shiatsu therapy

Τι είναι Σιάτσου (Shiatsu)

Το Σιάτσου είναι μια θεραπευτική τέχνη αγγίγματος. Με απαλές πιέσεις σε όλο το σώμα δημιουργείται σύνδεση του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο και νιώθοντας εμπιστοσύνη ο θεραπευόμενος έρχεται σ’επαφή με το σώμα του, ενδυναμώνει τη θεραπευτική δύναμη που έχει μέσα του για να αντιμετωπίσει παθήσεις, ενοχλήσεις. Έτσι συγχρόνως επιτυγχάνει υγεία, χαλάρωση και ευεξία.

Μπορείς να δεις ένα βίντεο που περιγράφω τι είναι το Σιάτσου για εμένα.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που δίνει το Υπουργείο Υγείας και Ευημερίας της Ιαπωνίας,το shiatsu είναι μία θεραπευτική μέθοδος πάνω στο σώμα του ανθρώπου, όπου με τον αντίχειρα, τα δάκτυλα και τις παλάμες, χωρίς τη χρήση κανενός εργαλείου, εφαρμόζεται πίεση, για να διορθώσει εσωτερικές δυσλειτουργίες, να προωθήσει και να διατηρήσει την υγεία και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Το Σιάτσου είναι μια Ιαπωνική πρακτική που στηρίχτηκε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους. Έχει σχέση με τον Βελονισμό, αφού χρησιμοποιούμε τα ίδια σημεία και κανάλια, μόνο που στο Βελονισμό τα σημεία ενεργοποιούνται με βελόνες.

Σύμφωνα με την θεωρία του shiatsu κάθε ενόχληση, σύμπτωμα ή ασθένεια δείχνει μια ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια (Chi κατά τους Κινέζους) του ατόμου. Ο ασκών το shiatsu εφαρμόζει πιέσεις στους «μεσημβρινούς», τα «κανάλια» μέσα στα οποία ρέει το Chi σε όλο το σώμα και έτσι βοηθάει στην αποκατάσταση της ροής  και στην ανακούφιση από ενοχλήσεις, προάγοντας το αίσθημα σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Γιατί να κάνω Shiatsu

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από το shiatsu σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση και αν βρίσκονται. Bοηθάει ιδιαίτερα στις εξής περιπτώσεις:

  • Μυική ένταση, κόπωση, δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις, στη μέση, πλάτη, αυχένα, πονοκέφαλος.
  • Άγχος, ανησυχία, αϋπνία, κακή διάθεση
  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Γυναικολογικά προβλήματα
  • Αδύναμη κυκλοφορία, πρήξιμο και οίδημα των άκρων

Πως είναι μια συνεδρία Shiatsu

Οι συνεδρίες shiatsu γίνονται σε ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον, ακόμα και εάν βρίσκομαι στο χώρο του θεραπευόμενου, μαζί φτιάχνουμε το περιβάλλον ώστε να είναι ιδανικό.

Το shiatsu γίνεται σε στρωματάκι από βαμβάκι (fouton) στο πάτωμα ζητάω από τον δέκτη να φοράει άνετα κατά προτίμηση βαμβακερά ρούχα.

Στο shiatsu χρησιμοποιώ ήπιες πιέσεις κυρίως με τα χέρια χωρίς λάδια ή εργαλεία.

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 60’-75΄, ανάλογα με την περίπτωση.

Διαγνωστικά Εργαλεία

Στην αρχή κάθε συνεδρίας

1. Καταγράφω αναλυτικό ιστορικό, προκειμένου να κατανοήσω τα συμπτώματα και να υποστηρίξω τον θεραπευόμενο στην θεραπευτική διαδικασία.

Το ιστορικό περιλαμβάνει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα του δέκτη, τη διάρκεια αυτών, τη φύση του πόνου εφόσον υπάρχει, αλλά και με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, πως κοιμάται, αν νιώθει κρύο ή ζέστη, κ.α.

2. Χρησιμοποιώ διαγνωστικά εργαλεία για να δω την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων και των μεσημβρινών.

Το βασικό μας εργαλείο στο Shiatsu είναι η ψηλάφηση της κοιλιάς ή hara στα Ιαπωνικά. Εδώ εκδηλώνεται η κατάσταση των μεσημβρινών, δηλαδή εάν ένας μεσημβρινός είναι σφιγμένος, σε υπερβολή, ή αδύναμος σε ανεπάρκεια.

Συχνά χρησιμοποιώ άλλα 2 διαγνωστικά εργαλεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, την ψηλάφηση του σφυγμού και την επισκόπηση της γλώσσας, όπου εκδηλώνονται η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

3. Αφού έχω συλλέξει αρκετά στοιχεία ξεκινάμε τη συνεδρία, κάνοντας σύνδεση με τον θεραπευόμενο και ακολουθεί η εργασία πάνω στο σώμα του, που είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση των συμπτωμάτων.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τέχνη του Σιάτσου και να κλείσουμε ένα ραντεβού για συνεδρία.

2 σκέψεις για το “Τι είναι Σιάτσου (Shiatsu)”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *