Ταξίδι στην Ιαπωνία. …εμπειρίες, εικόνες, αισθήσεις…

Για χρόνια ονειρεύομαι να ταξιδέψω στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου την Ιαπωνία, τη χώρα του Σιάτσου αλλά και της τέχνης του να κάνεις οτιδήποτε.. Πριν 2 χρόνια το αποφασίσαμε και πριν 1 μήνα τα καταφέραμε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2024!!!

Ταξιδέψαμε με τη φίλη μου και Θεραπεύτρια Αθηνά Σιδηροπούλου, σε αρκετές περιοχές της Ιαπωνίας για 1 μήνα, γεμίσαμε εικόνες. μυρωδιές, γευτήκαμε τα φαγητά τους και πήραμε μια ιδέα από την κουλτούρα της.

Σε αυτό το Newsletter θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και να σας ταξιδέψω με φωτογραφίες.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την συνέντευξη που δώσαμε στο “Φωνή στο Σιάτσου” σχετικά με το ταξίδι μας, τις εμπειρίες μας, το Σιάτσου που δεχθήκαμε και πολλά άλλα.

https://fb.watch/r0ZtK0WuQc/


Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στην Ιαπωνία είναι οι άνθρωποι.

To Τόκιο, είναι η πιο μεγάλη σε πληθυσμό πρωτεύουσα του κόσμου. Μέσα σ’ αυτή την τεράστια μητροπολιτική περιοχή ζουν 50 εκ. άνθρωποι σε απόλυτη αρμονία, τάξη, καθαριότητα και με σεβασμό!!!

Ευγένεια
Οι Ιάπωνες είναι ευγενικοί και σε εξυπηρετούν με χαμόγελο, παρόλο που ξέρουν λίγα Αγγλικά βρίσκουν τρόπους να σου εξηγήσουν που να πας και πως. Πολλές φορές υπήρχαν άνθρωποι που περπάτησαν μαζί μας μεγάλη απόσταση μέσα στο μετρό (που είναι τεράστιο και πολύπλοκο…να ναι καλά το Google maps) για να μας πάνε στη σωστή είσοδο του τρένου. Σε κάθε επικοινωνία οπουδήποτε, σε μαγαζιά, εστιατόρια, ξενοδοχεία, στο δρόμο θα ακούσεις πολλές φορές Arigato Gozaimasu (ευχαριστώ ευγενικά) φυσικά με υπόκλιση και χαμόγελο.

Καθαριότητα
Παντού είναι πεντακάθαρα!!! Βγάζαμε τα παπούτσια μας, φυσικά στους ναούς, αλλά και στα δωμάτια που μέναμε, ακόμα και στα αποδυτήρια για να δοκιμάσεις ρούχα …και όχι μόνο αυτό κάθε φορά που βγαίνεις με τις κάλτσες, μπαίνει μια κυρία με σκούπα και καθαρίζει για να μπει ο επόμενος.
Δεν υπάρχουν πουθενά κάδοι σκουπιδιών γιατί ο καθένας παίρνει τα σκουπίδια του στην τσάντα του και τα πετάει στο σπίτι του σε συγκεκριμένους κάδους ανακύκλωσης.
Φυσικά απαγορεύεται το κάπνισμα στους δρόμους και στους εσωτερικούς χώρους. Είδαμε εξωτερικούς περιορισμένους χώρους με σταχτοδοχεία που μπορείς να καπνίσεις.
Οι δημόσιες τουαλέτες είναι τόσο καθαρές που υπάρχει πινακίδα που σε προσκαλεί να καθίσεις και να μην είσαι όρθιος, ακόμα και αν είσαι άντρας ώστε να μην λερωθεί το κάθισμα.
Οι τουαλέτες τους είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία έτσι και αλλιώς. Το κάθισμα είναι θερμαινόμενο. Yπάρχουν κουμπάκια για να σου πετάνε νερό και να σε καθαρίζουν μπροστά και πίσω, μπορείς να ρυθμίσεις την πίεση του νερού και την θερμοκρασία. Επίσης υπάρχει κουμπί που παίζει μουσική ή ένα θόρυβο σαν να τρέχει νερό ώστε να μην ενοχλείς τους δίπλα και να νιώθεις άνετα.

Σεβασμός
Σε μια τεράστια πόλη με τόσο πολύ κόσμο είναι σχεδόν εξωπραγματικό να μην έχει φασαρία…και όμως, στο τρένο και στα λεωφορεία δεν μιλάει κανείς, υπάρχουν πινακίδες και ακούγονται ανακοινώσεις που σε προτρέπουν να βάλεις το κινητό σου στη σίγαση και να χρησιμοποιείς ακουστικά για να μην ενοχλείς τους διπλανούς σου.
Ο σεβασμός και ο θαυμασμός τους προς τη φύση και τα ζώα είναι επίσης αξιοσημείωτος. Οι ανθισμένες κερασιές είναι ένα τρομερό γεγονός που το περιμένουν όλο το χρόνο και το γιορτάζουν με μεγάλο ενθουσιασμό πηγαίνοντας στα πάρκα και στους δρόμους και περιμένοντας πάλι σε ατελείωτες ουρές για να βγάλουν φωτογραφία κάτω από τις Sakura (ανθισμένες κερασιές).
Οι γάτες, ο γερανός, οι αλεπούδες οι σκύλοι, οι μαϊμούδες και πολλά άλλα ζώα θεωρούνται ιερά στην Ιαπωνία.
Παντού βρίσκεις Βουδιστικούς Ναούς και Ναούς Σίντο, οι 2 βασικές Θρησκείες της Ιαπωνίας. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός και ομορφιά μέσα στους χώρους των Ναών. Υποκλίνεσαι και πλένεις τα χέρια σου πριν μπεις στο ναό. Επίσης καθαρίζεται με τον καπνό από βότανα και sticks που καίγονται. Υποκλίνεσαι ξανά και ξανά όσο προχωράς, πλησιάζοντας προς το Άγαλμα του Βούδα ή άλλων Θεοτήτων. Συνηθίζουν να πετάνε νομίσματα ως προσφορά και να γράφουν σε χαρτάκια ευχές που τις κρεμάνε δίπλα στο Ναό καθώς προσεύχονται.
Επισκεφθήκαμε ναούς σε όλα τα μέρη που ταξιδέψαμε, αλλά το πιο ιδιαίτερο μέρος είναι το Koysan, μια ορεινή περιοχή με Βουδιστικούς ναούς που μπορείς να μείνεις μέσα σε Ναό και να ακολουθείς τους διαλογισμούς και το πρόγραμμα των μοναχών. Η εμπειρία με την τελετή – διαλογισμός της Φωτιάς θα μας μείνει αξέχαστη.


Ακρίβεια και οργάνωση
Tα τρένα και τα λεωφορεία έρχονται ακριβώς στην ώρα τους και οι συγκοινωνίες λειτουργούν άψογα με πολλές επιλογές για να φτάσεις στον προορισμό σου με συχνά δρομολόγια. Οπότε οι άνθρωποι δεν τρέχουν και δεν αγχώνονται για να φτάσουν στην ώρα τους. Για την ακρίβεια υπάρχουν πινακίδες που προτείνουν να μην τρέχεις για να προλάβεις το τρένο….

Οι περισσότεροι δεν έχουν αυτοκίνητο μέσα στις πόλεις, δεν το χρειάζονται γιατί έχουν εξαιρετικό δίκτυο μεταφορών, αλλά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν με την κίνηση στους δρόμους αν είχαν περισσότεροι αυτοκίνητα.
Λατρεύουν τις ουρές και τηρούν με σεβασμό την προτεραιότητα σε ομάδες με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, εγκύους, κλπ.
Κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο για να μπουν στο τρένο και στο λεωφορείο, για να μπουν στο εστιατόριο ή σε ένα ναό και να προσευχηθούν.


Ασφάλεια
Η Ιαπωνία είναι μια από τις 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Μπορείς να αφήνεις το πορτοφόλι σου πάνω στο τραπέζι ή το κινητό σου και να πας στην τουαλέτα με ασφάλεια. Τα παιδιά πάνε σχολείο μόνα τους με το τρένο από 5 χρονών χωρίς καμία ανησυχία αφού όλοι είναι πρόθυμοι να τα βοηθήσουν.
Όταν πληρώνουμε στα μαγαζιά επαληθεύουν μαζί μας 2-3 φορές το ποσό και τα ρέστα τα μετράνε μπροστά σου ένα προς ένα.
Πιστεύω ότι λόγω κουλτούρας και σεβασμού προς τον άλλο άνθρωποι δεν θα περάσει καν από το μυαλό τους να σε κλέψουν ή να σε εξαπατήσουν.


Ποιότητα
Ότι φτιάχνουν το κάνουν με ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια.
Το φαγητό τους που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί τρώνε σούσι συχνά που έχει φρέσκο ωμό ψάρι, είναι κορυφαίο παντού. Φάγαμε σε διάφορα εστιατόρια, καντίνες, street food, ακόμα και σε convenient stores (μινι μαρκετ) και το φαγητό ήταν πανφρεσκο και πάρα πολύ νόστιμο.
Τα υφάσματα στα ρούχα είναι καλής ποιότητας, τα κτίρια είναι περιποιημένα, ανακαινισμένα, οι δρόμοι τέλειοι. η εξυπηρέτηση άψογη.

Τέχνη
Οι Ιάπωνες φημίζονται ότι τα αναγάγουν όλα σε τέχνη.
Η τέχνη του τσαγιού ή αλλιώς η τελετή τσαγιού. Τσαντό
Η τέχνη της επισκευής των σπασμένων πραγμάτων με χρυσό. Κιντσουγκι
Πολεμικές τέχνες. Καράτε, Τζούντο
Καλλιτεχνική γραφή με πινέλο και μελάνι. Σοντό
Η τέχνη της ανθοδέσμης. Ικεμπάνα
Η τέχνη διπλώματος του χαρτιού. Οριγκάμι
Η τέχνη της κεραμικής. Τόγιε
Η τέχνη της ξυλοχαρακτικής. Ουκίγιο – ε
Η τέχνη της παραδοσιακής ενδυμασίας. Κιμονό
Η τέχνη της κατασκευής σπαθιού. Κατάνα κάτζι
Η τέχνη του παραδοσιακού θεάτρου. Καμπούκι
και φυσικά η τέχνη της θεραπείας. Σιάτσου


Η εμπειρία μου από το Σιάτσου

Δοκίμασα αρκετές φορές Σιάτσου με διάφορους θεραπευτές και η εμπειρία μου ήταν πάντα πολύ καλή.

Η ήρεμη και ήπια, αλλά ταυτόχρονα βαθιά πίεση μέσα του Hara (κοιλιά στα Ιαπωνικά), η ευγένεια και ο σεβασμός στην κάθε κίνηση, η καθαριότητα και η φροντίδα που ένιωσα σε κάθε άγγιγμα, είναι χαρακτηριστικά της τέχνης του Σιάτσου. Αυτά τα στοιχεία μεταδίδονται και ενσωματώνονται στις συνεδρίες που δέχθηκα.

Θα τολμήσω να πω ότι ακολουθούμε τα βήματά τους σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρίνοντας από την εμπειρία μου ως δεχόμενη Σιάτσου από Έλληνες/νίδες και ξένους/ες θεραπευτές και θεραπεύτριες.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εργασία στο Hara, Ampuku, που δέχθηκα από τον Δάσκαλο Masunanga. Αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική Ampuku, εφαρμόζοντάς την 3 φορές, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της συνεδρίας. Οι πιέσεις ήταν βαθιές και ήρεμες.

Νιώθω ότι με επηρέασε πολύ η τεχνική του και την φέρω μαζί μου στις συνεδρίες που κάνω μετά την Ιαπωνία.


Φυσικά μια χώρα δεν θα μπορούσε να είναι τόσο τέλεια, χωρίς να υπάρχει και η άλλη πλευρά.
Έχω διαβάσει για την σεξουαλική διαστροφή στην Ιαπωνία, για τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και οικειοθελών εξαφανίσεων, για την υπερβολική χρήση αλκοόλ.

Εμείς δεν είδαμε τέτοια περιστατικά και συμπεριφορές όσο είμασταν εκεί.

Οι άνθρωποι είναι αρκετά εσωστρεφείς, ντροπαλοί και συντηρητικοί, ακολουθούν τους κανόνες και σέβονται την ιεραρχία, χαρακτηριστικά που θαυμάζω. Ίσως όμως αυτά τα χαρακτηριστικά να δημιουργούν μια εσωτερική καταπίεση.

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε στην Ιαπωνία, οργανώστε το σύντομα γιατί έχουν υποστεί υποτίμηση στο νόμισμά τους το Γιεν και όλα είναι λίγο πιο φθηνά από την Ελλάδα…δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτό…

Τι αποκομίζω και εφαρμόζω μετά το ταξίδι μου

Το ταξίδι μου στην Ιαπωνία αφήνει μια ανεξίτηλη εντύπωση στην ψυχή μου. Μέσα από την αρμονία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, και την από καρδιάς ευγένεια των ανθρώπων, ανακάλυψα έναν κόσμο γεμάτο εκπλήξεις.

Καθώς αποχαιρετώ αυτό το μαγευτικό νησί, παίρνω μαζί μου όχι μόνο αναμνήσεις και φωτογραφίες, αλλά και ένα κομμάτι της ευγένειας και του σεβασμού που αποτελούν την ουσία της Ιαπωνίας. Η εμπειρία αυτή θα παραμείνει ζωντανή μέσα μου, αναζωογονώντας την πνευματική μου πορεία, την πρακτική μου στο Σιάτσου και εμπλουτίζοντας τη ζωή μου με νέες εμπειρίες και προοπτικές.

Νιώθω ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν τόσο θαυμάσιο και εμβληματικό προορισμό. Με την ελπίδα να επιστρέψω ξανά στο μέλλον, αποχαιρετώ την Ιαπωνία με ανοιχτή καρδιά και ευχαριστίες για όλες τις αξέχαστες στιγμές που μου χάρισε.


Εύχομαι να πραγματοποιήσεις και εσύ το ταξίδι που ονειρεύεσαι!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *