10 Συμβουλές Μακροζωίας από την Ιαπωνία

Η μελέτη της ιαπωνικής κουλτούρας, η αφοσίωσή μου στο Σιάτσου και η εμπειρία μου από το ταξίδι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου συνέβαλαν στο να διαμορφώσω καλύτερα τον “Δεκάλογο της Καλής Ζωής”, εμπνευσμένος από τους κανόνες της Ιαπωνίας.

Εξάλλου, η Ιαπωνία, και ειδικότερα το νησί Οκινάουα, ανήκει στις “Μπλε Ζώνες” του πλανήτη, οι οποίες φημίζονται για τη μακροζωία των κατοίκων τους. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης και η Ελλάδα, με το νησί της Ικαρίας.

Συνιστώ να παρακολουθήσετε το νέο ντοκιμαντέρ σχετικά με τις “Μπλε Ζώνες” που προβάλλεται στο Netflix.

10 Συμβουλές Μακροζωίας από την Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες, κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχουν αναπτύξει την τέχνη της μακροζωίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επιστροφής στα βασικά, σε τομείς όπως η διατροφή, η χαλάρωση και η άσκηση, τα οποία βοηθούν το σώμα να μειώσει το άγχος.

Στη βάση της καλής υγείας, της καλής ενέργειας και της μακροζωίας βρίσκεται η καταπολέμηση του στρες.

1. Hara Hachi Bun Me

Αυτό είναι ένα δημοφιλές ρητό στην Ιαπωνία, που σημαίνει να τρώμε μόνο μέχρι να γεμίσουμε το στομάχι μας στο 80%. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 20 λεπτά για να λάβει ο εγκέφαλος το σήμα από το σώμα ότι είναι γεμάτο και πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε. Μέχρι τότε, έχουμε την τάση να συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε.

Επομένως, είναι καλό να τρώμε μικρότερες μερίδες και να το κάνουμε αργά. Η χρήση ξυλάκια καθιστά τη διαδικασία του φαγητού πιο αργή, βοηθώντας επίσης στην πέψη.

Δοκιμάστε να φάτε από ένα μικρό μπολ ή πιάτο, χρησιμοποιώντας ξυλάκια (chopsticks).

2. Ikigai

Το “Ikigai” είναι ένας φιλοσοφικός τρόπος για να ανακαλύψουμε το νόημα στη ζωή που μας εμπλουτίζει πραγματικά. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε το δικό μας “ikigai” για την ευτυχία και τη μακροζωία μας.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία κάνοντας τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό μας που θα μας βοηθήσουν να ακολουθήσουμε το δρόμο μας στη ζωή:

Τι αγαπώ;
Σε τι είμαι καλός/καλή;
Για τι μπορώ να πληρωθώ;
Τι χρειάζεται ο κόσμος από εμένα;

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο Ικιγκάι, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

3. Wabi Sabi

Η ιαπωνική φιλοσοφία του Wabi Sabi αποτελεί μια προσέγγιση που εκτιμά την ομορφιά του μη τέλειου, της φυσιολογικής φθοράς και της ωριμότητας.
Αυτή η φιλοσοφία επιδιώκει να ανακαλύψει την ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, όπως ένα ραγισμένο κεραμικό, ένα ανθισμένο λουλούδι με κηλίδες ή ένα αντικείμενο που έχει φθαρεί από το χρόνο.

Η εφαρμογή του Wabi Sabi μπορεί να είναι ορατή σε πολλούς τομείς, όπως στην αρχιτεκτονική, όπου η απλότητα και η φυσική φθορά αξιολογούνται ως σημαντικά στοιχεία, στην κεραμική, όπου η ομορφιά των ρωγμών και των ατελειών είναι εκτιμημένη, στη ζωγραφική, όπου η απλότητα και η μελαγχολία ενσωματώνονται στα έργα, καθώς και στην ίδια τη ζωή, όπου η αποδοχή της φυσικής φθοράς και η εκτίμηση της ωριμότητας αποτελούν βασικές αρχές.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο Wabi Sabi για να πάρετε περισσότερες ιδέες.

4. Gambate

Η έκφραση Ganbatte στα Ιαπωνικά χρησιμοποιείται για να ενθαρρύνει κάποιον, να του δώσει δύναμη και αισιοδοξία. Μεταφράζεται συνήθως ως “Προσπάθησε σκληρά” ή “Κάνε το καλύτερο που μπορείς”.

Είναι μια έκφραση που υποδηλώνει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, προτρέποντας τον άλλον να συνεχίσει να προσπαθεί ακόμα και όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Είναι μια φράση που αντικατοπτρίζει την πίστη στην ικανότητα του ατόμου να ξεπεράσει τις προκλήσεις και να επιτύχει τους στόχους του.

Οι Ιάπωνες δεν λένε καλή τύχη, γιατί δεν πιστεύουν στην τύχη αλλά στην δύναμη του εαυτού μας.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο Gambatte και να εμπνευστείτε.

5. Άσκηση

ΟΙ Ιάπωνες κάθονται στη θέση seiza δηλαδή πάνω στα λυγισμένα πόδια τους ή απλά στο πάτωμα πολλές ώρες την ημέρα. Όταν τρώνε, όταν πίνουν τσάι, όταν βρίσκονται με φίλους, όταν βλέπουν τηλεόραση ή μιλάνε στο τηλέφωνο.

Το να γονατίζεις σε Seiza έχει πολλαπλά οφέλη.
Καταρχάς ευθυγραμμίζει τέλεια τη σπονδυλική σου στήλη!
Επιπλέον η θέση αυτή διατείνει τους Μεσημβρινούς του Στομάχου και της Σπλήνας που βοηθούν το πεπτικό σύστημα, συνεπώς θα σας βοηθήσουν με δυσπεψία ή ευερέθιστο έντερο.

Εξασκηθείτε στο να κάθεστε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να τεντωθούν οι μύες των μηρών σας για να κάνετε αυτή τη θέση άνετη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια κάτω από τους γλουτούς ή τα γόνατα, μέχρι να συνηθίσετε τη θέση.
Εάν έχετε προβλήματα με τα γόνατα, ξεκινήστε ήπια και για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να εξοικειωθείτε με τη στάση.

Σε αυτή τη θέση κάνουμε Σιάτσου εμείς οι θεραπευτές και νιώθουμε πολύ άνετα αφού την έχουμε συνηθίσει.

Όταν αισθάνεστε άνετα στη θέση Seiza , μπορείτε να αρχίσετε να γέρνετε πίσω, αυτό είναι απίστευτα ευεργετικό καθώς αρχίζει να διατείνει περισσότερους μύες. Αυτή είναι μια απλή αλλά πολύ ευεργετική θέση για την καταπολέμηση των πολλών ωρών που κάθεστε στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Στην Ιαπωνία επίσης είναι πολύ διάσημη μια ρουτίνα απλών ασκήσεων που ονομάζονται Radio Taiso.  Ονομάσθηκαν έτσι από μια πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο που περιέγραφε τις ασκήσεις και προέτρεπε τους Ιάπωνες να γυμναστούν. Χρειάζεσθε μόνο 5’ κάθε μέρα για να κάνετε αυτές τις ασκήσεις και είναι πολύ απλές ώστε μπορούν να τις κάνουν όλοι.

Διάβασε περισσότερα σε αυτό το άρθρο και μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις ακολουθώντας αυτά τα βίντεο είτε όρθιοι είτε καθιστοί
https://www.youtube.com/watch?v=0xfDmrcI7OI
https://www.youtube.com/watch?v=XMOBmeESO4

6. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός στα Ιαπωνικά ονομάζεται Zen και αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της φιλοσοφίας του Βουδισμού, η οποία διαδόθηκε από την Ινδία στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ιαπωνία, όπου ονομάστηκε Zen Buddhism.

Οι Ιάπωνες ακολουθούν δύο βασικές θρησκείες ή φιλοσοφικές αρχές:
Shinto: Σημαίνει «δρόμος των θεών». Οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν την αγνότητα, την αρμονία, τον οικογενειακό σεβασμό και την αξία της ομάδας σε σχέση με το άτομο.
Zen Buddhism: Είναι μια σχολή του Βουδισμού που τονίζει την πρακτική του διαλογισμού ως το βασικό συστατικό για την αφύπνιση της εσωτερικής φύσης, της συμπόνιας και της σοφίας.

Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε πανέμορφους ναούς, διαλογισμό και προσευχή ως βασικά στοιχεία.

Τα οφέλη του διαλογισμού στη ζωή μας συμβάλλουν στη διαχείριση του άγχους, στην επαφή με το σώμα μας, στη σύνδεση με τον πυρήνα της ύπαρξής μας και στην αυτογνωσία μας.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα οφέλη του Διαλογισμού στο άρθρο μου.

Υπάρχουν διάφορα είδη Διαλογισμού . Μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου για να επιλέξεις ποιο σου ταιριάζει.

Επίσης μπορείς να με ακολουθήσεις στους καθοδηγούμενους διαλογισμούς που έχω στο κανάλι μου youtube

7. Kurashi – Τακτοποίηση και Καθαριότητα.

Όταν ταξιδεύεις στην Ιαπωνία ένα από τα πράγματα που θα σου κάνουν εντύπωση είναι η καθαριότητα και η τάξη.
Η τέχνη της τακτοποίησης σύμφωνα με την ιαπωνική φιλοσοφία μπορούν να μας διδάξουν πολλά για την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον και την εσωτερική μας κατάσταση. Αποφασίζοντας τι να κρατήσουμε και τι να αφήσουμε, αναδεικνύουμε τη σχέση μας με τα αντικείμενα και αποτυπώνουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και αξίες.

Η ακαταστασία στον χώρο μας μπορεί να αντικατοπτρίζει το εσωτερικό μας χάος και την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε ή να αποδεχτούμε τις αλλαγές. Μέσω της διαδικασίας της τακτοποίησης, μπορούμε να αναζητήσουμε την εσωτερική μας ειρήνη και ισορροπία, αποβάλλοντας ό,τι δεν μας προσφέρει χαρά ή δεν είναι πλέον χρήσιμο.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές όχι μόνο στον φυσικό μας χώρο, αλλά και στη ζωή μας γενικότερα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να αντανακλά τις ανάγκες μας και να μας ενθαρρύνει να ζούμε με περισσότερη ευτυχία και εσωτερική ειρήνη.

Ρίξτε μια ματιά στο website της Marie Kondo για να μάθετε περισσότερα.

8. Περπάτημα στην φύση

Οι Ιάπωνες μισούν τον καθιστικό τρόπο ζωής και οι μετακινήσεις με τα πόδια είναι πολύ διαδεδομένες. Επίσης λατρεύουν την φύση, τα λουλούδια, τα δέντρα, τα ζώα, τα οποία θεωρούν ιερά.

Στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε το Forest bathing (βυθίζομαι στη φύση για να αναζωογονήσω την ενέργειά μου). Είτε είναι το δάσος, η παραλία, η εξοχή, οι μυρωδιές στον αέρα, οι ήχοι των πουλιών, των δέντρων και των κυμάτων μπορούν να μας αναζωογονήσουν. Η επαφή με τη φύση είναι ο νούμερο ένα δωρεάν και φυσικός τρόπος για να μειώσουμε την κορτιζόλης – την ορμόνη του στρες στο σώμα μας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Ιαπωνία, το να είσαι έξω στη φύση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης έως και 15%. Το να περπατάμε ξυπόλητοι μας συνδέει με τη Γη και κατεβάζει την ένταση που συνήθως συσσωρεύονται στο κεφάλι με τις πολλές σκέψεις ή στο στήθος με τα καταπιεσμένα συναισθήματα.

Στα πέλματα των ποδιών μας υπάρχει ένα ισχυρό σημείο γείωσης Νεφρό 1 που ονομάζεται Αναβλύζουσα πηγή και ενεργοποιείται με το περπάτημα ξυπόλητος.

Διάβασε στο άρθρο μου πως μπορείς να εντοπίσεις και να ενεργοποιήσεις διάφορα θεραπευτικά σημεία.

9. Uketamo

Η πρακτική του “Ουκέταμο” αποτελεί έναν βαθύ τρόπο αποδοχής του εαυτού και της παρούσας στιγμής με ανοιχτή καρδιά.

Οι μοναχοί Yamabushi στη Βόρεια Ιαπωνία ακολουθούν την πρακτική Ουκέταμο, ζώντας σε ένα βουνό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παραμείνουν μαζί τους για μερικές μέρες. Μέσα από διάφορες τελετές και διαλογισμούς, η πρακτική εστιάζει στην επανάληψη της λέξης “Ουκέταμο” και στην εμπειρία της πλήρους αποδοχής του εαυτού.

Η αποδοχή του εαυτού με αγάπη, χωρίς κρίση και ενοχές, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ευτυχία και τη μακροζωία. Με αυτή την πρακτική, ο καθένας μπορεί να εμβαθύνει στην εσωτερική του αυθεντικότητα και να ανακαλύψει την εσωτερική του ειρήνη.

Δείτε ένα μικρό βίντεο εδώ
Εάν σας ενδιαφέρει η επίσκεψη σε ναό για την πρακτική Uketamo, εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες.

10. Shiatsu

Το Σιάτσου είναι μία Ιαπωνική θεραπευτική τέχνη. Αποτελεί μια ήπια μορφή θεραπείας στο σώμα, κατά την οποία ο θεραπευτής εφαρμόζει πίεση με τα δάχτυλά του σε διάφορα σημεία του σώματος του δέκτη.

Μέσω αυτών των πιέσεων, το Σιάτσου βοηθά στη διαχείριση συμπτωμάτων και στην επίτευξη ισορροπίας, ευεξίας και υγείας. Το Σιάτσου είναι μια εμπειρία που αγγίζει το σώμα, τον νου και την ψυχή. Μέσα από την εφαρμογή του Σιάτσου, ο δέκτης μπορεί να αισθανθεί βαθιά χαλάρωση, απελευθέρωση από την ένταση και το άγχος και να ανακτήσει τη φυσική του ισορροπία και υγεία.

Διάβασε τι σημαίνει για μένα το Σιάτσου και πως μπορεί να σε βοηθήσει και κλείσε ένα ραντεβού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *