Οι 3 Θησαυροί στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι.) ονομάζονται “3 Θησαυροί”, οι πιο πολύτιμες ουσίες του οργανισμού : Qi, Jing και Shen. Ουσιαστικά είναι 3 διαφορετικές ποιότητες του ίδιου πράγματος.

 • Το jing – Πεμπτουσία είναι το πιο yin, το πιο υλικό, εδράζει στα Νεφρά και εκπροσωπεί τη Γη. Παρομοιάζεται με το κερί.
 • Το Qi έχει πιο ραφιναρισμένη ποιότητα, εδράζει στους Σπλήνα και Στομάχι και εκπροσωπεί τον Άνθρωπο. Παρομοιάζεται με τη φλόγα.
 • Το Shen είναι το πιο yang, άυλο, εδράζει στην Καρδιά και εκπροσωπεί τον Ουρανό. Παρομοιάζεται με το φως.
3 treasures

Πεμπτουσία (Jing)

Η Yang πεμπτουσία του άνδρα και η Yin πεμπτουσία της γυναίκας ενώνονται κατά τη σύλληψη και δημιουργούν την πεμπτουσία Jing (yin-yang) του νέου ανθρώπου. 

Εδράζεται στα Νεφρά και καθορίζει την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή, τη σύλληψη και την ανάπτυξη.

Γεννιόμαστε με το 100% της ενέργειας του Jing που παίρνουμε από τους γονείς μας και πεθαίνουμε όταν το jing εξαντληθεί είτε φυσιολογικά είτε από κατάχρηση.

Η ποιότητα του Jing των γονιών καθορίζει και την ποιότητα του jing του παιδιού. Σημαντική θεωρείται η ημέρα της σύλληψης για το jing που θα λάβει το παιδί από τους γονείς του. Το Jing μπορεί να εμπλουτιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής με καλή διατροφή, βότανα, ασκήσεις, όπως το  Qi Gong και διαλογισμό.

Το jing δαπανάται πιο γρήγορα με τις καταχρήσεις, την υπερβολική εργασία, τον μειωμένο ή ανήσυχο ύπνο, το χρόνιο στρες, τις χρόνιες ασθένειες, την κακή διατροφή, την υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα.

Παθολογία του Jing

Αφορά μόνο σε ανεπάρκεια και έχει ως αποτέλεσμα δομικές δυσλειτουργίες, εκ γενετής παθήσεις και πρόωρο γήρας, όπως:

 • μειωμένη ή καθυστερημένη ανάπτυξη, εκ γενετής σκελετικές δυσμορφίες (σκολίωση, κύρτωση, λόρδωση)
 • πρόωρη οστεοπόρωση, πρόωρο γήρας, πρόωρο γκριζάρισμα, πόνοι στα οστά, κακή ποιότητα δοντιών
 • νοητική καθυστέρηση
 • στειρότητα, μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
 • απώλεια μνήμης, πρόωρη άνοια, αδυναμία αποδοχής γηρατειών, φόβος θανάτου

Τσι (Qi)

Στην ταοϊστική και κινέζικη φιλοσοφία “Qi” σημαίνει ζωτική δύναμη. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τον όρο ζωτική ενέργεια, παρόμοιες έννοιες υπάρχουν σε διάφορους πολιτισμούς, όπως στην ινδουιστική φιλοσοφία “prana” (σανσκριτική λέξη που σημαίνει αναπνοή, ζωτική δύναμη), το λατινικό “anima” (πνεύμα, ψυχή, αναπνοή, ζωτική δύναμη), το ισλαμικό και σουφικό “ruh” (το ιερό πνεύμα ή πνεύμα αγιότητας), το ιαπωνικό “Ki” (ζωτική ενέργεια), το πολυνησιακό “mana” (η δύναμη της ζωής).

Το ιδεόγραμμα Qi στα κινέζικα σημαίνει ατμός και άβραστο ρύζι, δηλαδή το Qi είναι ταυτόχρονα αιθέριο και υλικό. Γι’αυτό και ο όρος ενέργεια που αποδίδεται στο Qi κατά τη γνώμη μου δεν είναι επαρκής.

Qi

Το επαρκές και ομαλής ροής Qi σημαίνει ζωτικότητα, υγεία και η ικανότητα του σώματος να λειτουργεί φυσιολογικά σε όλα τα επίπεδα. Η ανισορροπία του Qi δημιουργεί μπλοκαρίσματα, ενοχλήσεις και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ασθένειας.

Πηγές του Qi

Το σώμα συγκεντρώνει καθημερινά το Qi από τρεις βασικές πηγές:

 • Η εκ γενετής πεμπτουσία (jing) που κληρονομούμε από τους γονείς μας κυκλοφορεί στον οργανισμό ως πρωταρχικό ή προγονικό Qi (yuan Qi). Καθορίζει την ιδιοσυγκρασία μας ως πληροφορία από τους προγόνους μας, η οποία όμως μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.
 • Από την τροφή και τον μετασχηματισμό της κατά τη διάρκεια της πέψης, λαμβάνουμε το διατροφικό Qi (Gu Qi) . Είναι επίκτητο Qi. Όταν ακολουθούμε μία διατροφική συμπεριφορά σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες μας, τότε το Qi μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.
 • Από τον αέρα και το οξυγόνο που αναπνέουμε, λαμβάνουμε το θωρακικό Qi (Zong Qi) το οποίο είναι απαραίτητο για να ζήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την συνολική ενέργεια του σώματός μας σε καθημερινή βάση. Είναι επίκτητο Qi. Οι τεχνικές αναπνοής, η άσκηση και ο διαλογισμός υποστηρίζουν την ποιότητα του θωρακικού Qi.

Λειτουργίες του Qi

Το Qi μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό έχει διάφορες λειτουργίες:

 • κινεί 
 • προστατεύει
 • θερμαίνει  
 • μεταμορφώνεται την τροφή σε αίμα ή σε άλλες ουσίες, όπως, ιδρώτας δάκρυα, κ.α.
 • συγκρατεί τα όργανα στη θέση τους και το αίμα στα αγγεία.

Σημαντικό είναι, το Qi να είναι επαρκής στον οργανισμό μας και να ρέει ανεμπόδιστα για να μπορεί να εκτελέσει τις πιο πάνω λειτουργίες.. Αυτό ισχύει τόσο σε οργανικό, όσο και σε ψυχο – συναισθηματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι που συμβάλλουν στην τόνωση καθώς και στην κίνηση του Qi.

Θεραπευτικές τέχνες για την επάρκεια και την ομαλή ροή του Qi

Shen – Πνεύμα

Το Shen μεταφράζεται ως Πνεύμα, Συνειδητότητα, Επίγνωση, περιλαμβάνει τη νόηση, τα συναισθήματα και την πνευματικότητα ενός ανθρώπου. 

Όταν το Shen είναι ισορροπημένο, η έκφραση των ματιών του προσώπου και του λόγου είναι καθαρή, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας ακόμα και αν είναι δύσκολα. Έχουμε αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση,ι μπορούμε να εκφράσουμε αγάπη, συμπόνια και ενσυναίσθηση.

Το Shen στεγάζεται στην Καρδία, όπου ξεκουράζεται τη νύχτα.

Το Shen τρέφεται από το Αίμα, οπότε η ανεπάρκεια αίματος επηρεάζει το shen και τις λειτουργίες του όπως, τη διαχείριση των συναισθημάτων, τη νοητική λειτουργία, τη συνειδητότητα, τον ύπνο και την πνευματικότητα.

Παθολογία Shen

Όταν το Shen διαταράσσεται τότε μπορεί να:

 • είμαστε σε υπερένταση, να έχουμε φλυαρία, κρίσεις πανικού, διαταραχές στον ύπνο, στην μνήμη ή ακόμα και ψυχοδιανοητική αναστάτωση, μανία, βίαιη συμπεριφορά, τρέλα.
 • να υπάρχει απάθεια, ντροπαλότητα, αδυναμία έκφρασης συναισθημάτων, κατάθλιψη, μούδιασμα συναισθηματικό από ψυχικό τραύμα. Τα μάτια χάνουν την λάμψη τους, η σκέψη θολώνει

Το Shen συνδέεται και επηρεάζεται από την ποιότητα και την καλή λειτουργία του Jing και του Qi. Οπότε για να έχουμε υγιές Shen χρειάζεται να έχουμε δυνατό Jing και Qi.

Τα 5 Shen

Τέλος ονομάζουμε τα 5 Shen, τα 5 διαφορετικά πνεύματα των Zang οργάνων στην Π.Κ.Ι

 • Βιολογική ψυχή Po στεγάζεται στους Πνεύμονες
 • Αιθερική ψυχή Hun στεγάζεται στο Ήπαρ
 • Διανόηση Yi στεγάζεται στο Σπλήνα
 • Πνεύμα Shen στεγάζεται στην Καρδιά
 • Θέληση Zhi στεγάζεται στους Νεφρούς

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *