Υin – Yang

Το σύμβολο Yin Yang είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της Κινέζικης φιλοσοφίας. Στην εποχή μας αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα παγκοσμίως.

Τα πάντα γύρω μας ακόμα και εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε σε μια συνεχής ροή, εξέλιξη και εναλλαγή. Μέσα σ’ αυτή την εναλλαγή υπάρχουν αντίθετες αλλά και συμπληρωματικές ποιότητες ενέργειας. Στην ΠΚΙ αυτές τις δύο δυνάμεις με την ασταμάτητη ροή, εξέλιξη και εναλλαγή τις ονομάζουμε yin-yang. 

Σύμφωνα με το θρύλο το σύμβολο είναι δημιούργημα του Κινέζου ουράνιου θεού ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν αποφάσισε να φτιάξει το σύστημα της Κινέζικης αστρολογίας και το Κινέζικο ημερολόγιο. Το Yin Yang συμβολίζει την αιώνια αρμονία και την απόλυτη κοσμική ισορροπία ανάμεσα στο καλό και το κακό, το φως και το σκοτάδι, το αρσενικό και το θηλυκό. 

Tο σύμβολο του yin yang ονομάζεται Tai Chi. Συχνά συμβολίζει 2 ψάρια που βρίσκονται σε μια κυκλική αρμονία.

Το ένα είναι λευκό και αντιστοιχεί στο Yang και το άλλο είναι μαύρο και αντιστοιχεί στο Yin. Το Yin Yang αντιπροσωπεύει δύο διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας του Qi.

yin yang koi fish

Με την θεωρία του yin-yang μπορούμε να εξηγήσουμε φυσικά φαινόμενα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά, παθολογία.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Λειτουργίες του Yin Yang

Οι λειτουργίες του yin – yang μέσα σε κάθε οργανισμό είναι οι εξής:

  • Yin: θρέφει, ενυδατώνει, γειώνει, κρυώνει, ηρεμεί, αποθηκεύει, συγκρατεί
  • Yang: κυκλοφορεί, κινεί, ζεσταίνει, δραστηριοποιεί, μεταμορφώνει

Θα ήταν ιδανικό όπως και στη φύση να μπορούμε να διατηρούμε τέλεια ισορροπία μεταξύ του yin – yang στη ζωή μας, στον οργανισμό μας και στην καθημερινότητά μας.

Παθολογία του Yin-Yang

Όταν υπερτερεί το ένα ή το άλλο, διαταράσσεται η ροή της ζωτικής ενέργειας και εμφανίζονται οι ασθένειες. Στη κλινική πράξη μπορούμε να έχουμε 4 παθολογικά αποτελέσματα της σχέσης yin-yang.:

Ανεπάρκεια Yang /Άδειο ΚρύοΑίσθημα κρύου κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας, κούραση, αδυναμία, χλωμάδα, αυτόματη εφίδρωση, πόνος που βελτιώνεται με ζέστη και πίεση, χλωμή γλώσσα, αργός και αδύναμος σφυγμός
Υπερβολή Yang/ΖέστηΑίσθημα ζέστης, ανησυχία, υπερδιέγερση, πονοκέφαλος, εκνευρισμός, πόνος που χειροτερεύει με την πίεση, υψηλός πυρετός, κόκκινη γλώσσα με παχύ κίτρινο επίχρισμα, γεμάτος, γρήγορος σφυγμός
Ανεπάρκεια Yin /Άδεια  Ζέστη Αίσθημα ζέστης κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, νυχτερινοί ιδρώτες, απογευματινές εξάψεις,  ζέστη στα 5 κέντρα (παλάμες, πατούσες και στήθος), αϋπνία, ξηρότητα, κακή θρέψη, χαμηλός πυρετός, κόκκινη ξηρή γλώσσα,  λεπτός και γρήγορος σφυγμός
Υπερβολή Yin/ΚρύοΑποστροφή στο κρύο, κρύα άκρα, αδυναμία, κόπωση, έντονος πόνος σαν κράμπα που βελτιώνεται με ζέστη, κατακράτηση υγρών, χλωμή γλώσσα με παχύ άσπρο επίχρισμα, αργός και δυνατός σφυγμός

Στην ΠΚΙ στόχος μας είναι η ισορροπία του yin – yang, τονώνουμε την ανεπάρκεια ή διασπείρουμε την υπερβολή του yin ή yang με βελονισμό, διατροφή, βότανα και άλλες τεχνικές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *