Τα 4 επίπεδα του σώματος και πως να τα ενεργοποιήσω

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το Σώμα μας δεν είναι μόνο το φυσικό μας σώμα, δηλαδή το δέρμα, οι μύες, τα οστά και τα εσωτερικά μας όργανα, αλλά αποτελείται από το Σύνολο και την αλληλεπίδραση 4 επιπέδων.

 • φυσικό σώμα
 • συναισθηματικό σώμα
 • νοητικό σώμα
 • πνευματικό σώμα

Η πραγματική υγεία ή αλλιώς Ίαση προκύπτει από την ικανότητά μας να δημιουργούμε αρμονία και να φροντίζουμε και τα 4 επίπεδα.

Φροντίδα του φυσικού σώματος

Το φυσικό μας σώμα είναι το σπίτι μας και το όχημά μας σε αυτή τη ζωή, γι’ αυτό το φροντίζουμε για να μας προστατεύει αλλά και να μας ταξιδεύει ευχάριστα.

Τα πιο σημαντικά εργαλεία φροντίδας του φυσικού σώματος είναι:

 • Η Άσκηση που ταιριάζει στις ανάγκες που έχεις την κάθε φάση της ζωής σου. Άλλες φορές θέλεις να κάνεις έντονη Άσκηση που σε βοηθάει να εκτονώσεις την ένταση και σε άλλες φάσεις μια πιο χαλαρή αλλά θεραπευτική άσκηση, όπως η Yoga, το Qi Gong ή το Pilates. Οι ασκήσεις εξισορρόπησης που έχω ετοιμάσει θα σε βοηθήσουν σε όποια φάση και να βρίσκεσαι.
 • Η Ξεκούραση, παύση και διαλείμματα μέσα στην ημέρα, ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα και στα εσωτερικά όργανα να ανακτούν την ζωτική τους ενέργεια ή Qi όπως το ονομάζουν οι Κινέζοι.

Φροντίδα του συναισθηματικού σώματος

Τα συναισθήματα μας, τα ευχάριστα αλλά κυρίως τα δύσκολα, όπως φόβος, θλίψη, θυμός, πίκρα, ζήλια, κ.α. πολλές φορές είτε δεν τα εκφράζουμε και τα αποθηκεύουμε στο σώμα με αποτέλεσμα την δημιουργία πόνου ή/ και παθήσεων, είτε δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε και μας κατακλύζουν.

Στην Κινέζικη Ιατρική κάθε συναίσθημα συνδέεται με ένα εσωτερικό όργανο και έχει ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ τους. Διάβασε το σχετικό άρθρο μου

Η έλλειψη έκφρασης και η μη διαχείριση των συναισθημάτων ίσως είναι η βασικότερη αιτία ασθένειας.

Εργαλεία φροντίδας του συναισθηματικού σώματος:

 • Αναγνώριση και αποδοχή των συναισθημάτων. Δίνουμε χώρο και χρόνο στα συναισθήματα που νιώθουμε. Βρίσκω πολύ βοηθητικό να κρατάμε καθημερινά ημερολόγιο (journaling), μας βάζει να αναλογιζόμαστε και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα της ημέρας.
 • Η Ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το γνώθι σ’ εαυτόν και την εξέλιξή μας σ’ ένα καλύτερο εαυτό.
 • Καθημερινή πρακτική αποδοχής, συγχώρεσης, συμπόνιας, μη κρίσης, ειλικρίνειας προς τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Ο Διαλογισμός, η Προσευχή, τα βιβλία ή διαλέξεις από πνευματικούς δασκάλους πάντα με βοηθούν να θυμάμαι αυτές τις ποιότητες και να τις εφαρμόζω. Υπάρχουν πάρα πολλοί δάσκαλοι να ακούσεις και να διαβάσεις, οι αγαπημένοι μου είναι ο Δαλάι Λάμα, ο Τικ Νατ Χαν και ο Εκχαρτ Τολε.
 • Διαχείριση του στρες. Έχω δοκιμάσει και μου ταιριάζει ο Διαλογισμός, η Άσκηση, η Συμβουλευτική και οι Ολιστικές Θεραπείες, όπως το Σιάτσου, Βελονισμός, Ομοιοπαθητική, Ανθοιάμματα. Μπορείς να με ακολουθήσεις στους Διαλογισμούς που έχω φτιάξει στο κανάλι μου.
 • Δραστηριότητες που σε διασκεδάζουν και σε “γεμίζουν”. Απολαμβάνω τον χορό, μουσική, τραγούδι, βόλτες με φίλους, αγκαλιές με αγαπημένους, με τα παιδιά μου ή με το ζωάκι σου.

Φροντίδα του νοητικού σώματος

Κατακλυζόμαστε από σκέψεις όλη την ημέρα και πολλές φορές και μέσα στην νύχτα σκεφτόμαστε και δεν κοιμόμαστε καλά.

Το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος χρειάζονται κάθε μέρα :

 • Συνεχόμενο και χωρίς διακοπές και όνειρα ύπνο. Ο ύπνος είναι ένας από τα πιο σημαντικά εργαλεία υγείας όχι μόνο για το νοητικό σώμα αλλά για όλα τα επίπεδα. Εάν ο ύπνος σου είναι διαταραγμένος χρειάζεσαι άμεσα να φροντίσεις για αυτό. Διάβασε το άρθρο μου “Πως να κοιμάμαι καλύτερα”.
 • Γείωση. Όταν υπάρχουν πολλές σκέψεις όλη η ενέργεια του σώματος πάει στο κεφάλι και δημιουργείται είτε αδυναμία, είτε ένταση, στο υπόλοιπο σώμα. Οι καλύτερες πρακτικές γείωσης είναι ο Διαλογισμός Γείωσης και οι αναπνοές, επίσης θα βοηθήσουν το περπάτημα ξυπόλητος ιδανικά απευθείας στη Γη, η κηπουρική, το μαγείρεμα.
 • Καθάρισμα και οργάνωση. Το να καθαρίσεις και να οργανώσεις το χώρο σου, το σπίτι σου, το γραφείο σου, θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα και στην εκκαθάριση και οργάνωση των σκέψεων σου. Πέταξε ότι δεν χρειάζεσαι, τακτοποίησε τα πράγματα που έχεις γύρω σου και ελαχιστοποίησε τις παρεμβολές, δηλαδή απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις από το κινητό σου. Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο καθαρά και συγκεντρωμένα.
 • Εξάσκηση. Ξεκίνησε να μαθαίνεις μια νέα τέχνη, παρακολούθησε σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν, εμβάθυνε στις σπουδές σου, έτσι εξασκούμε το μυαλό μας για να μην βαλτώνει και να μην αδρανοποιείται.

Φροντίδα του πνευματικού σώματος

Οι αρχές, οι πεποιθήσεις μας, το νόημα της ζωής, η σύνδεσή μας με το Θεό και το Όλον, είναι κάποιες από τις ποιότητες που διακατέχουν το πνευματικό μας σώμα.

Για να συνδεόμαστε αρμονικά με αυτές τις ποιότητες, προτείνω:

 • Έλα σε επαφή με την φύση. Η φύση και η παρατήρησή της είναι ένας τρόπος να μας συνδέσει με τον εαυτό μας αλλά και με το Όλον, την πηγή της ύπαρξής μας.
 • Διάβασε βιβλία, θαύμασε έργα τέχνης, παρακολούθησε όμορφες παραστάσεις, έτσι θα καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας και θα ομορφύνουμε τη ζωή μας. Δες τη λίστα με τα πνευματικά βιβλία που μου έχουν αρέσει πολύ.
 • Πέρασε χρόνο με τον εαυτό σου, χωρίς παρεμβολές, κάνε Διαλογισμό, Προσευχή.
 • Κάνε εξάσκηση στην πρακτική της πλήρης ενσυνείδητης παρουσίας – Mindfulness. Μου αρέσει πολύ αυτή η ομάδα που έχει δημιουργηθεί μέσα από την συμμετοχή στο app. Mindfulness Greece .

Διάβασε ή παρακολούθησε σεμινάρια από πνευματικούς Δασκάλους. Υπάρχουν πάρα πολλοί δάσκαλοι να ακούσεις και να διαβάσεις, οι αγαπημένοι μου είναι ο Δαλάι Λάμα, ο Τικ Νατ Χαν και ο Εκχαρτ Τόλε. Προτείνω επίσης τον Ντίπακ Τσόπρα.

Φροντίδα Ολιστική και στα 4 σώματα

Εφόσον κάνεις όλες αυτές τις πρακτικές ή κάποιες από αυτές που σου ταιριάζουν για να φροντίσεις τα επίπεδα του σώματός, τότε πρόσθεσε και το Σιάτσου ως μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την φροντίδα και στα 4 επίπεδα του σώματος.

Μέσα από το θεραπευτικό άγγιγμα ενός/ μιας εξειδικευμένου θεραπευτή/τριας θα δεχθείς την φροντίδα στο επίπεδο που χρειάζεσαι ή και σε όλα τα επίπεδα μαζί, καθώς αφήνεσαι με εμπιστοσύνη στα χέρια του/της.

Εάν θέλεις να βιώσεις την εμπειρία του Σιάτσου κάλεσέ με στη τηλ. 6949733694, ή στείλε μου email: yanna@yannashiatsu.gr, για να κλείσουμε ένα ραντεβού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *