bladder tcm

Ουροδόχος Κύστη στήριξη και αποβολή

Έχουμε μπει πλέον στον Χειμώνα με τον Φεβρουάριο ως τον τελευταίο μήνα αυτής της εποχής, που μπερδεύεται πολλές φορές και μια κάνει κρύο μια κάνει ζέστη και ανθίζουν οι αμυγδαλιές.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το δεύτερο όργανο σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική που ανήκει στο στοιχείο του Νερού και του Χειμώνα και είναι η Ουροδόχος Κύστη.

Διάβασε για το πρώτο όργανο του Χειμώνα που είναι τα Νεφρά.

Παθήσεις Ουροδοχου Κύστης

Η Ουροδόχος Κύστη έχει ως βασική λειτουργία, όπως και στην Δυτική Ιατρική να αποθηκεύει και να αποβάλλει τα ούρα. Έχει στενή συνεργασία με τα Νεφρά, αφού δέχεται τα ούρα μέσω του ουρητήρα.

Φυσικά οποιαδηποτε δυσλειτουργία στην αποβολή των ούρων και στο ίδιο το όργανο της Ουροδόχου Κύστης, όπως :

 • ουρολοίμωξη
 • κυστίτιδα
 • προστατίτιδα
 • άμμος ή πέτρες στην Ουροδόχο Κύστη
 • απώλεια ούρων – ακράτεια, συχνοουρία
 • θολά, αφρώδεις, δύσοσμα ούρα
 • άφθονα ή ελάχιστα ούρα

θεωρούνται παθολογία του οργάνου και εργαζόμαστε στον Μεσημβρινό με Σιάτσου, Βελονισμό και χρησιμοποιούμε διάφορα βότανα ή και διατροφή.

Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου για Φυσικές λύσεις στα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος

Μεσημβρινός Ουροδόχου Κύστης

Πιο σημαντικός όμως και πολύ χρηστικός είναι ο Μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης. Διατρέχει όλο το πίσω μέρος του σώματος, αριστερά και δεξιά της σπονδυλική στήλης. Περνάει από το κεφάλι, τον αυχένα, την πλάτη, την μέση, τους γλουτούς και το πίσω μέρος των ποδιών, δηλαδή από όλο το πίσω μέρος του σώματος.

Μεσημβρινός Ουροδόχου Κύστης

Συμπτώματα που ανακουφίζονται όταν εργαζόμαστε στο Μεσημβρινό

Συνεπώς δουλεύουμε τον Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης για να ανακουφίσουμε οποιοδήποτε πόνο, σφίξιμο, δυσκηνισία στο πίσω μέρος του σώματος.

Επίσης βοηθάει στην σωστή στήριξη του σώματος σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο, στη σωστή στάση απέναντι στη ζωή και στην αποβολή των άχρηστων.

Συγκεκριμένα εργαζόμαστε στον Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης για:

 • πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού (ινιακό οστό), πόνους στον αυχένα, πλάτη, μέση, γλουτούς, γόνατα
 • προβλήματα από κακή στάση σπονδυλικής στήλης (π.χ. σκολίωση, λόρδωση)
 • σε καταστάσεις έντασης στο νευρικό σύστημα που εκδηλώνονται ως υπερδιέγερση, ανησυχία, εξάντληση
 • σε βάρος στην πλάτη από φόβους, ζήλια, ενοχή, καταπιεσμένα συναισθήματα που αποθηκεύονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα στην σπονδυλική στήλη.
 • βοηθάει σε όλα τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος όπως αναφέρονται πιο πάνω

Μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο Σιάτσου στην πλάτη, ως προτετοιμασία για να εργαστούμε στον Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης.

Γενική θεραπεία οργάνων

Πάνω στον Μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης υπάρχουν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά σημεία όλων των οργάνων (back Shu), οπότε δουλεύοντας στην Ουροδόχο Κύστη ενδυναμώνεις όλα τα εσωτερικά όργανα και κάνεις μια γενική θεραπεία σε όλο τον οργανισμό.

Διατροφή και Βότανα

Υπάρχουν διάφορες τροφές και βότανα που βοηθούν στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Για να τονώσεις και να καθαρίσεις το ουροποιητικό προτίμησε να τρως συχνά όλα τα είδη βραστών χόρτων, καρότα, σέλερυ, μαϊντανό, κούμαρα, Χυμό μύρτιλο (cranberry) ειδικά για ουρολοίμωξη, κυστίτιδα και βατόμουρα για αιματουρία

Photo by Magda Ehlers from Pexels

Τα βότανα που θα σε βοηθήσουν είναι:

 • Μολόχα (έγχυμα): βοηθά το ουροποιητικό, αποβάλλει υγρασία – ζέστη
 • Μάραθος (σπόροι – αφέψημα):τονώνει ουροποιητικό, αποβάλει φλεγμονές και πέτρες, ρυθμιζει την ούρηση (ακράτεια)
 • Πικραλίδα/Ταραξάκο (έγχυμα): διουρητικό, αποβάλλει υγρασία
 • Σκορπίδι (έγχυμα): διουρητικό
 • Καρότα φύλλα (βράσιμο): διουρητικό, τονωτικό του ουροποιητικού
 • Πολυκόμπι (αφέψημα): διουρητικό, καθαρίζει Νεφρά και Ουροδόχο Κύστη

Έγχυμα: Βάζουμε 1-3 τσιμπιές βοτάνων σε μια τσαγιέρα ή σε σε μία κούπα που θα σκεπάσουμε με ένα πιατάκι. Βράζουμε νερό για 1 κούπα και το προσθέτουμε στην τσαγιέρα. Αφήνουμε για 5-10’ να ελευθερωθούν οι ουσίες και τα αρώματα των βοτάνων. Σουρώνουμε και πίνουμε. Έγχυμα κάνουμε όλα τα βότανα που είναι σε φυλλαράκια ή ανθάκια ώστε να μην τα κάψουμε με το βράσιμο και χάσουν τις ιδιότητές τους.

Αφέψημα: Βράζουμε για 10’  περίπου 5-10 σποράκια ή 1 κομμάτι ρίζας όσο ένα κεράσι. Σουρώνουμε και πίνουμε. Αφέψημα κάνουμε όλες τις ρίζες τους σπόρους και τα ξυλάκια που είναι σκληρά και χρειάζονται βράσιμο για να ελευθερώσουν τις ουσίες τους.

Αναπνοές και Ασκήσεις

Για να ξεκουράσουμε την πλάτη από σφιξίματα και βάρη που κουβαλάμε, διορθώνουμε την στάση μας.

 • Στην εργασία. Υπάρχουν οδηγίες πως να τοποθετήσουμε σωστά την καρέκλα μας και τον υπολογιστή για να έχουμε καλή στάση σώματος. Εάν κάνετε εργασία που απαιτεί ορθοστασία, μάθετε να στέκεστε σωστά ρουφώντας μέσα το κάτω μέρος της κοιλιά ώστε να μην επιβαρύνετε την μέση σας.
 • Στην οδήγηση. Αφήστε τους ώμους να ξεκουράζονται προς τα κάτω και αναπνέεται ήρεμα και βαθειά μην σφίγγεστε. Ακούστε μουσική και τραγουδήστε. Βάλτε ένα μαξιλαράκι στη μέση εάν σας ανακουφίζει.
 • Στο σπίτι. Καθίστε αναπαυτικά και όχι στραβά όταν βλέπετε τηλεόραση ή κάθεστε στον καναπέ. Ξαπλώστε στο πάτωμα με λυγισμένα πόδια να πατάνε κάτω και διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική. Αυτή η θέση ευθυγραμμίζει όλη την σπονδυλική στήλη.

Σε κάθε περίπτωση κάντε συχνά διαλείμματα, πάρτε βαθιές αναπνοές και κινήστε το σώμα με ήπιες διατάσεις ώστε να κυκλοφορεί το αίμα τα υγρά και το Qi.

Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίζοντας το σώμα σας και την στάση σας.

Μια ευθυτενής χαλαρή στάση σώματος ενεργειακά δημιουργεί μια αντίστοιχη στάση προς τη ζωή!!!

Μπορείτε να δείτε εδώ τις βασικές ασκήσεις ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης που θα ανακουφίσουν από πόνους σε όλη την πορεία του Μεσημβρινού της Ουροδόχου Κύστης, δηλ. αυχένα, πλάτη, μέση, ιερό οστό, γλουτούς και γόνατα.

Δες περισσότερα για τον Θεραπευτικό Οραματισμό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *