Εμμηνόπαυση – Η 2ρη Άνοιξη. Μέρος 2ο

…συνέχεια από το Μέρος 1ο

Φυσικές λύσεις και τεχνικές

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει την εμμηνόπαυση με τον δικό της μοναδικό τρόπο και τα δικά της συμπτώματα. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και στο Σιάτσου βλέπουμε την κάθε γυναίκα εξατομικευμένα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο σώμα της σύμφωνα με τα συμπτώματά της και τις εμπειρίες της και πως μπορούμε να την υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Έτσι και εδώ θα αναφέρω μεθόδους και τεχνικές που έχω χρησιμοποιήσει για μένα και για τις θεραπευόμενες μου και είδαμε αισθητά αποτελέσματα. ΄Φυσικά το καλύτερο είναι να λάβεις μια εξατομικευμένη διάγνωση και διαχείριση των συμπτωμάτων σου.

Επαναπροσδιορίζω την Εμμηνόπαυση

Το πιο σημαντικό βήμα για να περάσουμε στην επόμενη φάση της ζωής μας, τη 2ρη μας Άνοιξη, είναι να επαναπροσδιορίσουμε την Εμμηνόπαυση.

Δηλαδή να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που έχουμε, να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε με καλή διάθεση και υγεία να μεταβούμε στην πιο σοφή και ολοκληρωμένη έκδοση του εαυτού μας. Όπου γνωρίζουμε πως να απολαμβάνουμε την ζωή και συγχρόνως έχουμε τη γνώση και την διαύγεια να υποστηρίζουμε με αγάπη τους ανθρώπους γύρω μας.

Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε και να διαβάσουμε τι λένε οι γυναίκες πριν από εμάς και πως το έχουν φιλοσοφήσει και βιώσει όλο αυτό.

Oprah Winfrey

Getting older is the best thing that ever happened to me. I wake up every morning rejoicing that I’m still here with an opportunity to begin again and be better

Clarissa Pinkola Estés

(Author of Women Who Run with the Wolves

A woman in her menopausal years is neither old nor young. She is turning toward an eternal woman, one who is well-tempered, much like a sword… something that has gone through fire

Maya Angelou

Age is a matter of mind. If you don’t mind, it doesn’t matter

Whoopi Goldberg

Menopause is a fact of life, but it’s also the time to embrace your power and wisdom. It’s the start of something, not the end

Diane Keaton

I’m more comfortable in my own skin than I’ve ever been. I’ve learned to love myself at every age

Διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική έτσι και αλλιώς για όλες τις φάσεις της ζωής μας, όμως στην περίοδο της Περι-εμμηνόπαυσης και της Εμμηνόπαυσης, λόγω της διαταραχής των ορμονών του σώματος (κυρίως μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης), δημιουργούνται ενοχλητικά συμπτώματα όπως αναφέραμε στο 1ο Μέρος αυτού του άρθρου, Έτσι η σωστή διατροφή γίνεται ουσιώδης!!!

Συμπτώματα όπως, αύξηση βάρους, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά , δυσπεψία, τυμπανισμός, ανήσυχος ύπνος, εξάψεις, κ.α. μπορούν να ρυθμιστούν με μια σωστή διατροφή που θα κινήσει τον μεταβολισμό και την υγρασία στο σώμα, θα τονώσει το πεπτικό σύστημα και θα ηρεμίσει το νευρικό σύστημα. Ανάλογα με τα συμπτώματα και την γενική κατάσταση του οργανισμού μιας γυναίκας, γίνεται εξατομικευμένη διάγνωση και προτάσεις διατροφής και βοτάνων.

Όμως υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να δοθούν ως μια γενική κατεύθυνση για όλες τις γυναίκες, γιατί στόχο έχουν να ρυθμίσουν το ορμονικό σύστημα, να τονώσουν και να θρέψουν τα οστά και γενικά τον οργανισμό.

Χρειαζόμαστε τροφές που περιέχουν φυτοοιστροιγόνα, ώστε να αντικαταστήσουμε την μείωση των οιστρογόνων που ευθύνονται για τα συμπτώματα τις Εμμηνόπαυσης και αυτές είναι:

  • τα φασόλια σόγιας (ή σε γάλα, ή τόφου, ή ολόκληρα – edamame),τα ρεβίθια, τα φασόλια, ο αρακάς
  • οι ξηροί καρποί (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια), οι σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι/ ταχίνι)
  • η βρώμη, το Ï€Î¯Ï„ουρο σιταριού
  • τα μούρα, τα ροδάκινα, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες και σύκα)
  • το πράσινο και το μαύρο τσάι
  • το σκόρδο, τα σταυρανθή λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο)

Η προτεινόμενη ποσότητα είναι περίπου: μια χούφτα την ημέρα/ 1 μέτριο ποτήρι/1 κ.σ. εάν είναι κρέμα σπόρων/1 μικρό μπολ εάν είναι λαχανικά, από 1 από τις πιο πάνω κατηγορίες ή συνδυασμός αυτών.

Οπότε βάλε στο ημερήσιο σου πρόγραμμα αυτές τις τροφές, μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα να την κρατήσεις στο ψυγείο, π.χ. χούμους από ρεβίθια και έτσι να τρως κάθε μέρα. Φτιάξε μουλιασμένη βρώμη από βραδύς, πρόσθεσε σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρούτα σε πρόβειο γιαούρτι. Καλό είναι να εναλλάσσεις τις τροφές για να έχεις ποικιλία και να παίρνεις όλες τις βιταμίνες.

Μια άλλη σημαντική κατηγορία τροφών είναι αυτές με Ω3 (ωφέλιμα λιπαρά οξέα). Πρόσθεσε καθημερινά στην διατροφή σου με εναλλαγές :

  • σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό
  • 5 ελιές, ελαιόλαδο φρέσκο, λάδι καρύδας
  • 1 αβοκάντο
  • σπόρους (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι/ ταχίνι)

Τα Ω3 ενυδατώνουν το σώμα ενάντια στην ξηρασία, ρυτίδες και στην αίσθηση ζέστης (εξάψεις), θρέφουν τον εγκέφαλο για καλύτερη συγκέντρωση του νου, θρέφουν τα οστά, ενάντια στην οστεοπόρωση, ηρεμούν το νευρικό σύστημα για ρύθμιση των μυϊκών και νευρολογικών εντάσεων και πόνων και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρειαζόμαστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, καθώς επίσης τροφές με τις πιο κάτω βιταμίνες

  • Βιταμίνη C – τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα συνθέτει κολλαγόνο: κόκκινες και πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτες, φράουλες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, λάχανο, λαχανίδα, σπανάκι, ρόκα, πατάτες, το πεπόνι, μούρα,
  • Βιταμίνη σύμπλεγμα Î’ – θρέφει το αίμα και ηρεμεί το νευρικό σύστημα: δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια, χαρούπι (παξιμάδια) και μελάσα.
  • Μαγνήσιο – ηρεμεί από πόνους στους μύες, βοηθάει στον ύπνο: μαύρο ρύζι, σπανάκι, όσπρια, ξηροί καρποί, ξερά σύκα, μπρόκολο, δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, φιστίκια, χαρούπι (παξιμάδια).
  • Ψευδάργυροςτονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μαλλιά, δόντια : κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια όπως οι φακές και ο αρακάς, φασόλια σόγιας, ξηροί καρποί, φασόλια, σπανάκι, καλαμπόκι, χαρούπι (παξιμάδια).
  • Βιταμίνη Κ – θρέφει τα οστά και το αίμα: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα (ακτινίδιο, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδι, μάνγκο, παπάγια), ξηροί καρποί, κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια (σολομός, γαρίδες), αυγά
  • Βιταμίνη D – τονώνει το ανοσοποιητικό και τα οστά: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για αυτή την βιταμίνη που κάποιοι υποστηρίζουν ότι λειτουργεί περισσότερο ως ορμόνη. Επειδή η Βιταμίνη D παράγεται στο σώμα με την έκθεσή μας στον ήλιο, ο καλύτερος τρόπος είναι να καθόμαστε στο ήλιο χωρίς αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου για 10′ το καλοκαίρι και 30′ το χειμώνα. Επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πάρουμε την βιταμίνη D από τις τροφές, συνήθως οι γιατροί συστήνουν συμπληρώματα.
  • Ηλεκτρολύτες – ενυδατώνουν, βοηθούν το μυϊκό σύστημα : Οι καλύτεροι ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Διάβασε πως θα ενυδατωθείς και σε ποιες τροφές θα τους βρεις στο άρθρο μου.

…πολλές τροφές πιο πάνω επαναλαμβάνονται σε διάφορες κατηγορίες και αυτό τις κάνει ακόμα πιο σημαντικές.

Για να κινητοποιήσουμε τον μεταβολισμό, χρειαζόμαστε τροφές που περιέχουν yang ποιότητα, δηλαδή δημιουργούν ζέστη και κινητοποιούν, αποβάλλουν την υγρασία (λίπος). Αυτές οι τροφές είναι:

  • Κρέας, αυγά, πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, όσπρια, κινόα
  • Ξηροί Καρποί, σπόροι
  • Γκρέιπφρουτ, πικρά χόρτα και λαχανικά, όπως ραδίκια, ρόκα
  • Πικάντικα μπαχαρικά: πιπέρι καγιέν, τζίντζερ, τσίλι – καυτερές πιπεριές (προσοχή εάν έχετε εξάψεις)
  • Μαύρη σοκολάτα, μαύρος καφές (χωρίς ζωικό γάλα και ζάχαρη)
  • Μην αφαιρέσεις από την διατροφή σου τις τροφές με τα ωφέλιμα λιπαρά, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, είναι μύθος ότι παχαίνουν.

Διάβασε το άρθρο μου Πως θα χάσω βάρος με φυσικές τεχνικές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Γενικές οδηγίες διατροφής: Όλα τα γεύματα να είναι μαγειρεμένα και ζεστά, οι κρύες και ωμές τροφές δυσκολεύουν την πέψη, αφού το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να θερμάνει την τροφή μέσα στο στομάχι ώστε να χωνευτεί. Έτσι το σώμα κουράζεται και συγχρόνως ανεβάζει άσκοπα την θερμοκρασία του και αυτό τελικά οδηγεί σε εξάψεις, ένταση και αφυδάτωση. Οι πιο εύπεπτες θρεπτικές και ενυδατικές τροφές είναι οι σούπες. Φτιάξε σούπες με λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και κατανάλωσέ τες όσο πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα.

Απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρου, ζάχαρης και πικάντικων τροφών γιατί ανε΄βάζουν την θερμοκρασία στο σώμα με αποτέλεσμα τις εξάψεις, την ένταση και την αφυδάτωση,

Μπορείς να διαβάσεις ιδέες για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στο άρθρο μου.

Συμπληρώματα Διατροφής

Σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, η άποψή μου είναι ότι ο πιο φυσικός τρόπος για να λάβουμε τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε είναι μέσω των τροφών. ΄Όμως οι απαιτήσεις διατροφής για αυτή την φάση της ζωής μας είναι αυξημένες και έχουμε πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσουμε, σωματικά, ψυχολογικά, νοητικά και λόγω του ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν είμαι και σίγουρη ότι επαρκούν στο επίπεδο των βιταμινών που χρειαζόμαστε….οπότε τα συμπληρώματα είναι μια λύση.

Εκτός από τις βιταμίνες, υπάρχουν πάρα πολλά εξειδικευμένα συμπληρώματα για την εμμηνόπαυση. Προσωπικά όσα έχω δοκιμάσει έκανα μια μικρή διαφορά. Με άλλες γυναίκες που το έχω συζητήσει κάποιες έχουν νιώσει ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Οπότε προτείνω να δοκιμάζετε συμπληρώματα και βιταμίνες που είναι πολύ καλής ποιότητας και αυτό συνάδει με την υψηλή τους τιμή.

Τα συμπληρώματα που παίρνω και με βοηθούν μαζί με μια καλή διατροφή είναι: Μουρουνέλαιο (Ω3 – ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως ανέφερα πιο πάνω). Επειδή δεν καταφέρνω να τρώω κάθε εβδομάδα σκουμπρί ή σαρδέλες και 1 αβοκάντο και 5 ελιές την ημέρα….επίσης όσο ελαιόλαδο και να βάλω στα φαγητά δεν αρκεί, παίρνω κάθε μέρα 1 κ.σ. μουρουνέλαιο καλής ποιότητας.

Μαγνήσιο, Βιτ. Κ & C, Ηλεκτρολύτες

Όταν βρισκόμουν στην Περι-εμμηνόπαυση πήρα για 3 μήνες, 2 φορές μέσα σ’ενα χρόνο, χυμό από ένα φρούτο που ρυθμίζει τις ορμόνες MORINZHI Noni by DXN και με βοήθησε πολύ. Ενώ είχα κενό για μήνες στην έμμηνο ρύση, μου ήρθε περίοδος μετά από τον 1 μήνα που πήρα αυτόν τον χυμό και κράτησε για 2-3 μήνες και τις 2 φορές που το πήρα.

Διαλλειματική Νηστεία

Η Διαλλειματική νηστεία- Intermittent fasting, είναι μια μέθοδος όπου δεν ασχολείται με το τι τρώμε αλλά πότε τρώμε.

Σύμφωνα με διάφορους γυναικολόγους που ασχολούνται με την Εμμηνόπαυση το να μην τρώμε για 16 ώρες το 24ωρο, δηλαδή από περίπου τις 19:00 το απόγευμα έως τις 11΅:00 το άλλο πρωί, βοηθάει πολύ το γυναικείο ορμονικό σύστημα να ισορροπήσει και παράλληλα να δουλέψει καλύτερα ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να χάσουμε κιλά.

σημείωση: επιτρέπεται να πίνεις τσάι ή καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη μέσα στις ώρες της νηστείας.

Διάβασε περισσότερα

https://thepauselife.com/blogs/the-pause-blog/menopause-and-intermittent-fasting

https://drmindypelz.com/free-resources

https://www.fortodaysagingwoman.com/blog/why-the-20-hour-fast-works-for-menopausal-women

Βότανα

Υπάρχουν αρκετά βότανα που θα βοηθήσουν στα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, τα πιο γνωστά είναι τα πιο κάτω.

Χρειάζεται να διαλέξεις και να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζουν, γιατί παρόλο που τα βότανα είναι φυσικά και όχι επεξεργασμένα, μπορεί να μην ταιριάζουν στον οργανισμό σου, οπότε σιγά σιγά και παρατηρώντας διαλέγουμε ποιο μας ταιριάζει και μας βοηθάει.

  • Φασκόμηλο (για εξάψεις, ρυθμίζει τη έμμηνο ρύση)
  • Βαλσαμόχορτο (για ηρεμία, καλό ύπνο, κατάθλιψη)
  • Λυγαριά (για νευρικό σύστημα, εξάψεις, ύπνο, λίμπιντο)
  • Πασιφλόρα (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα)
  • Βαλεριάνα (για καλό ύπνο, εξάψεις, ηρεμιστικό)
  • Χαμομήλι (ηρεμιστικό, για πονοκέφαλο, μυικ΄ό σύστημα)
  • Νυχτολούλουδο /evening primrose (για εξάψεις, νευρικό σύστημα, πρήξιμο) σε μορφή έλαιου
  • Σιμισιφούγκα / black cohosh (για εξάψεις, νευρικό σύστημα, ΠΜΣ, δυσμηνόρροια, ξηρότητα κόλπου, κατάθλιψη). Σε μορφή ρίζας προτείνω να το πάρετε σε βάμμα ή φυσικό συμπλήρωμα
  • κόκκινο τριφύλλι (φυτο οιστρογόνο, για εξάψεις, θρέφει το αίμα και τα οστά). Προτείνεται σε εκχύλισμα ή συμπλήρωμα.
  • Μελισσόχορτο (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα, πεπτικό σύστημα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
  • Λουίζα (ηρεμιστικό, για τα έντερα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
  • Κράταιγος (ηρεμιστικό, για την καρδιά). Στη φυσική του μορφή, βότανο
  • Τίλιο (ηρεμιστικό, νευρικό σύστημα). Στη φυσική του μορφή, βότανο
  • Κανέλλα (αυξάνει τη λίμπιντο, αλλά και τη ζέστη οπότε όχι σε εξάψεις). Στη φυσική του μορφή, σε ξυλαράκια
  • Λυκίσκος (φυτοοιστρογόνο, για ένταση, πονοκεφάλους). Στη φυσική του μορφή, βότανο
  • πράσινο τσάι, ταραξάκο, τσουκνίδα, σημύδα, λουίζα, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, κουρκουμάς, εκουιζέτο, πολυκόμπι (για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και αποτοξίνωση). Στη φυσική τους μορφή, βότανα

Όλα τα πιο πάνω βότανα που είναι σε μορφή αποξηραμένα φυλλαράκια τα κάνουμε έγχυμα. Βάζεις 1-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτεις βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνεις για 5-10’, σουρώνεις και πίνεις, 1-3 κούπες την ημέρα.

Επιπλέον το Ginger και ο Κουρκουμάς είναι 2 εξαιρετικά βότανα που έχουν πάρα πολλές δράσεις όπως αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, παυσίπονη, βοηθούν το πεπτικό, τον μεταβολισμό, το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό, κ.α.

Εάν τα χρησιμοποιήσεις ως ρίζες τότε ξεφλούδισε 1 κομμάτι από το καθένα, στο μέγεθος ενός κερασιού, ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκόνη, οπότε πρόσθεσε 1/2 κ.γ και βράσε για 5′-10΄’.

Για να ενδυναμώσουμε τη δράση των βοτάνων προτείνω να επιλέξετε βάμμα από το φαρμακείο ή ακόμα και κάποιο φυσικό συμπλήρωμα.

Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από τα παραπάνω βότανα και με βοηθούν ειδικά σε μορφή βάμματος.

Διάβασε το άρθρο μου Βότανα για τις πιο κοινές παθήσεις

Θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης – HRT (hormone replacement therapy) και η Βιο-ταυτόσημη ορμονοθεραπεία bio HRT, είναι μια προσέγγιση που αρκετές γυναίκες έχουν ακολουθήσει, λαμβάνοντας μετά από οδηγίες του γιατρού τους ορμόνες που έχουν χημική δομή παρόμοια με τις ορμόνες ΄του ανθρώπινου σώματος.

Κατά την γνώμη μου η παραγωγή και λειτουργία των φυσικών ορμονών του σώματος, παρόλο που έχει μελετηθεί αρκετά από τους επιστήμονες, παραμένει άγνωστη. Το ορμονικό σύστημα επηρεάζεται με τόσο πολύπλοκο τρόπο από πολλούς παράγοντες, είτε της φυσιολογίας είτε της ψυχολογίας μας, ώστε τελικά δεν ξέρουμε πως ακριβώς λειτουργεί. Πόσο μάλλον, να μπορούμε να γνωρίζουμε πως μπορεί να λειτουργήσουν και να αλληλοεπιδράσουν, οι χημικές ορμόνες. Γι’ αυτό το λόγο δεν θα επέλεγα τη λύση της ορμονοθεραπείας, εάν πρώτα δεν είχα δοκιμάσει και εξαντλήσει άλλες φυσικές λύσεις και τεχνικές που θα αναφέρω σε αυτή τη σειρά από άρθρα.

διάβασε στο Μέρος 3ο τις τεχνικές διαχείρισης συμπτωμάτων με σημεία από το Σιάτσου και τον Βελονισμό, ασκήσεις κ.α.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *