Τσι (Qi)

Στην ταοϊστική και κινέζικη φιλοσοφία “Qi” σημαίνει ζωτική δύναμη. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τον όρο ζωτική ενέργεια, παρόμοιες έννοιες υπάρχουν σε διάφορους πολιτισμούς, όπως στην ινδουιστική φιλοσοφία “prana” (σανσκριτική λέξη που σημαίνει αναπνοή, ζωτική δύναμη), το λατινικό “anima” (πνεύμα, ψυχή, αναπνοή, ζωτική δύναμη), το ισλαμικό και σουφικό “ruh” (το ιερό πνεύμα ή πνεύμα αγιότητας), το ιαπωνικό “Ki” (ζωτική ενέργεια), το πολυνησιακό “mana” (η δύναμη της ζωής).

Το ιδεόγραμμα Qi στα κινέζικα σημαίνει ατμός και άβραστο ρύζι, δηλαδή το Qi είναι ταυτόχρονα αιθέριο και υλικό. Γι’αυτό και ο όρος ενέργεια που αποδίδεται στο Qi κατά τη γνώμη μου δεν είναι επαρκής.

Το επαρκές και ομαλής ροής Qi σημαίνει ζωτικότητα, υγεία και η ικανότητα του σώματος να λειτουργεί φυσιολογικά σε όλα τα επίπεδα. Η ανισορροπία του Qi δημιουργεί μπλοκαρίσματα, ενοχλήσεις και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ασθένειας.

Πηγές του Qi

Το σώμα συγκεντρώνει καθημερινά το Qi από τρεις βασικές πηγές:

  • Η εκ γενετής πεμπτουσία (jing) που κληρονομούμε από τους γονείς μας κυκλοφορεί στον οργανισμό ως πρωταρχικό ή προγονικό Qi (yuan Qi). Καθορίζει την ιδιοσυγκρασία μας ως πληροφορία από τους προγόνους μας, η οποία όμως μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.
  • Από την τροφή και τον μετασχηματισμό της κατά τη διάρκεια της πέψης, λαμβάνουμε το διατροφικό Qi (Gu Qi) . Είναι επίκτητο Qi. Όταν ακολουθούμε μία διατροφική συμπεριφορά σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες μας, τότε το Qi μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.
  • Από τον αέρα και το οξυγόνο που αναπνέουμε, λαμβάνουμε το θωρακικό Qi (Zong Qi) το οποίο είναι απαραίτητο για να ζήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την συνολική ενέργεια του σώματός μας σε καθημερινή βάση. Είναι επίκτητο Qi. Οι τεχνικές αναπνοής, η άσκηση και ο διαλογισμός υποστηρίζουν την ποιότητα του θωρακικού Qi.

Λειτουργίες του Qi

Το Qi μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό έχει διάφορες λειτουργίες:

  • κινεί 
  • προστατεύει
  • θερμαίνει  
  • μεταμορφώνεται την τροφή σε αίμα ή σε άλλες ουσίες, όπως, ιδρώτας δάκρυα, κ.α.
  • συγκρατεί τα όργανα στη θέση τους και το αίμα στα αγγεία.

Σημαντικό είναι, το Qi να είναι επαρκής στον οργανισμό μας και να ρέει ανεμπόδιστα για να μπορεί να εκτελέσει τις πιο πάνω λειτουργίες.. Αυτό ισχύει τόσο σε οργανικό, όσο και σε ψυχο – συναισθηματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι που συμβάλλουν στην τόνωση καθώς και στην κίνηση του Qi

Θεραπευτικές τέχνες για την επάρκεια και την ομαλή ροή του Qi

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *