Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) θεωρούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, ψυχή και νου και η σωστή διάγνωση βασιζεται στη σφαιρική εξέτασή του.
Η θεραπευτική προσέγγιση αφορά όχι μόνο φυσικές ιατρικές πρακτικές αλλά και συμβουλές για τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η πρόληψη είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για τον θεραπευτή της ΠΚΙ.
Οι αρχαίοι Κινέζοι γιατροί, πληρώνονταν, όσο οι πελάτες τους ήταν υγιείς,. Όταν αρρώσταιναν, έπαυαν να παίρνουν χρήματα. Ήταν λοιπόν συμφέρον του γιατρού να φροντίζει προληπτικά την υγεία των πελατών του.
Διάγνωση με τις 5 αισθήσεις
Η διάγνωση στην ΠΚΙ επιτυγχάνεται σταδιακά, με υπομονή και εμπειρία. Χρησιμοποιούμε τις 5 αισθήσεις και την Διαίσθησή μας
- Κοιτάω – παρατηρώ
- Ακούω
- Μυρίζω
- Ρωτάω
- Αισθάνομαι
για να προσδιορίσουμε τη φύση και την τοποθεσία της ασθένειας, για παράδειγμα, εσωτερική – εξωτερική, υπερβολή – ανεπάρκεια, παθολογία στο Ήπαρ, στους Πνεύμονες, κ.α.
Διαγνωστικά Εργαλεία
Τα βασικά διαγνωστικά εργαλεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι:
- Παρατήρηση του Σώματος. Το πρόσωπο, η στάση του σώματος, η έκφραση του λόγου.
- Καταγραφή αναλυτικού Ιστορικού. Περιγραφή συμπτωμάτων από τον ασθενή, αλλά και αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, τον ύπνο, την διατροφή κ.α.
- Παρατήρηση της Γλώσσας. Διακρίνουμε την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων, την υπερβολή ή την ανεπάρκεια του οργανισμού, εάν υπάρχει ζέστη, κρύο, υγρασία, κ.λ.π.
- Ψηλάφηση του Σφυγμού. Διακρίνουμε την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων το βάθος της πάθησης, την ανεπάρκεια ή την υπερβολή, τη ζέστη, κρύο, κλπ.
- Ψηλάφηση Μεσημβρινών. Το άγγιγμα του θεραπευόμενου πάνω στις περιοχές της πάθησης και η διερεύνηση της κατάστασης των Μεσημβρινών είναι εξαιρετικό εργαλείο για την διάγνωση και τη σύνδεση με το σώμα του πάσχοντα.
Διαφοροποίηση Συνδρόμων
Η κατανόηση και επιλογή συνδρόμων για τους θεραπευτές της ΠΚΙ είναι ο τρόπος να αναγνωρίσεις την ασθένεια και να επιλέξεις τη θεραπεία για τον κάθε θεραπευόμενο ξεχωριστά.
Ο κάθε ένας βιώνει και εκφράζει την ασθένεια με διαφορετικό τρόπο και συμπτώματα, ανάλογα με το ανοσοποιητικό του, την ιδιοσυγκρασία και την ψυχική του κατάσταση τη δεδομένη στιγμή.
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σύνδρομα, ανάλογα με την κατάσταση των:
- Qi, αίματος και υγρών στο σώμα
- 8 αρχές. Εσωτερική – εξωτερική πάθηση, ανεπάρκεια – υπερβολή, κρύο – ζέστη, yin – yang
- Οργάνων
Για παράδειγμα, ένα πόνος στη μέση μπορεί να είναι για κάποιον ασθενή, ανεπάρκεια yang Νεφρών, ενώ για μία άλλη ασθενή, κατακράτηση υγρασίας στο πεπτικό και στα έντερα.
Αντίστοιχα ένας πονοκέφαλος μπορεί για κάποια θεραπευόμενη να είναι ανεπάρκεια αίματος Ήπατος, ενώ για κάποιον άλλον θεραπευόμενο, στάση Qi Ήπατος και Χοληδόχου Κύστης.
Η Διάγνωση και επιλογή συνδρόμου και τελικά η θεραπευτική προσέγγιση με τις τέχνες της ΠΚΙ, απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση για τους θεραπευτές και μακρόχρονη εμπειρία.
Οι θεραπευτικές τέχνες της ΠΚΙ είναι
- Διατροφή
- Βότανα
- Ασκήσεις, όπως Tai chi, Qi gong
- Βελονισμός
- Εργασία στο σώμα – Tuina, Shiatsu
- Βεντούζες
- Gua sha
- Μόξα
- Τεχνικές αναπνοής, Διαλογισμός
- Ήχος οργάνων, όπως singing balls
- Αστρολογία
- Φενγκ Σουι. Άνεμος και νερό. Συνδέονται με την καλή υγεία, την τύχη και την ευημερία.
- Τρόπος ζωής, Ξεκούραση, Ύπνος