Το Φθινόπωρο ξεκινάει επίσημα μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία, στις 21-23 Σεπτεμβρίου και τελειώνει με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι η εποχή που η φύση αρχίζει να φθίνει, τα φύλλα πέφτουν και η Γη καθαρίζεται και επανατροφοδοτείται.
Είναι η εποχή που τα περισσότερα ζώα μαζεύουν και αποθηκεύουν την τροφή τους για τον Χειμώνα, έτσι και εμείς οι άνθρωποι καλούμαστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να προετοιμαστούμε για τον Χειμώνα και το κρύο.
Το Φθινόπωρο, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι η εποχή του Μετάλλου. Τα όργανα που ανήκουν στο Μέταλλο είναι οι Πνεύμονες και το Παχύ Έντερο. Τώρα είναι η εποχή που χρειάζεται να φροντίσουμε τους Πνεύμονές μας, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και να καθαρίσουμε από τα άχρηστα, μέσω της αποβολής του Παχέος Εντέρου.
Δες το σχετικό βίντεο και διάβασε το υπόλοιπο άρθρο παρακάτω.
Τροφές που ευεργετούν τους Πνεύμονες
Οι συνηθισμένες παθήσεις των Πνευμονών είναι κρύωμα, γρίπη, βήχας, καταρροή, ιγμορίτιδα.
Προτιμάμε ζεστές τροφές όπως σούπες με ρύζι, βρώμη, καρότα, γλυκοπατάτες, πατάτες, σπανάκι. Ο ανανάς βοηθάει τον Πνεύμονα. Ευεργετική είναι η αποβραδίς μουλιασμένη βρώμη, ή βρασμένη βρώμη με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης ευεργετικές τροφές για τους Πνεύμονες είναι μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, μανιτάρια, αυγά, φύκια Προσθέτουμε λίγες πικάντικες τροφές στη διατροφή μας: κρεμμύδι, σκόρδο, λάχανο, ραπανάκι, ρόκα, ginger, τσίλι, που ενεργοποιούν τους Πνεύμονες. Αποφεύγουμε, τροφές όπως ζάχαρη, αλεύρι, αλκοόλ, γαλακτοκομικά, κρύες και ωμές τροφές, που κρυώνουν και δημιουργούν υγρασία στον οργανισμό, δηλαδή επιβαρύνουν το βήχα, την ρινική καταρροή και την ιγμορίτιδα. Η καλή ενυδάτωση βοηθάει στη σωστή λειτουργία των Πνευμόνων. Σε περιπτώσεις ξηρασίας και ανάγκης για βαθειά ενυδάτωση προσθέστε 1 τσιμπιά αλάτι σε κάθε ποτήρι νερό ή για 1 εβδομάδα πιείτε 1 φορά την ημέρα ηλεκτρολύτες. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σε σχετικό bogpost. |
Βότανα ενδυνάμωσης των Πνευμόνων
Επιλέγουμε 1 – 3 από τα παρακάτω βότανα και τα κάνουμε έγχυμα. Βάζουμε 1 μεγάλη τσιμπιά το κάθε βότανα σε μια τσαγιέρα, ρίχνουμε ζεστό νερό και αφήνουμε για 10’. Σουρώνουμε και πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα.
- θυμάρι, θρούμπι, σαμπούκος, βήχιο, τσουκνίδα, φασκόμηλο, γλυκόριζα, γλυκάνισος, μολόχα, εχινάτσια, ρίγανη, ματζουράνα, δενδρολίβανο, τριγωνέλλα, κουρκουμάς, άγρια τριανταφυλλιά.
- Ginger. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια ένα κομμάτι ginger, όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Βράζουμε για 10 ‘, σε 1,5 κούπα νερό, σουρώνουμε και σερβίρουμε μόνο του ή με άλλα βότανα.
Μπορείς να διαβάσει στο άρθρο μου για την Τόνωση του Αναπνευστικού πολλές περισσότερες συμβουλές και τεχνικές.
Τροφές και βότανα για την υγεία του Παχέος Εντέρου
Οι συνηθισμένες παθήσεις του Παχέος Εντέρου είναι δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο.
Για δυσκοιλιότητα: Σιναμική, αλεσμένος λιναρόσπορος, Πεντάνευρο (Ψύλλιο), Γάλα Μαγνησίας, φύλλα Αλεξάνδρειας, 1κ.σ. καστορέλαιο, φρούτα και λαχανικά, δαμάσκηνα, σύκα, ακτινίδια.
Για διάρροια. Στην οξεία φάση δεν επεμβαίνουμε, αφήνουμε την διάρροια να καθαρίσει το έντερο, μόνο πίνουμε νερό με ηλεκτρολύτες. Στη χρόνια φάση: αποξηραμένο κόλιαντρο, μύρτιλλα, τζίντζερ, μέντα, μπανάνες, μήλα, ελαφριά διατροφή.
Για τυμπανισμό, αέρια, ευερέθιστο έντερο: Ginger, λουίζα, γλυκόριζα, μαραθόσπορος, φλούδες μανταρινιού, δυόσμος, μέντα, χαμομήλι, μαντζουράνα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, μολόχα, λυκίσκο.
Αποφεύγουμε τροφές που δημιουργούν φούσκωμα και υγρασία στο σώμα, όπως αλεύρι, γαλακτοκομικά, ζάχαρη και αλκοόλ, λάχανο, μελιτζάνες, χόρτα, καφές με γάλα, ανθρακούχα ποτά, αποκλειστικά ωμές τροφές σ’ ενα γεύμα και γενικά επεξεργασμένες τροφές με κακής ποιότητας λάδι, συντηρητικά, κλπ
Τρώμε αργά με ηρεμία.
Εάν έχεις εντερικές διαταραχές μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές και τεχνικές στο άρθρο μου.
Επίσης είναι ευκαιρία να κάνεις καθαρισμό του Παχέος Εντέρου εύκολα μόνος/η στο σπίτι. Διάβασε το άρθρο μου.