…συνέχεια από το Μέρος 1ο
Φυσικές λύσεις και τεχνικές
Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει την εμμηνόπαυση με τον δικό της μοναδικό τρόπο και τα δικά της συμπτώματα. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και στο Σιάτσου βλέπουμε την κάθε γυναίκα εξατομικευμένα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σώμα της σύμφωνα με τα συμπτώματά της και τις εμπειρίες της και πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Έτσι και εδώ θα αναφέρω μεθόδους και τεχνικές που έχω χρησιμοποιήσει για μένα και για τις θεραπευόμενες μου και είδαμε αισθητά αποτελέσματα. ΄Φυσικά το καλύτερο είναι να λάβεις μια εξατομικευμένη διάγνωση και διαχείριση των συμπτωμάτων σου.
Επαναπροσδιορίζω την Εμμηνόπαυση
Το πιο σημαντικό βήμα για να περάσουμε στην επόμενη φάση της ζωής μας, τη 2ρη μας Άνοιξη, είναι να επαναπροσδιορίσουμε την Εμμηνόπαυση.
Δηλαδή να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που έχουμε, να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε με καλή διάθεση και υγεία να μεταβούμε στην πιο σοφή και ολοκληρωμένη έκδοση του εαυτού μας. Όπου γνωρίζουμε πως να απολαμβάνουμε την ζωή και συγχρόνως έχουμε τη γνώση και την διαύγεια να υποστηρίζουμε με αγάπη τους ανθρώπους γύρω μας.
Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και να διαβάσουμε τι λένε οι γυναίκες πριν από εμάς και πως το έχουν φιλοσοφήσει και βιώσει όλο αυτό.
Oprah Winfrey
Getting older is the best thing that ever happened to me. I wake up every morning rejoicing that I’m still here with an opportunity to begin again and be better
Clarissa Pinkola Estés
(Author of Women Who Run with the Wolves
A woman in her menopausal years is neither old nor young. She is turning toward an eternal woman, one who is well-tempered, much like a sword… something that has gone through fire
Maya Angelou
Age is a matter of mind. If you don’t mind, it doesn’t matter
Whoopi Goldberg
Menopause is a fact of life, but it’s also the time to embrace your power and wisdom. It’s the start of something, not the end
Diane Keaton
I’m more comfortable in my own skin than I’ve ever been. I’ve learned to love myself at every age
Διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική έτσι και αλλιώς για όλες τις φάσεις της ζωής μας, όμως στην περίοδο της Περι-εμμηνόπαυσης και της Εμμηνόπαυσης, λόγω της διαταραχής των ορμονών του σώματος (κυρίως μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης), δημιουργούνται ενοχλητικά συμπτώματα όπως αναφέραμε στο 1ο Μέρος αυτού του άρθρου, Έτσι η σωστή διατροφή γίνεται ουσιώδης!!!
Συμπτώματα όπως, αύξηση βάρους, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά , δυσπεψία, τυμπανισμός, ανήσυχος ύπνος, εξάψεις, κ.α. μπορούν να ρυθμιστούν με μια σωστή διατροφή που θα κινήσει τον μεταβολισμό και την υγρασία στο σώμα, θα τονώσει το πεπτικό σύστημα και θα ηρεμίσει το νευρικό σύστημα. Ανάλογα με τα συμπτώματα και την γενική κατάσταση του οργανισμού μιας γυναίκας, γίνεται εξατομικευμένη διάγνωση και προτάσεις διατροφής και βοτάνων.
Όμως υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να δοθούν ως μια γενική κατεύθυνση για όλες τις γυναίκες, γιατί στόχο έχουν να ρυθμίσουν το ορμονικό σύστημα, να τονώσουν και να θρέψουν τα οστά και γενικά τον οργανισμό.
ΧÏειαζÏμαÏÏε ÏÏοÏÎÏ ÏÎ¿Ï ÏεÏιÎÏÎ¿Ï Î½ ÏÏ ÏοοιÏÏÏοιγÏνα, ÏÏÏε να ανÏικαÏαÏÏήÏÎ¿Ï Î¼Îµ Ïην μείÏÏη ÏÏν οιÏÏÏογÏνÏν ÏÎ¿Ï ÎµÏ Î¸ÏνονÏαι για Ïα ÏÏ Î¼ÏÏÏμαÏα ÏÎ¹Ï ÎμμηνÏÏÎ±Ï ÏÎ·Ï ÎºÎ±Î¹ Î±Ï ÏÎÏ ÎµÎ¯Î½Î±Î¹:
- Ïα ÏαÏÏλια ÏÏÎ³Î¹Î±Ï (ή Ïε γάλα, ή ÏÏÏÎ¿Ï , ή ολÏκληÏα – edamame),Ïα Ïεβίθια, Ïα ÏαÏÏλια, ο αÏακάÏ
- οι ξηÏοί καÏÏοί (κάÏÎ¹Î¿Ï Ï, αμÏγδαλα, ÏιÏÏίκια), οι ÏÏÏÏοι (λιναÏÏÏÏοÏοÏ, ηλιÏÏÏοÏοÏ, ÎºÎ¿Î»Î¿ÎºÏ Î¸ÏÏÏοÏοÏ, ÏÎ¿Ï Ïάμι/ ÏαÏίνι)
- η βÏÏμη, Ïο ÏίÏÎ¿Ï Ïο ÏιÏαÏιοÏ
- Ïα μοÏÏα, Ïα Ïοδάκινα, Ïα αÏοξηÏαμÎνα ÏÏοÏÏα (βεÏίκοκα, δαμάÏκηνα, ÏÎ¿Ï ÏÎ¼Î¬Î´ÎµÏ ÎºÎ±Î¹ ÏÏκα)
- Ïο ÏÏάÏινο και Ïο μαÏÏο ÏÏάι
- Ïο ÏκÏÏδο, Ïα ÏÏÎ±Ï Ïανθή λαÏανικά (ÎºÎ¿Ï Î½Î¿Ï Ïίδι, μÏÏÏκολο, λαÏανάκια ÎÏÏ Î¾ÎµÎ»Î»Ïν και λάÏανο)
Η προτεινόμενη ποσότητα είναι περίπου: μια χούφτα την ημέρα/ 1 μέτριο ποτήρι/1 κ.σ. εάν είναι κρέμα σπόρων/1 μικρό μπολ εάν είναι λαχανικά, από 1 από τις πιο πάνω κατηγορίες ή συνδυασμός αυτών.
Οπότε βάλε στο ημερήσιο σου πρόγραμμα αυτές τις τροφές, μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα να την κρατήσεις στο ψυγείο, π.χ. χούμους από ρεβίθια και έτσι να τρως κάθε μέρα. Φτιάξε μουλιασμένη βρώμη από βραδύς, πρόσθεσε σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα σε πρόβειο γιαούρτι. Καλό είναι να εναλλάσσεις τις τροφές για να έχεις ποικιλία και να παίρνεις όλες τις βιταμίνες.
Îια άλλη ÏημανÏική καÏηγοÏία ÏÏοÏÏν είναι Î±Ï ÏÎÏ Î¼Îµ Ω3 (ÏÏÎλιμα λιÏαÏά οξÎα). Î ÏÏÏθεÏε καθημεÏινά ÏÏην διαÏÏοÏή ÏÎ¿Ï Î¼Îµ εναλλαγÎÏ :
- ÏαÏδÎλεÏ, ÏÎºÎ¿Ï Î¼ÏÏί, ÏολομÏ
- 5 ελιÎÏ, ελαιÏλαδο ÏÏÎÏκο, λάδι καÏÏδαÏ
- 1 αβοκάνÏο
- ÏÏÏÏÎ¿Ï Ï (λιναÏÏÏÏοÏοÏ, ηλιÏÏÏοÏοÏ, ÎºÎ¿Î»Î¿ÎºÏ Î¸ÏÏÏοÏοÏ, ÏÎ¿Ï Ïάμι/ ÏαÏίνι)
Τα Ω3 ενυδατώνουν το σώμα ενάντια στην ξηρασία, ρυτίδες και στην αίσθηση ζέστης (εξάψεις), θρέφουν τον εγκέφαλο για καλύτερη συγκέντρωση του νου, θρέφουν τα οστά, ενάντια στην οστεοπόρωση, ηρεμούν το νευρικό σύστημα για ρύθμιση των μυϊκών και νευρολογικών εντάσεων και πόνων και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΧÏειαζÏμαÏÏε καθημεÏινά ÏÏοÏÏα και λαÏανικά, καθÏÏ ÎµÏίÏÎ·Ï ÏÏοÏÎÏ Î¼Îµ ÏÎ¹Ï Ïιο κάÏÏ Î²Î¹ÏαμίνεÏ
- ÎιÏαμίνη C – ÏονÏνει Ïο ανοÏοÏοιηÏÎ¹ÎºÏ ÏÏÏÏημα ÏÏ Î½Î¸ÎÏει κολλαγÏνο: κÏÎºÎºÎ¹Î½ÎµÏ ÎºÎ±Î¹ ÏÏάÏÎ¹Î½ÎµÏ ÏιÏεÏιÎÏ, μÏÏÏκολο, νÏομάÏεÏ, ÏÏÎ¬Î¿Ï Î»ÎµÏ, ÏοÏÏοκάλια, μανÏαÏίνια, λεμÏνια, λάÏανο, λαÏανίδα, ÏÏανάκι, ÏÏκα, ÏαÏάÏεÏ, Ïο ÏεÏÏνι, μοÏÏα,
- ÎιÏαμίνη ÏÏμÏλεγμα Î – θÏÎÏει Ïο αίμα και ηÏεμεί Ïο Î½ÎµÏ ÏÎ¹ÎºÏ ÏÏÏÏημα: δημηÏÏιακά, ÏÏÏÏÎ¿Ï Ï, ξηÏοÏÏ ÎºÎ±ÏÏοÏÏ, ÏÏÏÏια, ÏαÏοÏÏι (Ïαξιμάδια) και μελάÏα.
- ÎαγνήÏιο – ηÏεμεί αÏÏ ÏÏÎ½Î¿Ï Ï ÏÏÎ¿Ï Ï Î¼ÏεÏ, βοηθάει ÏÏον ÏÏνο: μαÏÏο ÏÏζι, ÏÏανάκι, ÏÏÏÏια, ξηÏοί καÏÏοί, ξεÏά ÏÏκα, μÏÏÏκολο, δημηÏÏιακά Î¿Î»Î¹ÎºÎ®Ï Î¬Î»ÎµÏηÏ, ÏÏάÏινα ÏÏ Î»Î»Ïδη λαÏανικά, μÏανάνεÏ, ÏιÏÏίκια, ÏαÏοÏÏι (Ïαξιμάδια).
- Î¨ÎµÏ Î´Î¬ÏÎ³Ï ÏοϖÏονÏνει Ïο ανοÏοÏοιηÏÎ¹ÎºÏ ÏÏÏÏημα, μαλλιά, δÏνÏια : ÎºÎ¿Î»Î¿ÎºÏ Î¸ÏÏÏοÏοι, ηλιÏÏÏοÏοι, δημηÏÏιακά Î¿Î»Î¹ÎºÎ®Ï Î¬Î»ÎµÏηÏ, ÏÏÏÏια ÏÏÏÏ Î¿Î¹ ÏακÎÏ ÎºÎ±Î¹ ο αÏακάÏ, ÏαÏÏλια ÏÏγιαÏ, ξηÏοί καÏÏοί, ÏαÏÏλια, ÏÏανάκι, καλαμÏÏκι, ÏαÏοÏÏι (Ïαξιμάδια).
- ÎιÏαμίνη Î – θÏÎÏει Ïα οÏÏά και Ïο αίμα: ÏÏάÏινα ÏÏ Î»Î»Ïδη λαÏανικά, ÏÏοÏÏα (ακÏινίδιο, αÏοξηÏαμÎνα ÏÏκα, αβοκάνÏο, βαÏÏÎ¼Î¿Ï Ïα, ÏÏαÏÏλια, αÏλάδι, μάνγκο, ÏαÏάγια), ξηÏοί καÏÏοί, κÏÎαÏ, γαλακÏοκομικά, ÏάÏια (ÏολομÏÏ, γαÏίδεÏ), Î±Ï Î³Î¬
- ÎιÏαμίνη D – ÏονÏνει Ïο ανοÏοÏοιηÏÎ¹ÎºÏ ÎºÎ±Î¹ Ïα οÏÏά: ÎίνεÏαι μεγάλη ÏÏ Î¶Î®ÏηÏη για Î±Ï Ïή Ïην βιÏαμίνη ÏÎ¿Ï ÎºÎ¬Ïοιοι Ï ÏοÏÏηÏÎ¯Î¶Î¿Ï Î½ ÏÏι λειÏÎ¿Ï Ïγεί ÏεÏιÏÏÏÏεÏο ÏÏ Î¿ÏμÏνη. ÎÏειδή η ÎιÏαμίνη D ÏαÏάγεÏαι ÏÏο ÏÏμα με Ïην ÎκθεÏή Î¼Î±Ï ÏÏον ήλιο, ο καλÏÏεÏÎ¿Ï ÏÏÏÏÎ¿Ï ÎµÎ¯Î½Î±Î¹ να καθÏμαÏÏε ÏÏο ήλιο ÏÏÏÎ¯Ï Î±Î½ÏÎ¹Î·Î»Î¹Î±ÎºÏ ÎºÎ±Î¹ Î³Ï Î±Î»Î¹Î¬ Î·Î»Î¯Î¿Ï Î³Î¹Î± 10′ Ïο καλοκαίÏι και 30′ Ïο ÏειμÏνα. ÎÏειδή είναι ιδιαίÏεÏα δÏÏκολο να ÏάÏÎ¿Ï Î¼Îµ Ïην βιÏαμίνη D αÏÏ ÏÎ¹Ï ÏÏοÏÎÏ, ÏÏ Î½Î®Î¸ÏÏ Î¿Î¹ γιαÏÏοί ÏÏ ÏÏÎ®Î½Î¿Ï Î½ ÏÏ Î¼ÏληÏÏμαÏα.
- ÎλεκÏÏολÏÏÎµÏ – ÎµÎ½Ï Î´Î±ÏÏÎ½Î¿Ï Î½, βοηθοÏν Ïο Î¼Ï ÏÎºÏ ÏÏÏÏημα : Îι καλÏÏεÏοι ηλεκÏÏολÏÏÎµÏ ÎµÎ¯Î½Î±Î¹ Ïο νάÏÏιο, Ïο κάλιο, Ïο αÏβÎÏÏιο και Ïο μαγνήÏιο. ÎιάβαÏε ÏÏÏ Î¸Î± ÎµÎ½Ï Î´Î±ÏÏÎ¸ÎµÎ¯Ï ÎºÎ±Î¹ Ïε ÏÎ¿Î¹ÎµÏ ÏÏοÏÎÏ Î¸Î± ÏÎ¿Ï Ï Î²ÏÎµÎ¹Ï ÏÏο άÏθÏο Î¼Î¿Ï .
…πολλές τροφές πιο πάνω επαναλαμβάνονται σε διάφορες κατηγορίες και αυτό τις κάνει ακόμα πιο σημαντικές.
Îια να κινηÏοÏοιήÏÎ¿Ï Î¼Îµ Ïον μεÏαβολιÏμÏ, ÏÏειαζÏμαÏÏε ÏÏοÏÎÏ ÏÎ¿Ï ÏεÏιÎÏÎ¿Ï Î½ yang ÏοιÏÏηÏα, δηλαδή Î´Î·Î¼Î¹Î¿Ï ÏγοÏν ζÎÏÏη και κινηÏοÏοιοÏν, αÏÎ¿Î²Î¬Î»Î»Î¿Ï Î½ Ïην Ï Î³ÏαÏία (λίÏοÏ). ÎÏ ÏÎÏ Î¿Î¹ ÏÏοÏÎÏ ÎµÎ¯Î½Î±Î¹:
- ÎÏÎαÏ, Î±Ï Î³Î¬, ÏÏÏβειο ή καÏÏικίÏιο γιαοÏÏÏι, ÏÏÏÏια, κινÏα
- ÎηÏοί ÎαÏÏοί, ÏÏÏÏοι
- ÎκÏÎιÏÏÏÎ¿Ï Ï, ÏικÏά ÏÏÏÏα και λαÏανικά, ÏÏÏÏ Ïαδίκια, ÏÏκα
- ΠικάνÏικα μÏαÏαÏικά: ÏιÏÎÏι καγιÎν, ÏζίνÏζεÏ, ÏÏίλι – ÎºÎ±Ï ÏεÏÎÏ ÏιÏεÏιÎÏ (ÏÏοÏοÏή εάν ÎÏεÏε εξάÏειÏ)
- ÎαÏÏη ÏοκολάÏα, μαÏÏÎ¿Ï ÎºÎ±ÏÎÏ (ÏÏÏÎ¯Ï Î¶ÏÎ¹ÎºÏ Î³Î¬Î»Î± και ζάÏαÏη)
- Îην αÏαιÏÎÏÎµÎ¹Ï Î±ÏÏ Ïην διαÏÏοÏή ÏÎ¿Ï ÏÎ¹Ï ÏÏοÏÎÏ Î¼Îµ Ïα ÏÏÎλιμα λιÏαÏά, ÏÏÏÏ Î±Î½Î±ÏÎÏÎ¿Ï Î¼Îµ Ïιο ÏάνÏ, είναι μÏÎ¸Î¿Ï ÏÏι ÏαÏÎ±Î¯Î½Î¿Ï Î½.
Διάβασε το άρθρο μου Πως θα χάσω βάρος με φυσικές τεχνικές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.
Γενικές οδηγίες διατροφής: Όλα τα γεύματα να είναι μαγειρεμένα και ζεστά, οι κρύες και ωμές τροφές δυσκολεύουν την πέψη, αφού το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να θερμάνει την τροφή μέσα στο στομάχι ώστε να χωνευτεί. Έτσι το σώμα κουράζεται και συγχρόνως ανεβάζει άσκοπα την θερμοκρασία του και αυτό τελικά οδηγεί σε εξάψεις, ένταση και αφυδάτωση. Οι πιο εύπεπτες θρεπτικές και ενυδατικές τροφές είναι οι σούπες. Φτιάξε σούπες με λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και κατανάλωσέ τες όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα.
Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρου, ζάχαρης και πικάντικων τροφών γιατί ανε΄βάζουν την θερμοκρασία στο σώμα με αποτέλεσμα τις εξάψεις, την ένταση και την αφυδάτωση,
Μπορείς να διαβάσεις ιδέες για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στο άρθρο μου.
Συμπληρώματα Διατροφής
Σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, η άποψή μου είναι ότι ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβουμε τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε είναι μέσω των τροφών. ΄Όμως οι απαιτήσεις διατροφής για αυτή την φάση της ζωής μας είναι αυξημένες και έχουμε πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσουμε, σωματικά, ψυχολογικά, νοητικά και λόγω του ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν είμαι και σίγουρη ότι επαρκούν στο επίπεδο των βιταμινών που χρειαζόμαστε….οπότε τα συμπληρώματα είναι μια λύση.
Εκτός από τις βιταμίνες, υπάρχουν πάρα πολλά εξειδικευμένα συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση. Προσωπικά όσα έχω δοκιμάσει έκανα μια μικρή διαφορά. Με άλλες γυναίκες που το έχω συζητήσει κάποιες έχουν νιώσει ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Οπότε προτείνω να δοκιμάζετε συμπληρώματα και βιταμίνες που είναι πολύ καλής ποιότητας και αυτό συνάδει με την υψηλή τους τιμή.
Τα συμπληρώματα που παίρνω και με βοηθούν μαζί με μια καλή διατροφή είναι: Μουρουνέλαιο (Ω3 – ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως ανέφερα πιο πάνω). Επειδή δεν καταφέρνω να τρώω κάθε εβδομάδα σκουμπρί ή σαρδέλες και 1 αβοκάντο και 5 ελιές την ημέρα….επίσης όσο ελαιόλαδο και να βάλω στα φαγητά δεν αρκεί, παίρνω κάθε μέρα 1 κ.σ. μουρουνέλαιο καλής ποιότητας.
Μαγνήσιο, Βιτ. Κ & C, Ηλεκτρολύτες
Όταν βρισκόμουν στην Περι-εμμηνόπαυση πήρα για 3 μήνες, 2 φορές μέσα σ’ενα χρόνο, χυμό από ένα φρούτο που ρυθμίζει τις ορμόνες MORINZHI Noni by DXN και με βοήθησε πολύ. Ενώ είχα κενό για μήνες στην έμμηνο ρύση, μου ήρθε περίοδος μετά από τον 1 μήνα που πήρα αυτόν τον χυμό και κράτησε για 2-3 μήνες και τις 2 φορές που το πήρα.
Διαλλειματική Νηστεία
Η Διαλλειματική νηστεία- Intermittent fasting, είναι μια μέθοδος όπου δεν ασχολείται με το τι τρώμε αλλά πότε τρώμε.
Σύμφωνα με διάφορους γυναικολόγους που ασχολούνται με την Εμμηνόπαυση το να μην τρώμε για 16 ώρες το 24ωρο, δηλαδή από περίπου τις 19:00 το απόγευμα έως τις 11΅:00 το άλλο πρωί, βοηθάει πολύ το γυναικείο ορμονικό σύστημα να ισορροπήσει και παράλληλα να δουλέψει καλύτερα ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να χάσουμε κιλά.
σημείωση: επιτρέπεται να πίνεις τσάι ή καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη μέσα στις ώρες της νηστείας.
Διάβασε περισσότερα
https://thepauselife.com/blogs/the-pause-blog/menopause-and-intermittent-fasting
https://drmindypelz.com/free-resources
https://www.fortodaysagingwoman.com/blog/why-the-20-hour-fast-works-for-menopausal-women
Βότανα
Υπάρχουν αρκετά βότανα που θα βοηθήσουν στα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, τα πιο γνωστά είναι τα πιο κάτω.
Χρειάζεται να διαλέξεις και να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζουν, γιατί παρόλο που τα βότανα είναι φυσικά και όχι επεξεργασμένα, μπορεί να μην ταιριάζουν στον οργανισμό σου, οπότε σιγά σιγά και παρατηρώντας διαλέγουμε ποιο μας ταιριάζει και μας βοηθάει.
- Φασκόμηλο (για εξάψεις, ρυθμίζει τη έμμηνο ρύση)
- Βαλσαμόχορτο (για ηρεμία, καλό ύπνο, κατάθλιψη)
- Λυγαριά (για νευρικό σύστημα, εξάψεις, ύπνο, λίμπιντο)
- Πασιφλόρα (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα)
- Βαλεριάνα (για καλό ύπνο, εξάψεις, ηρεμιστικό)
- Χαμομήλι (ηρεμιστικό, για πονοκέφαλο, μυικ΄ό σύστημα)
- Νυχτολούλουδο /evening primrose (για εξάψεις, νευρικό σύστημα, πρήξιμο) σε μορφή έλαιου
- Σιμισιφούγκα / black cohosh (για εξάψεις, νευρικό σύστημα, ΠΜΣ, δυσμηνόρροια, ξηρότητα κόλπου, κατάθλιψη). Σε μορφή ρίζας προτείνω να το πάρετε σε βάμμα ή φυσικό συμπλήρωμα
- κόκκινο τριφύλλι (φυτο οιστρογόνο, για εξάψεις, θρέφει το αίμα και τα οστά). Προτείνεται σε εκχύλισμα ή συμπλήρωμα.
- Μελισσόχορτο (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα, πεπτικό σύστημα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
- Λουίζα (ηρεμιστικό, για τα έντερα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
- Κράταιγος (ηρεμιστικό, για την καρδιά). Στη φυσική του μορφή, βότανο
- Τίλιο (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
- Κανέλλα (αυξάνει τη λίμπιντο, αλλά και τη ζέστη οπότε όχι σε εξάψεις). Στη φυσική του μορφή, σε ξυλαράκια
- Λυκίσκος (φυτοοιστρογόνο, για ένταση, πονοκεφάλους). Στη φυσική του μορφή, βότανο
- πράσινο τσάι, ταραξάκο, τσουκνίδα, σημύδα, λουίζα, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, κουρκουμάς, εκουιζέτο, πολυκόμπι (για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και αποτοξίνωση). Στη φυσική τους μορφή, βότανα
Όλα τα πιο πάνω βότανα που είναι σε μορφή αποξηραμένα φυλλαράκια τα κάνουμε έγχυμα. Βάζεις 1-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτεις βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνεις για 5-10’, σουρώνεις και πίνεις, 1-3 κούπες την ημέρα.
Επιπλέον το Ginger και ο Κουρκουμάς είναι 2 εξαιρετικά βότανα που έχουν πάρα πολλές δράσεις όπως αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, παυσίπονη, βοηθούν το πεπτικό, τον μεταβολισμό, το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό, κ.α.
Εάν τα χρησιμοποιήσεις ως ρίζες τότε ξεφλούδισε 1 κομμάτι από το καθένα, στο μέγεθος ενός κερασιού, ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκόνη, οπότε πρόσθεσε 1/2 κ.γ και βράσε για 5′-10΄’.
Για να ενδυναμώσουμε τη δράση των βοτάνων προτείνω να επιλέξετε βάμμα από το φαρμακείο ή ακόμα και κάποιο φυσικό συμπλήρωμα.
Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από τα παραπάνω βότανα και με βοηθούν ειδικά σε μορφή βάμματος.
Διάβασε το άρθρο μου Βότανα για τις πιο κοινές παθήσεις
Θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης
Η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης – HRT (hormone replacement therapy) και η Βιο-ταυτόσημη ορμονοθεραπεία bio HRT, είναι μια προσέγγιση που αρκετές γυναίκες έχουν ακολουθήσει, λαμβάνοντας μετά από οδηγίες του γιατρού τους ορμόνες που έχουν χημική δομή παρόμοια με τις ορμόνες ΄του ανθρώπινου σώματος.
Κατά την γνώμη μου η παραγωγή και λειτουργία των φυσικών ορμονών του σώματος, παρόλο που έχει μελετηθεί αρκετά από τους επιστήμονες, παραμένει άγνωστη. Το ορμονικό σύστημα επηρεάζεται με τόσο πολύπλοκο τρόπο από πολλούς παράγοντες, είτε της φυσιολογίας είτε της ψυχολογίας μας, ώστε τελικά δεν ξέρουμε πως ακριβώς λειτουργεί. Πόσο μάλλον, να μπορούμε να γνωρίζουμε πως μπορεί να λειτουργήσουν και να αλληλοεπιδράσουν, οι χημικές ορμόνες. Γι’ αυτό το λόγο δεν θα επέλεγα τη λύση της ορμονοθεραπείας, εάν πρώτα δεν είχα δοκιμάσει και εξαντλήσει άλλες φυσικές λύσεις και τεχνικές που θα αναφέρω σε αυτή τη σειρά από άρθρα.
διάβασε στο Μέρος 3ο τις τεχνικές διαχείρισης συμπτωμάτων με σημεία από το Σιάτσου και τον Βελονισμό, ασκήσεις κ.α.