thunder

Πονοκέφαλος. Tι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ με φυσικό τρόπο ;

Πόσες φορές έχω δει ανθρώπους να υποφέρουν από πονοκέφαλο ή ημικρανία και να νιώθουν είτε εξαρτημένοι από τα παυσίπονα, είτε απελπισμένοι γιατί πλέον δεν τους ανακουφίζουν.

Κρίνοντας και από τον εαυτό μου, ένας έντονος πονοκέφαλος σε καθηλωνει, σε αποσπά από κάθε άλλη δραστηριότητα σε κάνει μη λειτουργικό. Έχεις ανάγκη να κάνεις κάτι ΤΩΡΑ!!

Ας δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν έναν πονοκέφαλο ή ημικρανία ή οποιοδήποτε άλλου είδους πόνο στο κεφάλι.

Οι πιο κοινές αιτίες του πονοκεφάλου

 • Εισβολή ανέμου, κρύου, υγρασίας, ζέστης στο σώμα συνήθως από τον αυχένα, τους πόρους του δέρματος ή τις οπές του προσώπου. Δημιουργούν πόνο, αίσθηση πίεσης, βάρους, σφιξίματος στο κεφάλι και συχνά παρόμοια αίσθηση και στον αυχένα. Συχνά συνοδεύεται με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της ιγμορίτιδας.
 • Συναισθηματική ένταση: στρες, θυμός, ανησυχία με συμπτώματα πόνο, πίεση, ζέστη στο κεφάλι που συνοδεύεται με ανησυχία, υπερένταση.
 • Ελλιπής διατροφή ή/και υπερβολική κούραση: εξάντληση του οργανισμού με συμπτώματα αδυναμίας, κόπωσης, συναισθηματικής αδιαφορίας μαζί με ήπιας ή μέτριας έντασης πονοκέφαλο
 • Υπερβολική νοητική δραστηριότητα: είτε από την εργασία είτε από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου να σκέφτεται συνέχεια, δημιουργούν ένταση στο κεφάλι και στον αυχένα. Λόγω εξάντλησης του οργανισμού συνήθως συνοδεύεται με συμπτώματα κούρασης, ζαλάδας, θολούρας .
 • Τραυματισμός, Ασθένεια: ισχυρός πονοκέφαλος που εμφανίζεται μετά από τραυματισμό ή παράλληλα με σοβαρή ασθένεια, απευθυνόμαστε σε γιατρό για εξετάσεις.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τον πονοκέφαλο ανάλογα με την τοποθεσία του πόνου.

Τύποι πονοκεφάλου

Οι πιο γνωστές κατηγορίες πονοκεφάλου είναι οι πιο κάτω:

 1. Κροταφογναθικής άρθρωσης. Πόνος στους κροτάφους και μπροστά από τα αυτιά.
 2. Ιγμορίτιδα. Πόνος πάνω από τα φρύδια στο μέτωπο και στα ζυγωματικά οστά.
 3. Αθροιστική κεφαλαλγία. Πόνος γύρω και μέσα στο ένα μάτι.
 4. Έντασης. Πόνος σαν κροδέλα που σφίγγει το κεφάλι γύρω γύρω.
 5. Ημικρανία. Πόνος από την μία πλευρά του κεφαλιού, μπορεί να συνοδεύεται με ζαλάδα, ναυτία και στομαχικές διαταραχές.
 6. Αυχένα. Πόνος στην κορυφή και στην περιοχή του ινιακού οστού.

Τώρα που είδαμε τις πιθανές αιτίες, δώσαμε και ονόματα στον πόνο, τον αναγνωρίσαμε, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανακούφισή του. Και ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε κάτι μόνοι μας και με φυσικούς τρόπους.

Τι μπορώ να κάνω για την ανακούφιση του πόνου

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και φυσικές θεραπείες που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να δούμε τι ταιριάζει στον καθένα μας. Ξεκινάμε με την πρόληψη και συνεχίζουμε με την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πρόληψη

 • Διαλλείματα, αναπνοές, ξεκούραση, άσκηση. Προληπτικές καθημερινές συνήθειες για καλύτερη υγεία γενικά, που βοηθούν τον οργανισμό να αποσυμφορίζει την ένταση που ανεβαίνει στο κεφάλι από διάφορες αιτίες.
  • Μια ωραία και εύκολη συνήθεια είναι να κάνουμε τακτικά διαλείμματα, βγαίνοντας στον καθαρό αέρα. Παίρνουμε μερικά λεπτά με τον εαυτό μας, κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε 10 ήρεμες, αργές, βαθιές αναπνοές μετρώντας αργά μέχρι το 3-4 στην εισπνοή από την μύτη και αργά μέχρι το 5-8 στην εκπνοή από το στόμα. Όσο μεγαλύτερο χρόνο στην εκπνοή – εφόσον αυτό είναι ευχάριστο και χωρίς πίεση – τόσο χαλαρώνουμε το σώμα, το νου και ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Εάν υπάρχει δυνατότητα κάνουμε αυτές τις αναπνοές ξαπλωμένοι.
  • Η καθημερινή ήπια άσκηση και οι διατάσεις βοηθούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος των υγρών και του Qi στον οργανισμό, τα οποία βοηθούν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ομαλή ροή των συναισθημάτων. Όπου υπάρχει ροή δεν υπάρχει ασθένεια. Απλές διατάσεις του αυχένα και του κεφαλιού που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα.
 1. Καθόμαστε σε στρωματάκι στο πάτωμα, σε καρέκλα ή είμαστε όρθιοι. Με το ένα χέρι πιέζουμε απαλά το κεφάλι προς την πλευρά του ίδιου χεριού. Το άλλο μας χέρι είναι τεντωμένο προς τα κάτω και είναι σημαντικό να κατεβάζουμε τον ώμο προς τα κάτω μακριά από τα αυτιά. Νιώθουμε μια ήπια διάταση στο πλάι του αυχένα. Η διάταση πρέπει να είναι άνετη και να μην υπάρχει πόνος. Παίρνουμε 5 αργές αναπνοές σε αυτή τη θέση και αλλάζουμε πλευρά για άλλες 5 αργές αναπνοές.
neck stretches

2. Στην ίδια θέση δένουμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και πιέζουμε απαλά τον αυχένα μπροστά. Μένουμε για 5 ήρεμες αργές αναπνοές.

neck stretches

3. Παραμένουμε στην ίδια θέση με τους ώμους προς τα κάτω και στρίβουμε ήπια τον αυχένα από την μία πλευρά για 5 αργές αναπνοές και από την άλλη πλευρά για άλλες 5 αναπνοές.

neck stretches

4. Πιέζουμε απαλά με το ένα μας χέρι το κεφάλι διαγώνια προς τα εμπρός από την ίδια πλευρά του χεριού, κρατώντας τον άλλο ώμο προς τα κάτω, μακριά από τα αυτιά για 5 αργές αναπνοές. Αλλάζουμε πλευρά για άλλες 5 αναπνοές.

neck streches
 • Διατροφή, βότανα και ενυδάτωση που ηρεμούν το νευρικό σύστημα, τονώνουν τον οργανισμό και ανακουφίζουν τους πονοκεφάλους
  • Τρώτε αυτά που ταιριάζουν στον κάθε οργανισμό, να είναι εύπεπτα και ευχάριστα. Δώστε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
  • Προτιμάτε φρέσκες βιολογικές τροφές της εποχής και από τη χώρα μας.
  • Αποφεύγετε κατεψυγμένες, κονσερβοποιημένες, συσκευασμένες και τροφές με συντηρητικά.
  • Μειώστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά, τη σοκολάτα, την καφεΐνη και το αλκοόλ – ειδικά το κόκκινο κρασί, δημιουργούν υγρασία και φωτιά στο σώμα, οπότε βάρος και ένταση που θέλουμε να μειώσουμε στην περίπτωση των πονοκεφάλων. Αντικαταστήστε το αλεύρι με παξιμάδια από χαρουπάλευρο, βρώμη ή άλλα δημητριακά χωρίς γλουτένη. Τη ζάχαρη με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα ή μέλι και τον καφέ με ροφήματα βοτάνων που θα δείτε πιο κάτω.
  • Αποφεύγετε τις κρύες τροφές, τα παγωμένα ροφήματα το παγωμένο νερό και το παγωτό, έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν πονοκεφάλους.
  • Η καθημερινή λήψη Μαγνησίου είτε από τις τροφές (μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, αμύγδαλα, κάσιους, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, χουρμάδες και όσπρια), είτε ως συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει στην ανακούφιση του πονοκεφάλου, καθώς ρυθμίζει τη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος και ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
  • Να έχετε μπροστά σας νερό για να μην το ξεχνάτε, να πίνετε αργά λίγες γουλιές όχι μονορούφι. Για καλύτερη ενυδάτωση προσθέστε 1 τσιμπιά αλάτι σε ένα ποτήρι νερό ή για 1 εβδομάδα πιείτε 1 φορά την ημέρα ηλεκτρολύτες.
  • Ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό, οπότε μετά τον καφέ ή παράλληλα με αυτόν να πίνουμε νερό.
  • Βότανα: Καθημερινά 1 – 2 κούπες με 1-3 βότανα και καλό είναι να τα εναλλάσσετε για ποικιλία. Βοηθούν στην ανακούφιση του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, συμβάλλουν γενικά στην ηρεμία του νου και του νευρικού συστήματος. Όπως πάντα επιλέγετε τα βότανα που σας αρέσουν στη γεύση. Εάν κάποιο βότανα σας δημιουργήσει ενόχληση το σταματάτε αμέσως. Προτεινόμενα: Μελισσόχορτο, βαλσαμόχορτο, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, θυμάρι, μαντζουρανα, χρυσάνθεμο. Όλα αυτά τα βότανα γίνονται έγχυμα, δηλάδή τα μουλίαζετε σε ζεστό νερό για 10′ και μετά σουρώνετε.

Άμεση ανακούφιση

Μόλις νιώσουμε τα πρώτα συμπτώματα, όπως ήπια ένταση στο κεφάλι ή τον αυχένα, ή βάρος στο κεφάλι ή δυσφορία και πριν ο πόνος γίνεται έντονος, πιέζουμε το κάθε ένα από τα πιο κάτω σημεία Βελονισμού για περίπου 3’ το καθένα ενώ συγχρόνως κλείνουμε τα μάτια και παίρνουμε βαθιές, ήρεμες, αργές, αναπνοές. Πιέζουμε το κάθε σημείο στην αριστερή και στην δεξιά πλευρά του σώματος αντίστοιχα.

Παχύ Έντερο (Π.Ε.) 4 – Το πιο σημαντικό σημείο για τον πονοκέφαλο οποιασδήποτε αιτίας ή τοποθεσίας

large intestine 4 acupoint
Π.Ε.4

Ηπαρ 3 . Δίνει ροή σε οποιαδήποτε μπλοκάρισμα στο σώμα, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο.

liver 3 acupoint
Ηπαρ 3

Χοληδόχος Κύστη 20 (Χ.Κ. 20). Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ανακουφίζει τον ηνιακό πονοκέφαλο.

gall bladder 21 acupoint
Χ.Κ.20

Πιέστε οποιοδήποτε τοπικό σημείο πόνου απαλά, αναπνέοντας αργά και χαλαρά, για παράδειγμα αν πονάτε στους κροτάφους δείτε πιο κάτω.

κρόταφοι – σημείο Taiyang

Κηραλοιφή ή Tiger Balm: Επάλειψη στην περιοχή των κροτάφων, στο μέτωπο, στο ηνίο, στον αυχένα και στη βάση του αυχένα. Η Tiger Balm, όχι κοντά στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Ρεφλεξολογία: Βρίσκουμε τα αντανακλαστικά σημεία και στα δύο πέλματα για τα: κεφάλι, υπόφυση, αυχένικούς μύες και σπονδύλους. Πιέζουμε ή κάνουμε μάλαξη στο κάθε σημείο ή περιοχή για 1-2 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μασάζ σε όλο το πέλμα και στα δύο πόδια και να βοηθήσετε στην χαλάρωση και ενδυνάμωση του οργανισμού γενικά. Επίσης ποδόλουτρο με ζεστό νερό και άλατα Epson ηρεμούν το νευρικό σύστημα και αποφορτίζουν τον πονοκέφαλο.

Όλο το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι το κεφάλι και η ένδειξη στο κέντρο δείχνει την υπόφυση.
Μύες του αυχένα σε όλο το μήκος στις βάσεις των δακτύλων στην πατούσα
Αυχενικοί σπόνδυλοι στην εσωτερική πτυχή του πέλματος

Ωτοθεραπεία: Στο αυτί υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία όλου του σώματος. Όπως θα δείτε στην εικόνα πιο κάτω το αυτί είναι σαν ένα ανεστραμμένο έμβρυο. Βρίσκουμε το αντανακλαστικό σημείο του κεφαλιού και στα δύο αυτιά, το οποίο είναι ο λοβός του αυτιού. Έντονη μάλαξη για τουλάχιστον 1’ στο λοβό του κάθε αυτιού. Ήπια μάλαξη σε όλη την περιοχή των αυτιών θα προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση από τον πόνο.

O λοβός του αυτιού αντιστοιχεί στο κεφάλι

Ωραία τα καταφέραμε, ο πόνος υποχώρησε. Και τώρα τι μπορώ να κάνω για να μην επανέλθει;

Θεραπεία σε βάθος:

Όλες οι πιο πάνω συμβουλές και τεχνικές είναι φυσικές και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν ο πονοκέφαλος είναι χρόνιος, πολύ έντονος και επανέρχεται σε τακτά διαστήματα, τότε χρειάζεστε υποστήριξη από κάποιον ειδικό.

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές πονοκέφαλο και ημικρανίες με θεραπευόμενούς μου με διάφορες τεχνικές, όπως Σιάτσου, Βελονισμό, Ρεφλεξολογία, με συμβουλές για διατροφή, βότανα, με Ασκήσεις, Οραματισμό και πολλά άλλα.

Επικοινωνήστε μαζί μου για να συζητήσουμε τη δική σας περίπτωση γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και απαιτεί ξεχωριστή θεραπευτική προσέγγιση.

2 σκέψεις για το “Πονοκέφαλος. Tι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ με φυσικό τρόπο ;”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *