Αναζητάς Θεραπεία ή Ίαση

Ποια είναι τα λάθη που συνήθως κάνουμε και ποια πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι η προσέγγισή μας σχετικά με την υγεία μας.

Ας ξεκινήσουμε με τους ορισμούς για να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στις λέξεις Θεραπεία και Ίαση.

Τι σημαίνει Θεραπεία

    Θεραπεία είναι οι άμεσες ή έμμεσες παρεμβατικές διαδικασίες προς βελτίωση ενός προβλήματος υγείας, συνήθως μετά από μία διάγνωση. Αυτό μπορεί να σημαίνει πλήρη αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, είτε διάφορους βαθμούς διαχειρισιμότητας εάν δεν επιτευχθεί αποκατάσταση. 

    Ο όρος θεραπεία αναφέρεται σε διαχείριση ενός προβλήματος υγείας μέσω ουσιών (φάρμακα), σε ιατρικές πράξεις ήπιας η δραστικής παρέμβασης, σε αλλαγές του τρόπου ζωής, ή ακόμα στην αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπίας του θεραπευόμενου (εκπαίδευση του αρρώστου). (Βικιπαίδεια)

    Τι σημαίνει ‘Ιαση

    Ίαση για μένα σημαίνει, όχι απλά η απομάκρυνση των συμπτωμάτων αλλά η επαναφορά της συνολικής υγείας. Η νέα ολιστική κατάσταση υγείας που περιλαμβάνει όχι μόνο τη φυσική αλλά και τη νοητική, τη συναισθηματική και την πνευματική υγεία.

    Τι κάνουμε συνήθως όταν ασθενούμε

    Επισκεπτόμαστε τους γιατρούς ή τους θεραπευτές, αφού έχουμε ήδη ασθενήσει ή πονέσει και συνήθως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η πάθηση να έχει εδραιωθεί και χρονίσει στο σώμα.

    Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ασχολούμαστε με την πρόληψη και την διατήρηση της υγείας μας αλλά με την αποκατάσταση της “βλάβης” και μάλιστα αφού περάσει χρόνος και το σώμα μας φτάσει στο σημείο να μας δίνει έντονα μηνύματα πόνου ή ενόχλησης.

    Όταν πλέον δεν μπορούμε να μην δώσουμε πια σημασία στα συμπτώματα, πηγαίνουμε στον/στην θεραπεύτρια με το αίτημα να απαλλαγούμε από αυτά και μάλιστα γρήγορα. Δηλαδή να μας θεραπεύσει, σύμφωνα με τον ορισμό πιο πάνω.

    Περιμένουμε μάλιστα ο θεραπευτής/τρια να μας “κάνει καλά”, χωρίς οι ίδιοι να αναρωτιόμαστε γιατί ασθενήσαμε και χωρίς να είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε τις συνθήκες ζωής που μας οδήγησαν στην ασθένεια. Δηλαδή δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την υγεία μας και δεν αναγνωρίζουμε την έννοια της Ίασης όπως ορίζεται πιο πάνω.

    Από την άλλη πλευρά και εμείς οι θεραπευτές κάνουμε μερικές φορές το λάθος, από υπερβάλλοντα ζήλο ή υπεροψία, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της θεραπείας και μερικές φορές και της Ίασης του πάσχοντα, το οποίο είναι ουτοπικό. Εφόσον γνωρίζουμε ή θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η θεραπεία  πραγματοποιείται μέσα από την ενδυνάμωση του οργανισμού και τις ικανότητες του σώματος για αυτοίαση,

    Ο θεραπευτής/τρια απλά υποστηρίζει τον πάσχοντα με τις τεχνικές, τα βότανα, τη διατροφή, κλπ. που προτείνει.

    Πως επιτυγχάνω και διατηρώ την υγεία μου

    Aυτό που έχω αντιληφθεί τα χρόνια που εργάζομαι με τους ανθρώπους ως θεραπεύτρια αλλά και μέσα από την δική μου εμπειρία ως θεραπευόμενη με διάφορες προσεγγίσεις, είναι ότι ο στόχος μας πρέπει είναι η Ίαση και όχι απλά η θεραπεία συμπτωμάτων.

    Γιατί η πραγματική Ίαση έρχεται όταν εμείς οι ίδιοι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας και ψάχνουμε βαθιά να θεραπεύσουμε την αιτία του πόνου, σωματικού ή ψυχικού, που μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη σε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, σε νοητικές πεποιθήσεις ή σε πνευματικά πρότυπα.

    Για να επιτευχθεί η Ίαση, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται:

    • να ζητάμε υποστήριξη από θεραπευτές και θεραπείες που μας εμπνέουν και μας ταιριάζουν
    • να δίνουμε χρόνο και υπομονή στο σώμα να ανακάμψει
    • να ακούμε το σώμα μας και να είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε συνήθειες ακόμα και τρόπο ζωής
    • να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ακόμα και στην περίπτωση που μια πάθηση δεν μπορεί να αλλάξει για να επιτευχθεί ή ίαση

    Για το τελευταίο bullet που είναι και το πιο δύσκολο, χρειαζόμαστε τη σύνδεση με κάτι ανώτερο από εμάς, τη σύνδεση με την πίστη μας σε οποιαδήποτε θρησκεία ή πνευματική καθοδήγηση. 

    Maya Angelou

    Και σας αφήνω με τα υπέροχα λόγια της Μάγια Αγγέλου


    Τίποτα δεν δουλεύει αν δεν δουλέψεις εσύ.

    Άφησε την ευγνωμοσύνη να γίνει το μαξιλάρι όπου γονατίζεις για να πεις την προσευχή σου το βράδυ.
    ‘Aφησε την πίστη να γίνει η γέφυρα που θα χτίσεις για να ξεπεράσεις το κακό και να καλωσορίσεις το καλό.

    Να είσαι παρών/παρούσα σε όλα τα πράγματα και ευγνώμων για όλα τα πράγματα.

    Αφήστε ένα Σχόλιο

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *