Μεσημβρινοί στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Μία από τις πιο γνωστές έννοιες στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι οι Μεσημβρινοί. Αποτελούν τα κανάλια μέσα στα οποία ρέει το Qi, το Αίμα και τα Σωματικά Υγρά.

Οι Μεσημβρινοί βρίσκονται μέσα στον συνδετικό ιστό του σώματος, ανάμεσα από το δέρμα και τους μύες και δημιουργούν ένα δίκτυο σύνδεσης μεταξύ τους.

Οι Μεσημβρινοί συνδέονται με τα εσωτερικά όργανα και έτσι συνδέουν το εσωτερικό του σώματος με το εξωτερικό του.

Οι Πρωτεύοντες Μεσημβρινοί είναι 12 και κάθε ένας από αυτούς ξεκινά από συγκεκριμένο όργανο Zhang ή Fu, από το οποίο παίρνει και την ονομασία του (πχ Πρωτεύων Μεσημβρινός του Ήπατος). Κατά τη διαδρομή τους έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπου και βρίσκονται τα θεραπευτικά σημεία που χρησιμοποιούμε στον Βελονισμό και στο Shiatsu.


Η διαταραχή ενός Μεσημβρινού προκύπτει από:

  • δυσαρμονία κατά μήκος του μεσημβρινού, λόγω τραυματισμού, καταπόνησης, συναισθηματικής ανισορροπίας ή εξωγενούς βλαπτικού παράγοντα
  • δυσαρμονία στο συνδεόμενο με τον μεσημβρινό όργανο που μέσω της σύνδεσης με τον Μεσημβρινό να εκφράζει την παθολογία σε πιο εξωτερικό επίπεδο. Διάβασε για τα Εσωτερικά Όργανα
Μεσημβρινός Νεφρών. P. Deadman

Το σύστημα Μεσημβρινών ενώνει όλα τα μέρη του σώματος, τα άνω άκρα με τον κορμό, τα κάτω άκρα με το κεφάλι, κ.λ.π. άρα είναι ουσιώδης η διατήρηση μιας αρμονικής ισορροπίας στην ροή του Qi, αίματος και υγρών μέσα σε αυτούς.

Η διατήρηση της ισορροπίας σημαίνει υγεία και μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή πιέσεων κατά μήκος όλου του μεσημβρινού, όπως κάνουμε στο Σιάτσου, με τον Βελονισμό, το Qi Gong, τον Οραματισμό, κ.α.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *