραπευτικό άγγιγμα του Σιάτσου, δέχεται τα μηνύματα ηρεμίας, ασφάλειας, ισορροπίας μέσω του νευρικού του συστήματος και έτσι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αφυπνίζει την αυτοθεραπευτική του ικανότητα.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερο για το Σιάτσου και να κλείσεις ραντεβού για μια συνεδρία μαζί μου, τηλ. 6949733694.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *