Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις πιο κάτω συνηθισμένες δυσλειτουργίες του Ουροποιητικού Συστήματος και τι μπορούμε να κάνουμε για την ανακούφιση τους με φυσικούς τρόπους.
- ουρολοίμωξη
- κυστίτιδα
- ακράτεια
- απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση
- συχνοουρία
- νυχτερινή ενούρηση
Θέλεις να ανακουφίζεις άμεσα πόνους στο σώμα;
Κατέβασε Δωρεάν τον Οδηγό με σημεία πίεσης
Κατανόηση των παθήσεων σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα θεωρούνται φλεγμονή-φωτιά στην ουροδόχο κύστη, με συμπτώματα πόνου-τσούξιμο, συχνοουρίας, θολά ούρα μπορεί δύσοσμα και έχουν 2 αιτίες:
- από εξωγενή βλαπτικό παράγοντα ζέστη-υγρασία. Σύμφωνα με τη Δυτική ιατρική γίνεται διάγνωση μικροβίου, που εισέρχεται στην Ουροδόχο Κύστη, είτε από την σεξουαλική επαφή είτε από κακή υγιεινή
- από εσωτερική ζέστη στην Καρδιά και στο Ήπαρ. Τα έντονα συναισθήματα, άγχος, θυμός, ένταση δημιουργούν ζέστη και το σώμα δρα θεραπευτικά και αποβάλλει τη ζέστη μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Πολύ συχνά συμβαίνει αυτό σε νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο εξερεύνησης της σεξουαλικής τους ζωής. Στην εξέταση μπορεί να διαγνωστεί μικρόβιο, μπορεί και όχι.
Η ακράτεια ούρων και απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση, θεωρούνται καταστάσεις ανεπάρκειας των Νεφρών και του Σπλήνα.
- Τα Νεφρά είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των 2 κατώτερων οπών και όταν βρίσκονται σε ανεπάρκεια τότε μπορεί να έχουμε ακράτεια ούρων ή και απώλεια κοπράνων.
- Ο Σπλήνας είναι υπεύθυνος να κρατάει τα όργανα στη θέση τους, επίσης διαχειρίζεται τα υγρά του σώματος. Όταν ο Σπλήνας βρίσκεται σε ανεπάρκεια, τα υγρά συσσωρεύονται, δημιουργούνται οιδήματα, φουσκώματα και υπερβολική συσσώρευση ούρων στην ουροδόχο κύστη.
Συχνοουρία θεωρείται η ούρηση περισσότερο από 7 φορές την ημέρα.
Νυχτερινή ενούρηση.
Και οι 2 παθήσεις μπορεί να οφείλονται σε:
- ανεπάρκεια Νεφρών σε χρόνιες καταστάσεις και στους ηλικιωμένους, όπου τα Νεφρά φθίνουν.
- εσωτερική ζέστη στην Καρδιά ή/και στο Ήπαρ, λόγω έντονων συναισθημάτων, κυρίως φόβου σε οξείες καταστάσεις (κατουρήθηκα από το φόβο μου) και στα παιδιά για τους ίδιους λόγους, άγχους και φόβου.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή βοηθάει όλο τον οργανισμό και το ουροποιητικό σύστημα.
Μπορείς να διαβάσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στο άρθρο μου Υγιεινή διατροφή και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Ευεργετικά για το ουροποιητικό σύστημα
- Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει τα Νεφρά και την Ουροδόχο Κύστη να καθαρίζουν και να μην συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται βακτήρια
- Αποφεύγουμε τροφές που ερεθίζουν το ουροποιητικό σύστημα, ή προκαλούν συσσώρευση υγρασίας και ζέστης, όπως αλκοόλ, λιπαρές και πικάντικες τροφές, γαλακτοκομικά, αλεύρι και ζάχαρη
- Προτιμάμε διουρητικές τροφές και βότανα, όπως αναφέρονται πιο κάτω στην διαχείριση συμπτωμάτων
- Τρώμε συχνά τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν προβιοτικά. Δες περισσότερα πιο κάτω στη Διατροφή
Φροντίδα του ουροποιητικού συστήματος
- Καλή υγιεινή μετά από κάθε σεξουαλική επαφή με χρήση ουδέτερων σαπουνιών.
- Πλήρες άδειασμα της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση, ώστε να μην παραμένουν μικρόβια που ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν.
- Η ανάγκη ούρησης δεν πρέπει να καθυστερεί και να αναβάλλεται για αργότερα.
- Αποφυγή στενών εσωρούχων και παντελονιών
- Χρύση βαμβακερών εσωρούχων για να αναπνέει το δέρμα
- Για τις γυναίκες, μετά την ούρηση να σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά μικροβίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα
Ασκήσεις
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την ομαλή κυκλοφορία του Qi και των υγρών στο σώμα. Βοηθάει στην καλύτερη αποβολή των άχρηστων τροφών και υγρών – από τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.
Ασκήσεις για τους Μεσημβρινούς που σχετίζονται με το Ουροποιητικό σύστημα
Κάνουμε τις ασκήσεις καθημερινά, συντονιζόμαστε με τους Μεσημβρινούς και οραματιζόμαστε ροή στην πορεία αυτών προς τα άκρα.
Μεσ. Ουροδόχου Κύστης και Νεφρών
Καθόμαστε σε στρωματάκι με τα πόδια σε έκταση κλειστά μπροστά μας. Εισπνοή στην ουδέτερη θέση και εκπνοή και κάμψη μπροστά. Αναπνέω χαλαρά για 10 αναπνοές έως το σημείο που είναι ευχάριστο χωρίς πίεση και νιώθω να διατείνεται όλη η Σ.Σ, η μέση, η λεκάνη και το πίσω μέρος των ποδιών, όπου διατρέχουν οι Μεσ. Του στοιχείου του Νερού.
Δες την πορεία των Μεσημβρινών της Ουροδόχου Κύστης και των Νεφρών
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
Όταν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα, άμεσα προχωράμε στις πιο κάτω τεχνικές.
Θεραπευτικά Σημεία
Επέλεξε τα σημεία ανάλογα με την περίπτωση και δες πιο κάτω φωτογραφίες και οδηγίες εντόπισης. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις Μόξα, μπορείς να διαβάσεις περισότερα στο άρθρο μου και να δεις και ένα βίντεο πως να την χρησιμοποιήσεις.
- Όταν θέλω να αποβάλλω φωτιά και υγρασία στην περίπτωση της λοίμωξης, όπως ουρολοίμωξη, κυστίτιδα: Σπλήνα 9, Ήπαρ 8, Νεφρά 10, Παχύ Έντερο 11, Dan Tien (Ren 6,4, 3)
- Όταν θέλω να τονώσω τα Νεφρά και τον Σπλήνα για την ακράτεια, απώλεια σταγόνων μετά την ούρηση, συχνοουρία, νυχτερινή ενούρηση: Μόξα στα σημεία: Νεφρά 3, Dan Tien (Ren 6,4, 3) Ο.Κ. 23, Σπλήνα 9
- Όταν θέλω να ηρεμήσω την Καρδιά και το Ήπαρ για όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος που συνδέονται με συναισθηματική αναστάτωση, όπως ουρολοίμωξη, κυστίτιδα, συχνοουρία, νυχτερινή ενούρηση : Καρδιά 7, Ήπαρ 3
Πιέζουμε το κάθε σημείο μέχρι να ενεργοποιηθεί, περίπου 1-3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Τα σημεία είναι αμφίπλευρα.
Ήπαρ 8, Σπλήνας 9, Νεφρά 10. Βρίσκονται και τα 3 σημεία στην εσωτερική πλευρά του γονάτου. Το Ήπαρ 8, 1 cun πάνω από την σχισμή του γονάτου. Το Νεφρά 10, πιο εσωτερικά, ανάμεσα από τους 2 τένοντες. Το Σπλήνα 9 πιο κάτω από το Ήπαρ 8, σε έπαρμα (φούσκωμα) που είναι συνήθως ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Διώχνουν ζέστη και υγρασία από τα έντερα, το γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα. Για διάρροια, γαστρεντερίτιδα, μύκητες, μικρόβια στο γεννητικό και ουροποιητικό, ουρολοίμωξη, κυστίτιδα, κ.α.
Σπλήνας 9. Στην εσωτερική πλευρά της κνήμης, κάτω από τη βάση του γονάτου εσωτερικά, σε έπαρμα (φούσκωμα) που είναι συνήθως ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Διώχνει την υγρασία για διάρροια και συσσώρευση υγρών, φουσκώματα, για κατακράτηση ούρων, συχνοουρία, κ.α.
Ren 6, 4, 3 Dan Tien. Όλη η περιοχή κάτω από τον αφαλό έως το ηβικό
οστό. Τα σημεία βρίσκονται πάνω σε μία ευθεία γραμμή κάτω από τον αφαλό.
Καθαρίζουν το ουροποιητικό σύστημα και το τονώνουν.
Ουροδόχος Κύστης 23. Περιοχή της μέση – των Νεφρών. Βάλε τα χέρια σου να αγκαλιάζουν το πιο λεπτό σημείο της μέσης όπως στη φωτογραφία. Εντόπισε τους οσφυικούς σπονδύλους και βάλε τους αντίχειρες λίγο πιο έξω αριστερά και δεξιά από τους σπονδύλους.
Τονώνει τα Νεφρά, όλο τον οργανισμό και το ουροποιητικό σύστημα.
Παχύ Έντερο 11. Στον αγκώνα, στην έξω πλευρά, στη σχισμή που δημιουργείται όταν λυγίζουμε το χέρι μας.
Για όλες τις περιπτώσεις ζέστης που αποβάλλεται απο το ουροποιητικό σύσητμα αλλά και για πυρετό, πονοκέφαλο, ένταση, εξάψεις.
Νεφρά 3. Ανάμεσα από τον έσω σφυρό και τον αχίλλειο τένοντα.
Τονώνει τα Νεφρά, το yang όλου του σώματος, θερμαίνει, κινητοποιεί. Βοηθάει σε προβλήματα μέσης και Σ.Σ.
Καρδιά 7. Στην εσωτερική βάση του καρπού, στο ύψος του μικρού δακτύλου, εσωτερικά από τον τένοντα, σε μικρή λακκουβίτσα.
Ηρεμεί την Καρδιά όταν υπάρχει ένταση, τονώνει την Καρδιά όταν υπάρχει κόπωση.
Ήπαρ 3. Στο άνω μέρος του πέλματος ανάμεσα από το μεγάλο και το 2ρο δάχτυλο, σε λακκούβα στη μέση απόσταση από την βάση των δακτύλων και το οστό του πέλματος. Κινεί το Qi σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει μπλοκάρει και σε συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, καθαρίζει τον κάτω θερμαστή και το ουροποιητικό σύστημα.
Διατροφή
Μειώνουμε τις τροφές που δημιουργούν ζέστη και υγρασία, στην περίπτωση της ουρολοίμωξης και της κυστίτιδας
Ζέστη δημιουργούν τα:
- αλκοόλ
- καφές
- ζάχαρη
- κρέας
- πικάντικα
Υγρασία δημιουργούν τα:
- ζάχαρη
- αλεύρι
- γαλακτοκομικά
- αλκοόλ
- αναψυκτικά
Καθαρίζουν το ουροποιητικό σύστημα:
- Αρκετό νερό
- Χυμός κράνμπερι (υπάρχουν επίσης και συμπληρώματα σε χάπια)
- Ανανάς, η ουσία βρωμελίνη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης
- δράση.
- Σκόρδο: αντιμικροβιακή δράση (υπάρχουν επίσης και συμπληρώματα σε
- χάπια)
- Βιταμίνη C και ψευδάργυρος τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Μαϊντανός και σέλερυ: βράζουμε για 10’ και πίνουμε το ζουμί με λεμόνι
- Φύλλα από τα καρότα και όλα τα χόρτα (βράσιμο): διουρητικά, καθαριστικά
- Μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε 1κ.γ. σε 1 ποτήρι νερό και πίνουμε κάθε πρωί, για 1 εβδομάδα
- Σπόροι από γκρειπφρουτ (σε συμπλήρωμα ως εκχύλισμα). Φυσικό αντιβιοτικό
Προσθέτουμε στην διατροφή μας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν προβιοτικά. Βοηθούν το έντερο να καθαρίσει και έτσι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση φλεγμονών. Τέτοιες τροφές είναι:
- κομπούχα
- πρόβειο γιαούρτι
- κεφίρ
- ξινολάχανο (sauerkraut)
Βότανα
Καθημερινά 1 – 2 κούπες με 2-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσσετε για ποικιλία. Όπως πάντα επιλέγετε τα βότανα που σας αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα σας δημιουργήσει ενόχληση το σταματάτε αμέσως.
Βότανα για το ουροποιητικό σύστημα:
- Μολόχα (έγχυμα): βοηθά το ουροποιητικό, αποβάλλει υγρασία – ζέστη
- Μάραθος (σπόροι – αφέψημα):τονώνει ουροποιητικό, αποβάλει φλεγμονές και πέτρες, ρυθμίζει την ούρηση (ακράτεια)
- Ταραξάκο (έγχυμα): διουρητικό, αποβάλλει υγρασία
- Σκορπίδι (έγχυμα): διουρητικό
- Πολυκόμπι (αφέψημα): διουρητικό, καθαρίζει Νεφρά και Ουροδόχο Κ.
- Γένια καλαμποκιού, Αγριάδα, Αχίλλεια (έγχυμα): καθαρίζουν το ουροποιητικό σύστημα
Βότανα που τονώνουν τα Νεφρά:
- Δεντρολίβανο, βασιλικός, γαρύφαλλο (έγχυμα)
- Μαραθόσπορος, ginger, ξύλο κανέλας (αφέψημα)
Ως έγχυμα: Βάζουμε 2-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτουμε βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνουμε για 5-10’, σουρώνουμε και πίνουμε.
Ως αφέψημα: Βράζουμε περίπου 5-10 σποράκια για 10’ σε 1,5 ποτήρι νερό, σουρώνουμε και πίνουμε.
Αναπνοές και Διαλογισμός
Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα σχετίζεται με στρες, ο διαλογισμός και οι αναπνοές θα βοηθήσουν να ηρεμήσει το σώμα και ο νους.
Καθόμαστε αναπαυτικά ή ξαπλώνουμε σ’ ενα ήσυχο μέρος. Παίρνουμε αργές ήρεμες βαθιές αναπνοές. Κάθε σκέψη που έρχεται δεν την κρίνουμε απλά την βάζουμε στην άκρη και επιστρέφουμε στην ησυχία για όσα λεπτά είναι ευχάριστο. Κρατάμε τα μάτια κλειστά εάν είναι ευχάριστο.
Για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή θα βοηθήσει να μετράμε στην εισπνοή 1-2-3 και στην εκπνοή 1-2-3. Μπορούμε να αυξάνουμε σταδιακά το μέτρημα μέχρι το 6.
Ξεκινάμε με 5 λεπτά και σταδιακά μπορούμε να καθόμαστε σε διαλογισμό για όσο είναι ευχάριστο.
Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου Ποιος διαλογισμός μου ταιριάζει και να με ακολουθήσεις σε 2 οραματισμούς που έχω φτιάξει στο κανάλι μου στο youtube.
Ρεφλεξολογία
Βάζουμε λάδι στις πατούσες και κάνουμε έντονη μάλαξη στα πιο κάτω σημεία και σε όλη την πατούσα και στα 2 πόδια.
Ουροδόχος Κύστη: Στην εσωτερική πτυχή των πελμάτων, λίγο πριν τη φτέρνα και στα 2 πόδια
Ουρητήρες: Ενώνουν διαγώνια την Ουροδόχο με τα Νεφρά και στα 2 πόδια
Νεφρά: Και στα 2 πέλματα, στη γραμμή της μέσης, στο ύψος του 2-3 δακτύλου.
Ωτοθεραπεία
Επέλεξε 2-3 σημεία και κάνε έντονη μάλαξη στα σημεία αυτά και στα 2 αυτιά.
Βελονισμός και Σιάτσου
Ο Βελονισμός και το Σιάτσου θα βοηθήσουν στον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του ουροποιητικού συστήματος, στην τόνωση των οργάνων και στην ηρεμία της Καρδιάς και του νου, ώστε το σώμα να λειτουργεί ισορροπημένα.
Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήοτε θεραπευτική προσέγγιση. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται εξετάσεις και χρήση φαρμάκων.