Μετά από σχεδόν 20 χρόνια που ασχολούμαι με την θεραπευτική τέχνη του Σιάτσου, αποφάσισα να ταξιδέψω στην γενέτειρά του την Ιαπωνία, να δεχθώ Σιάτσου αλλά και να βιώσω την εμπειρία αυτής της χώρας, της κουλτούρας και των ανθρώπων της.
Μπορείς να διαβάσεις και να δεις φωτογραφίες σχετικά με το ταξίδι στην Ιαπωνία στο άρθρο μου,.
Πως είναι και πόσο διαδεδομένο είναι το Σιάτσου
Έμεινα στην Ιαπωνία και ταξίδεψα για 1 μήνα και δοκίμασα αρκετές φορές Σιάτσου με διάφορους θεραπευτές και η εμπειρία μου ήταν πάντα πολύ καλή!!!
Η ήρεμη και ήπια, αλλά ταυτόχρονα βαθιά πίεση στο σώμα, η ευγένεια και ο σεβασμός στην κάθε κίνηση, η καθαριότητα και η φροντίδα που ένιωσα σε κάθε άγγιγμα, είναι χαρακτηριστικά της τέχνης του Σιάτσου. Αυτά τα στοιχεία μεταδίδονται και ενσωματώνονται στις συνεδρίες που δέχθηκα.
Θα τολμήσω να πω ότι ακολουθούμε τα βήματά τους σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κρίνοντας από την εμπειρία μου ως δεχόμενη Σιάτσου από Έλληνες/ίδες και ξένους/ες θεραπευτές και θεραπεύτριες.
Εντύπωση όμως μου έκανε ότι το Σιάτσου δεν είναι τόσο γνωστό όσο φανταζόμουν στην χώρα που γεννήθηκε αυτή η τέχνη. Καταρχάς δεν βρίσκεις εύκολα να κάνεις Σιάτσου, αν δεν γνωρίζεις που να απευθυνθείς και κυρίως αν δεν ξέρεις Ιαπωνικά.
Η γλώσσα επικοινωνίας είναι ένα εμπόδιο γιατί δεν είναι αρκετοί Ιάπωνες που μιλούν Αγγλικά.
Επίσης μιλώντας με κάποιους που μπόρεσα να επικοινωνήσω μου είπαν ότι το Σιάτσου θεωρείται μια παραδοσιακή θεραπευτική πρακτική που είτε δεν την γνωρίζουν καν, είτε προτιμούν άλλες πιο μοντέρνες ξενόφερτες τεχνικές, όπως του οστεοπαθητικού, χειροπράκτη, ή απλά κάνουν διάφορα είδη μασάζ.
Το κόστος για τις συνεδρίες 1 ώρας Σιάτσου ή άλλων τεχνικών ήταν από 50 έως 60 ευρώ.
Σιάτσου με τον Μασουνάνγκα
Ο γιός του ιδρυτή του Zen Shiatsu, Haruhiko Masunanga, συνεχίζει το έργο του πατέρα του που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Προσφέρει θεραπείες και μαθήματα στη σχολή Iokai που ίδρυσε ο πατέρας του Shizuto στο Τόκυο.
Το Zen Shiatsu είναι η τέχνη που έχει διαδοθεί περισσότερο στη Δύση και είναι αυτό που οι περισσότεροι θεραπευτές Σιάτσου έχουμε σπουδάσει.
Το Iokai shiatsu center βρίσκεται σε μια περιοχή του Τοκυο. Ο χώρος της σχολής και το θεραπευτήριο βρίσκονται μαζί σε όροφο ενός απλού και καλοδιατηρημένου κτιρίου. Δεν υπάρχει ταμπέλα έξω ή στην είσοδο που να αναφέρει τη σχολή και δυσκολευτήκαμε να την βρούμε.
Μας υποδέχθηκε ο δάσκαλος Masunanga με απλότητα και ευγένεια, όπως συνηθίζουν οι Ιάπωνες. Ο χώρος είναι ζεστός, απλός, γεμάτος βιβλία και όχι μεγάλος, σαν να έχει διαμορφωθεί ένα διαμέρισμα σε χώρο θεραπείας και μαθημάτων.
Μας έδωσε να συμπληρώσουμε μια φόρμα για το Ιστορικό μας με απλές βασικές πληροφορίες σχετικά με την αιτία επίσκεψης. Καταγράψαμε τα συμπτώματα και την περιοχή της πάθησης. Μιλήσαμε ελάχιστα στα Αγγλικά.
Μας έδωσε να φορέσουμε βαμβακερά ρούχα και μπήκαμε σε μια αίθουσα που είχε ετοιμάσει 2 φουτόν με θερμαινόμενο υπόστρωμα και μαξιλάρια. (είχαμε κλείσει 2 συνεχόμενα ραντεβού για μένα και την Αθηνά, φίλη θεραπεύτρια που ταξιδέψαμε μαζί).
Η συνεδρία ξεκίνησε στην ύπτια θέση με διάγνωση στο Hara (κοιλιά στα Ιαπωνικά).
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η εργασία στο Hara που δέχθηκα από τον Δάσκαλο Masunanga. Αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική Ampuku και παράλληλα στην Διάγνωση στο Hara, εφαρμόζοντάς την 3 φορές, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της συνεδρίας. Οι πιέσεις ήταν βαθιές και ήρεμες.
Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιστή θέση με διατάσεις και εργασία σε Μεσημβρινούς στα χέρια.
Μετά ξάπλωσα στην πλαϊνή θέση, όπου πάλι έκανε διατάσεις και εργάστηκε σε Μεσημβρινούς στα χέρια και στα πόδια και το ίδιο έκανε και στην πρηνή και στην ύπτια θέση.
Στο τέλος μου έκανε τεχνικές στον αυχένα κεφάλι και πρόσωπο στην ύπτια θέση.
Η συνεδρία τελείωσε με εργασία στο Hara και διάγνωση. Η διάρκεια ήταν 1 ώρα.
Οι πιέσεις ήταν ήπιες αλλά βαθιές, σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα ενόχληση ή πόνο. Στο τέλος έμεινα αρκετή ώρα ξαπλωμένη χωρίς να χρειάζεται να σηκωθώ.
Ένιωσα ανάλαφρη με μια αίσθηση ευεξίας. Δεν είχα κάποιο σοβαρό αίτημα παρά ένα μικρό σφίξιμο στον αυχένα, το οποίο είχε εξαφανιστεί όταν τελείωσε η συνεδρία.
Ο Masunanga μας αποχαιρέτισε ευγενικά χωρίς να συζητήσει κάτι σχετικό με τη συνεδρία ή να μας συμβουλέψει κάτι σχετικά με το αίτημά μας.
Ναμικόσι Σιάτσου
Η επόμενη μου συνεδρία ήταν στο κέντρο Namikoshi Shiatsu, την πρώτη σχολή που ιδρύθηκε στην Ιαπωνία για το Σιάτσου από τον Tokujiro Namikoshi. Ο Namikoshi ήταν δάσκαλος του Shizuto Masunanga, που ανέφερα πιο πάνω.
H θεραπευτική τέχνη του Namikoshi Shiatsu διαφέρει από το Zen Shiatsu, κυρίως στο ότι δεν ενσωματώνει τους Μεσημβρινούς και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στην εργασία με το σώμα, αλλά βασίζεται στην ανατομία με πιέσεις σε όλο το σώμα.
Το κέντρο θεραπειών και η σχολή βρίσκονται σ’ ένα κτίριο σε μια άλλη περιοχή του Τόκυο. Στην εξωτερική είσοδο δεσπόζει το άγαλμα του ιδρυτή Tokujiro Namikoshi. Με υποδέχθηκε γραμματέας και με οδήγησε σε ένα χώρο που είχε τουλάχιστον 10 φουτόν με θερμαινόμενο υπόστρωμα και παραβάν που τα χώριζαν εντελώς μεταξύ τους δημιουργώντας αίσθηση προσωπικού χώρου.
Η θεραπεύτρια που δούλεψε μαζί μου ήταν ευγενική μιλούσε Αγγλικά και ακολούθησε την ίδια διαδικασία με την φόρμα για το Ιστορικό, όπως στο Iokai.
Ήταν η πρώτη φορά που δέχθηκα Namikoshi Shiatsu, μιας και δεν έχω συναντήσει στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη.
Η αίσθηση μου ήταν παρόμοια με αυτή του Zen Shiatsu, ήπιες βαθιές πιέσεις σε όλο το σώμα χωρίς να νιώσω καμία ενόχληση ή παρέμβαση. Σηκώθηκα εντελώς ξεκούραστη και ανανεωμένη.
Σιάτσου και άλλες θεραπείες
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας επισκέφθηκα και άλλους θεραπευτές Σιάτσου και δοκίμασα και άλλες τεχνικές όπως μασάζ, οστεπαθητική, Feldenkrais.
H προσέγγιση ήταν πάντα ευγενική με αίσθηση φροντίδας, χωρίς πολλά λόγια και αναλύσεις. Οι χώροι ήταν καθαροί, περιποιημένοι, οι θεραπευτές μου προσέφεραν ρόφημα από βότανα και καθαρά βαμβακερά ρούχα για την συνεδρία.
Οι εμπειρίες μου με το Σιάτσου στην Ιαπωνία άγγιξαν όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή μου. Μέσα από τη φιλοσοφία και την προσέγγιση αυτής της πανάρχαιας τέχνης, βίωσα τη δύναμη της αρμονίας που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και στο νου.
Εφαρμόζω αρκετά από αυτά που βίωσα και στις δικές μου συνεδρίες και τις εμπλουτίζω ακόμα περισσότερο με τις ποιότητες του Σιάτσου και της Ιαπωνικής κουλτούρας.
Ελπίζω να σας εμπνεύσω να εξερευνήσετε τη θεραπευτική δράση του Σιάτσου όπου βρίσκεστε, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.