Εμμηνόπαυση – Η 2ρη Άνοιξη. Μέρος 1ο

Το άρθρο αυτό έχω σκεφτεί πολύ καιρό να το γράψω γιατί και εγώ όπως πολλές γυναίκες στην ηλικία μου περνάμε από αυτή τη φάση της ζωής μας που ονομάζεται Εμμηνόπαυση.

Καθυστέρησα να ξεκινήσω να το γράφω, γιατί ήθελα να βιώσω πρώτα τα δικά μου συμπτώματα και να βρω τρόπους να τα διαχειριστώ. Η εμπειρία μου περιλαμβάνει την προσωπική μου προσπάθεια, αλλά και την εμπειρία που απέκτησα από τις φίλες μου αλλά και τις θεραπευόμενές μου.

Οπότε σας ευχαριστώ όλες κορίτσια και σας αφιερώνω αυτό το άρθρο!!!

Εισαγωγή

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας ΚΑΙ την αρχή μιας ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, μιας νέας εποχής!!!

Μία γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα έτος. Όταν μια γυναίκα δεν έχει φροντίσει για την σωστή λειτουργία του οργανισμού της αλλά και την ισορροπία της σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο τότε η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει πολλά συμπτώματα.

Ας δούμε όμως, ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με φυσικούς τρόπους.

Συμπτώματα

Πριν την Εμμηνόπαυση υπάρχει μια περίοδος που ονομάζεται Περι-εμμηνόπαυση (την ονομάζουμε και Κλιμακτήριο) κατά την οποία οι γυναίκες έχουμε ακόμα έμμηνο ρύση, μπορεί να έχουμε άστατο κύκλο, μείωση ή αύξηση στο αίμα και στις ημέρες του κύκλου. Στην Περι-εμμηνόπαυση μπορεί να βιώνουμε τα ίδια συμπτώματα με την Εμμηνόπαυση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι :

  •  Εξάψεις: ξαφνική αίσθηση θερμότητας που εξαπλώνεται στο σώμα, συχνά συνοδευόμενη από εφίδρωση
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις: εξάψεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Ξηρότητα σώματος, προσώπου και κόλπου: ξηρότητα στο δέρμα, δημιουργία ρυτίδων, έλλειψη λίπανσης στον κόλπο που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Μειωμένη λίμπιντο: μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα
  • Αλλαγές διάθεσης: εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη
  • Διαταραχές ύπνου: αϋπνία ή διακοπτόμενο ύπνο
  • Κόπωση: αίσθημα κόπωσης, βάρους, έλλειψη ενέργειας
  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες: μυϊκοί σπασμοί, σφιξίματα, πονοκέφαλος, πρηξίματα στις αρθρώσεις
  • Προβλήματα μνήμης: δυσκολία στην απομνημόνευση ή στη συγκέντρωση, αφηρημάδα, διάσπαση προσοχής
  • Συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ή αύξηση βάρους : μείωση του μεταβολισμού, δυσκολία την απώλεια βάρους
  • Μείωση οστικής πυκνότητας: οστεοπενία, οστεοπόρωση

Μπορεί όμως να υπάρχουν πάρα πολλά άλλα συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούμε να συνδέσουμε με την Εμμηνόπαυση και μερικές φορές αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία ότι ο οργανισμός μας δεν λειτουργεί σωστά, όπως:

  • απώλεια μυϊκής μάζας 
  • δυσλειτουργία στην πέψη ή και στην αφόδευση (δυσπεψία, φουσκώματα, καούρες, ρεψίματα, δυσκοιλιότητα, διάρροια)
  • φοβίες, κρίσεις πανικού, απογοήτευση, ίλιγγος, ταχυπαλμία
  • διαταραχές σε οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή αυτής της φάσης της ζωής μας
    • αναπνευστικό: δύσπνοια, λαχάνιασμα
    • καρδιολογικό: αίσθημα παλμών, ταχυπαλμία, αρρυθμία
    • αιματολογικό: μείωση σιδήρου με αποτέλεσμα κόπωση
    • ουροποιητικό: ακράτεια, συχνοουρία, ουρολοίμωξη
    • γεννητικό: συχνές κολπικές λοιμώξεις
    • πάγκρεας: διαχείριση της ινσουλίνης, αύξηση του ζαχάρου
    • ήπαρ: αύξηση της χοληστερίνης
    • μάτια: πρεσβυωπία, θολή όραση, ξηροφθαλμία
    • δερματολογικό: κοκκινίλες, εξανθήματα, αλλεργία, τριχόπτωση
    • δόντια: απώλεια δοντιών, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα

Η προσωπική μου ιστορία

Τα δύσκολα συμπτώματα για μένα ξεκίνησαν στην Περιεμμηνόπαυση και ενώ ακόμα είχα έμμηνο ρύση στην ηλικία των 46 ετών περίπου.

Ήμουν κουρασμένη εργαζόμενη μαμά με 3 μικρά παιδιά, 7 χρονών αγόρι και δίδυμα αγόρια 5 χρονών….καταλαβαίνετε νομίζω την κατάστασή μου ….

Εκτός από την συνεχόμενη κόπωση, είχα σφίξιμο στον αυχένα, ανήσυχο ύπνο, μουδιάσματα στα χέρια μόνο τη νύχτα, αίσθημα παλμών και πολύ στρες!!!

Απελπισμένη με τα συμπτώματα μου και με μια θολούρα στο νου, ώστε να μην μπορώ να καταλάβω τι γίνεται, πως προκύπτουν όλα αυτά και συνεπώς τι να κάνω για να τα αντιμετωπίσω….πήρα τηλέφωνο μια φίλη μου θεραπεύτρια, λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία και μου είπε με μια απλότητα.. “Φιλενάδα μην ανησυχείς μπαίνεις στην Εμμηνόπαυση…όλες τα ίδια περνάμε…”

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό…Εμμηνόπαυση τι ? πως? από τ΄ώρα? και τι σχέση έχουν τα μουδιάσματα και το σφίξιμο στον αυχένα?..εγώ νόμιζα ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί εξάψεις… Γιατί η γυναικολόγος μου δεν μου έχει πει τίποτα σχετικό?

Έτσι σιγά σιγά άρχισα να το ψάχνω, να μιλάω με άλλες γυναίκες που το έχουν περάσει, με θεραπευτές που ασχολούνται με το θέμα και έκανα πολλές θεραπείες Σιάτσου, Βελονισμό, βότανα, Ψυχοθεραπεία με διάφορες προσεγγίσεις (Focusing, Συστημική Αναπαράσταση, Συμβουλευτική), Ομοιοπαθητική, Βιοσυντονισμό, Ανθοιάμματα, Συμπληρώματα Διατροφής και άλλα πολλά.

Λίγο αργότερα ξεκίνησα Cross Training για ενδυνάμωση των οστών και Tai Qi για σωματική και ενεργειακή εξισορρόπηση.

Σήμερα στα 52 μου νιώθω καλύτερα από ποτέ!!! Τα περισσότερα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Κάποια επανέρχονται κατά διαστήματα αλλά πιο ήπια και διαχειρίσιμα. ΄Έχω ενέργεια, μπορώ να συγκεντρώνομαι σε αυτό που κάνω και έχω καλό ύπνο. Τώρα ξέρω πλέον τι να κάνω.

Συνεχίζω καθημερινά γυμναστική και yoga, παίρνω κάποια συμπληρώματα διατροφής και περιστασιακά κάνω θεραπείες και ομοιοπαθητική.

Το πιο σημαντικό είναι ΄ότι συνδέθηκα με άλλες γυναίκες, ένιωσα ασφάλεια, μοιραστήκαμε τα βιώματά μας και καθησυχάσαμε η μία την άλλη με αγάπη και κατανόηση.

όλα καλά θα πάνε, μην ανησυχείς

και εγώ τα ίδια περνάω

θα περάσει και θα είσαι πολύ καλύτερα

΄Γι’ αυτό μοιράζομαι αυτό το άρθρο, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να υποστηριχθούν και να βρουν λύσεις στα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν σε αυτή την 2ρη μας Άνοιξη!!!

Κατανόησης της εμμηνόπαυσης με την γνώση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Η Εμμηνόπαυση ονομάζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) “Η δεύτερη μας Άνοιξη” και είναι η εποχή όπου οι υποχρεώσεις αλλάζουν κατεύθυνση και δεν στρέφονται πλέον προς τους άλλους αλλά προς τις δικές μας ανάγκες, τιμώντας τον εαυτό μας.

Επικεντρωνόμαστε στην αποδοχή του τέλους των αναπαραγωγικών μας χρόνων. Είναι μια περίοδος για βαθύ στοχασμό και ξεκούραση. Αυτή είναι η εποχή για να αποδεχτούμε το πρόσωπό μας και το σώμα μας που αλλάζει, με αγάπη. Αυτή είναι ώρα για να γειωθούμε στο σώμα και να ακούσουμε τα μηνύματά του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΠΚΙ, η γυναίκα που μπαίνει στην Περιεμμηνόπαυση και μετά στην Εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από τα εξής σύνδρομα:

  • Ανεπάρκεια yin & yang Νεφρών. Τα Νεφρά στην ΠΚΙ είναι υπεύθυνα για την προγονική μας ενέργεια που κληρονομούμε από τους γονείς μας κατά την σύλληψη Επίσης δημιουργούν το yin & yang στον οργανισμό. Όσο μεγαλώνουμε τα Νεφρά φθίνουν φυσιολογικά και στην περίοδο της Εμμηνόπαυσης η γυναίκα βρίσκεται σε μια φυσιολογική ανεπάρκεια του yin και του yang.
    • Τα συμπτώματα της Ανεπάρκεια Yin που δεν έχουν φροντιστεί είναι: εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, ξηρασία, διαταραχές ύπνου, πόνοι στις αρθρώσεις, μείωση οστικής πυκνότητας, αδυναμία συγκέντρωσης, ψυχολογική ανισορροπία. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνδέονται με την στάση Qi Ήπατος, άνοδο Yang Ήπατος και Φωτιά Ήπατος, που όμως έχουν σαν ρίζα την Ανεπάρκεια Yin Νεφρών.
    • Τα συμπτώματα της Ανεπάρκεια Yang που δεν έχουν φροντιστεί είναι: συσσώρευση λίπους, μειωμένος μεταβολισμός, χαμηλή λίμπιντο, απώλεια μυϊκής μάζας, δυσλειτουργίες πεπτικού, ψυχολογικές διαταραχές
  • Διαταραχή στο Shen της Καρδιάς: Το Shen της Καρδιάς είναι το πνεύμα της Καρδιάς και διαχειρίζεται τα συναισθήματα, τη νόηση και την πνευματικότητα. Όταν υπάρχει διαταραχή έχουμε συμπτώματα όπως: εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, απογοήτευση, ίλιγγος, ταχυπαλμία, αίσθημα παλμών, αρρυθμία κ.α.
  • Ανεπάρκεια Yang Σπλήνα: Ο Σπλήνας εκπροσωπεί το πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό. Συχνά βλέπουμε στην εμμηνόπαυση συμπτώματα όπως: συσσώρευση λίπους, μειωμένος μεταβολισμός, απώλεια μυϊκής μάζας, δυσλειτουργίες πεπτικού γενικά όπως φουσκώματα, δυσπεψία, καούρες και εντερικά θέματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα. Ο Σπλήνας είναι υπεύθυνος για την διαχείριση της ινσουλίνης – αύξησης του ζαχάρου.
    • Επίσης ο Σπλήνας είναι υπεύθυνος για τις νοητικές λειτουργίες και όταν παθολογεί έχουμε συμπτώματα όπως: νοητική θολούρα, έλλειψη συγκέντρωσης, ανησυχία, εμμονές, έντονες σκέψεις.

Φυσικές λύσεις και τεχνικές

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει την εμμηνόπαυση με τον δικό της μοναδικό τρόπο και τα δικά της συμπτώματα. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και στο Σιάτσου βλέπουμε την κάθε γυναίκα εξατομικευμένα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σώμα της σύμφωνα με τα συμπτώματά της και τις εμπειρίες της και πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Έτσι και εδώ θα αναφέρω μεθόδους και τεχνικές που έχω χρησιμοποιήσει για μένα και για τις θεραπευόμενες μου και είδαμε αισθητά αποτελέσματα. ΄Φυσικά το καλύτερο είναι να λάβεις μια εξατομικευμένη διάγνωση και διαχείριση των συμπτωμάτων σου.

…συνέχεια στο μέρος 2ο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *