Χρόνια Κόπωση και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Η χρόνια κόπωση αναφέρεται στα Αγγλικά ως Chronic Fatigue Syndrome (CFS) ή Burn Out Syndrome (επίσης αναφέρεται και ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ)), είναι μια κατάσταση που δυστυχώς αφορά πολύ μεγάλο πληθυσμό.

Χρόνια κόπωση χαρακτηρίζεται η  επίμονη κόπωση που επιμένει για 3 – 6 μήνες ή περισσότερο και όπου ο ασθενής καταβάλλει εξαιρετικά μεγάλη σωματική προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του. Η κόπωση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχική και στην Δυτική Ιατρική αναφέρεται ως η κόπωση των επινεφριδίων.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες και έχει πολλά στάδια, από την αίσθηση συνεχόμενη κόπωσης, έως τον κλινήρη περιορισμό λόγω αδυναμίας να είναι κάποιος λειτουργικός.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 • συνεχής κόπωση ακόμα και μετά από ύπνο
 • συμπτώματα κρυολογήματος, όπως ρίγη, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, πονόλαιμος
 • επιδείνωση μετά από μέτρια άσκηση ή πνευματική συγκέντρωση
 • προβλήματα στη μνήμη ή στη συγκέντρωση
 • μόνιμους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • ψυχολογική μετάπτωση έως και κατάθλιψη, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανησυχία, νευρικότητα έως και κρίσεις πανικού.
 • μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις
 • διαταραχές στον ύπνο
 • αίσθημα καρδιακών παλμών – «φτερουγίσματα»
 • υπερευαισθησία στο φως, θόλωση όρασης, πόνος στα μάτια
 • ζαλάδα, αστάθεια
 • διαταραχές του γαστρεντερικού (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)

Αιτίες χρόνιας κόπωσης

Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές, εδώ θα αναφέρω τις βασικές όπως τις αναλύει η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

 • Ένας εξωγενής βλαπτικός παράγοντας, κρύο, ζέστη, υγρασία, δηλαδή μία ίωση ΄ή ΄ενα μικρόβιο, που δεν μπόρεσε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να εκδιώξει ούτε να διαχειριστεί σε ένα φυσιολογικό χρονικό πλαίσιο. Έτσι ο βλαπτικός παράγοντας έγινε εσωτερικός και χρόνιος με αποτέλεσμα να προκαλέσει βλάβη στην ομαλή ροή του Qi και στις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων.
 • Υπερβολική καταπόνηση του σώματος ή / και του νου για μεγάλο διάστημα
 • Αυπνία, έλλειψη ύπνου
 • Ψυχολογικά προβλήματα, άγχος και συναισθηματικά τραύματα
 • Ιδιοσυγκρασία. Πως διαχειριζόμαστε τις απαιτητικές καταστάσεις στη ζωή, εάν αναγνωρίζουμε πότε υπερβάλλουμε σε σωματική και νοητική προσπάθεια. εάν μπορούμε να βάζουμε όρια και ακούμε το σώμα μας όταν απαιτεί να ξεκουραστούμε και να τραφούμε σωστά.
 • Προυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, όπως Ινομυαλγία, Διαβήτης, Αναιμία, Δυσλειτουργία του Θυρεοειδή, κ.α.

Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Η χρόνια κόπωση είναι μια απαιτητική κατάσταση για το σώμα, το νου και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και αντίστοιχα χρειάζεται χρόνο, υπομονή και υποστήριξη με διάφορες προσεγγίσεις για να μπορέσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα αλλά και να χαρεί τη ζωή.

Η Δυτική Ιατρική χαρακτηρίζει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ως αυτοάνοσο νόσημα, δηλαδή δεν γνωρίζουμε πως δημιουργήθηκε και δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έχοντας υποστηρίξει θεραπευόμενους με χρόνια κόπωση και διάφορα συμπτώματα και αναγνωρίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και βιώνει διαφορετικά τις δυσλειτουργίες στο σώμα του, προσπαθούμε μέσα από την γνώση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής να αναγνωρίσουμε αλλά και να υποστηρίξουμε σε βάθος τον κάθε θεραπευόμενο αποκλειστικά, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μια συνταγή ή μια θεραπευτική προσέγγιση για όλους.

Παρατηρούμε τα συμπτώματα και κάνουμε διάγνωση με διάφορα εργαλεία όπως η επισκόπηση της γλώσσα και η ψηλάφηση του σφυγμού και αποφασίζουμε μαζί με ποιο συνδυασμό θεραπευτικών τεχνών θα εργαστούμε.

Συνήθως συνδυάζουμε Σιάτσου, Βελονισμό, Βότανα, Διατροφή και Ασκήσεις, Οραματισμός και Ασκήσεις Αναπνοών.

Προτείνω επίσης στους θεραπευόμενος μου, ανάλογα με την περίπτωση να ζητήσουν υποστήριξη από ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας, το οποίο τους βοηθάει πολύ.

Επιπλέον συμβουλές που έχω παρατηρήσει να βοηθάνε πολύ, είναι βιβλία ή podcast σχετικά με το θέμα, τεχνικές βελτίωσης του ύπνου και η έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 10′ κάθε μέρα.

Σύνδρομα Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Σε αυτή την ενότητα θα αναφέρω τα πιο συνηθισμένα σύνδρομα της Χρόνιας Κόπωσης σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Εάν δεν είσαι σπουδαστής η επαγγελματίας μπορείς να προσπεράσεις αυτή την ενότητα.

 1. Ανεπάρκεια Qi  και Yang Σπλήνα: χρόνια συμπτώματα, κόπωση χωρίς ξεκάθαρο λόγο, νοητική κόπωση, χαμηλή όρεξή, τυμπανισμός, μαλακά κόπρανα ή διάρροια, κρύα άκρα. Μεγάλη χλωμή γλώσσα με εντυπώματα δοντιών στις άκρες και λεπτό λευκό επίχρισμα. Αδύναμος σφυγμός
 2. Στάση Qi Ήπατος ή/ και εισβολή του Ήπατος στη Σπλήνα και στο Στομάχι: σωματική και νοητική κόπωση, πονοκέφαλος, κατάθλιψη, αναστεναγμοί, σφίξιμο στο στήθος και διάταση στο υποχόνδριο, εναλλαγή μαλακά κόπρανα και δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πικρή γεύση στο στόμα. Γλώσσα σκουρόχρωμη, με λεπτό λευκό επίχρισμα. Σφυγμός τεντωμένος.
 3. Ανεπάρκεια Αίματος ή / και Yin Καρδίας: κόπωση, αίσθημα παλμών, ευερεθιστότητα, αποπροσανατολισμός, αφηρημάδα, αυπνία, ανήσυχος ύπνος με όνειρα, εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, χλωμό πρόσωπο. Γλώσσα χλωμή ή με κόκκινη κορυφή με λεπτό λευκό επίχρισμα. Σφυγμός λεπτός, γρήγορος ή διακεκομμένος.
 4. Ανεπάρκεια Yang Νεφρών: κόπωση, πιάσιμο ή πόνος στη μέση, αδυναμία ή πόνος στα γόνατα, αίσθηση κρύου στο σώμα, πρωινά μαλακά ΄κόπρανα ή διάρροια, συχνή ούρηση, λαχάνιασμα που χειροτερεύει με την κίνηση. Ανικανότητα στους άνδρες ή χαμηλή σεξουαλικότητα, άστατη περίοδος ή χαμηλή σεξουαλικότητα στις γυναίκες. Γλώσσα μεγάλη και χλωμή, με λεπτό λευκό επίχρισμα. Σφυγμός λεπτός, αδύναμος, βαθύς.
 5. Συσσώρευση υγρασίας ή φλέγμα: κόπωση, υπνηλία, σφίξιμο στο στήθος, πρησμένο πρόσωπο και πόδια, αίσθημα βάρους στο σώμα, στο κεφάλι. Γλώσσα υγρή με κολλώδες παχύ επίχρισμα. Σφυγμός γεμάτος ή/ και ολισθηρός.
 6. Τοξική φωτιά: κόπωση, πόνος στο σώμα, σφιγμένοι και ευαίσθητοι μύες και αρθρώσεις, ενόχληση στο λαιμό, πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, χαμηλός πυρετός, εξάψεις. Γλώσσα κόκκινη με κόκκινες άκρες. Σφυγμός επιφανειακός ή λεπτός και ίσως γρήγορος.

Ανάλογα με το σύνδρομο, επιλέγουμε Μεσημβρινούς, σημεία, τεχνικές, διατροφή και βότανα για να εξισορροπήσουμε και να ενδυναμώσουμε το σώμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *