Θεραπεύοντας το κέντρο μας

Η ολιστική προσέγγιση που ακολουθούμε στο Σιάτσου και στο Βελονισμό μας καθοδηγεί στο να διαχειριζόμαστε το σώμα ως Όλον, ενιαίο και τα συμπτώματά του αλληλένδετα σε πολλά επίπεδα, στο φυσικό σώμα. συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που πονάς στο κεφάλι, εμείς θα εργαστούμε όχι μόνο στην περιοχή του κεφαλιού, αλλά και στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη και στην κοιλιά. Έτσι σύμφωνα με την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, εξισορροπούμε το σώμα και τα εσωτερικά του όργανα, μέσω των Μεσημβρινών και των σημείων για να ενδυναμώσουμε τις λειτουργίες του, να καθαρίσουμε και να κινήσουμε στασιμότητες που μπορεί να προκαλούν δυσλειτουργίες.

Το κέντρο μας – η κοιλιά

Μία πολύ σημαντική περιοχή του σώματος που εργαζόμαστε, βρίσκεται στο κέντρο του σώματος και είναι η κοιλιά. Αυτή η περιοχή στα Ιαπωνικά και σύμφωνα με την τέχνη του Shiatsu, ονομάζεται Hara (Χάρα). Οι Κινέζοι ονομάζουν την κοιλιά και κυρίως την περιοχή κάτω από τον αφαλό Dan Tien (η θάλασσα του Qi). Η περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ σημαντική στην Ανατολική Ιατρική , αφού θεωρείται:

  • το κέντρο του σώματός μας και βασικό ενεργειακό κέντρο
  • η περιοχή των περισσότερων εσωτερικών οργάνων
  • η πηγή της δύναμης μας και της ζωτικής μας ενέργειας
  • η πηγή των ενστίκτων και των συναισθημάτων

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η περιοχή της κοιλιάς θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για πρόληψη και θεραπεία, αφού αγκαλιάζει την περιοχή των εσωτερικών οργάνων και των Νεφρών στο πίσω μέρος του σώματος. Τα Νεφρά είναι υπεύθυνα για την πεμπτουσία (jing), την παραγωγή της yuan qi, το ming men, την σεξουαλική μας ενέργεια, τη θέληση για ζωή (Zhi) και την αντίδραση μας σε στρεσογόνες καταστάσεις – επιβίωση. 

Γι’ αυτό και η φροντίδα της κοιλιάς και η ενδυνάμωσή της με ασκήσεις και χειρισμούς με τα χέρια ως μάλαξη, θεωρείται απαραίτητη και συστηματική.

Αν έχετε ποτέ ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες, η οδηγία που δίνεται είναι ότι όλη η δύναμη έρχεται από την κοιλιά όταν χρησιμοποιείς τα χέρια ή τα πόδια σου ή κάνεις λαβές και χειρισμούς.

Στο Σιάτσου πολύ συχνά εφαρμόζουμε μια τεχνική πιέσεων στην κοιλιά που ονομάζεται Ampuku.

Τι είναι το Ampuku?

Το Ampuku είναι μια Ιαπωνική παραδοσιακή τεχνική πιέσεων στην κοιλιά που σε αυτή βασίστηκε και αναπτύχθηκε αργότερα το Σιάτσου σε όλο το σώμα.

Αντίθετα με το μασάζ, στο Ampuku δεν χρησιμοποιούμε λάδια ενώ οι πιέσεις και κινητοποιήσεις γίνονται πάνω από τα ρούχα του θεραπευόμενου. Οι εργασία στην κοιλιά γίνεται με ήπιες αλλά βαθιές πιέσεις και μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες και τις περιπτώσεις.

Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, οι ασθενείς μετά από πρόσφατη επέμβαση στην κοιλιά και φυσικά αφήστε 3 ώρες μετά από ένα γεύμα για να κάνετε οποιαδήποτε χειρισμό στην κοιλιά.

Η γνώση για την τεχνική Ampuku έχει προέλθει από 2 πολύ παλαιά Ιαπωνικά βιβλία, Ōta Shinsai’s ‘Ampuku Zukai’, 1827 καιFujibayashi Ryohaku’s ‘Anma Tebiki’, 17o αιώνα.

​Τα οφέλη του Ampuku

1. Βελτιώνει την πέψη, ανακουφίζει από φουσκώματα

2. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

3. Ανακουφίζει από πόνους και πρηξίματα στην περιοχή λόγω Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τονώνει τον οργανισμό

5. Ενδυναμώνει και εξισορροπεί όλα τα εσωτερικά όργανα που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή (εκτός από την Καρδιά και τους Πνεύμονες)

6. Βελτιώνει τη στάση του σώματος, αφού ενδυναμώνει το κέντρο του σώματος

7 Απελευθερώνει τη σωματική ένταση και το συναισθηματικό στρες, χαλαρώνει όλο το σώμα

Στην περιοχή της κοιλιάς περνάνε οι περισσότεροι Μεσημβρινοί και εκεί βρίσκονται πολύ σημαντικά βελονιστικά σημεία που ενισχύουν όλες τις παραπάνω λειτουργίες, όπως Ren 4, Ren 6, Στομάχι 25, Ren 12, κ.α.

Επίσης υπάρχουν απλές αλλά και εξειδικευμένες τεχνικές αναπνοής και κινήσεων στο Qi Gong που ενισχύουν την περιοχή της κοιλιάς προκειμένου να ωφεληθούμε σε όλα τα επίπεδα.

Ελάτε να δοκιμάσετε το Ampuku σε μια συνεδρία Σιάτσου, ή σε μια συνεδρία Βελονισμού και κάντε ένα δώρο στο σώμα και στον οργανισμό σας.

Δείτε πως μπορείτε να κάνετε μόνοι σας Ampuku από την δασκάλα μας Carola Beresford Cooke.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *