Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του όταν πονάει η μέση, ο γλουτός, το ιερό οστό ή ο πόνος αντανακλά στο πόδι, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο στην αρχή και να προλάβει την επιδείνωσή του.
Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω σύντομα τις διάφορες αιτίες για τους πόνους της μέσης και της ευρύτερης περιοχής που ονομάζονται συνήθως οσφυαλγία ή ισχιαλγία και θα σας δείξω τι μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε ως άμεση ανακούφιση αλλά και πρόληψη.
Πόνος στη μέση και από τι προκαλείται
Ο πόνος στη μέση είναι από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος έρχεται για θεραπεία. Θεωρώ ότι είναι μία από τις πιο επιβαρυντικές ενοχλήσεις που σε μερικούς ανθρώπους φτάνει στο σημείο να τους ακινητοποιήσει.
Οι αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας ποικίλουν:
- τραυματισμός που προκαλεί απότομη στάση αίματος και Qi
- έντονη καταπόνηση από άσκηση ή εργασία ή από κάτι βαρύ που σήκωσε ο παθών, παρόμοια κατάσταση με τον τραυματισμό
- κακοποίηση της σπονδυλικής στήλη από λάθος στάση, λάθος τρόπο ζωής, έλλειψη άσκησης, κ.α. Συνήθως χρόνιες καταστάσεις που οδηγούν σε ανεπάρκεια των Νεφρών
- εισβολή κρύου στη μέση, τη λεκάνη ή τις πατούσες, π.χ. κάθισμα σε κρύα επιφάνεια, παραμονή με βρεγμένο μαγιό, περπάτημα ξυπόλητος σε κρύο έδαφος
- συσσώρευση υγρασίας στα έντερα που προκαλεί φούσκωμα και αντανακλά πόνο στη μέση, π.χ. ευερέθιστο έντερο
- ως σύμπτωμα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου
- συναισθηματικοί παράγοντες, κυρίως ο φόβος προκαλεί την αίσθηση ότι “κόβομαι στη μέση” στην περίπτωση της οσφυαλγίας, ενώ ο φόβος του να προχωρήσω στη ζωή και να πάρω αποφάσεις μπορεί να προκαλέσει ισχιαλγία με πόνο που αντανακλά στο γλουτό και στο πόδι.
Το σώμα μας είναι σοφό, έτσι ένας πόνος στη μέση συχνά εμφανίζεται για να μας συνδέσει με το σώμα και να του δώσουμε προσοχή. Οπότε όταν ο πόνος στη μέση μας εμποδίζει να κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα (λουμπάγκο), τότε το σώμα μας ζητάει να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και να σκεφτούμε μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι στο τρόπο ζωής μας. Αντίστοιχα στην ισχιαλγία όταν ο πόνος χτυπάει στο πόδι και μας εμποδίζει να περπατήσουμε, τότε ίσως να σκεφτούμε εάν προχωράμε στο σωστό δρόμο.
Πιο σημαντική είναι η Πρόληψη.
Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να προφυλάξουμε τη μέση, τη λεκάνη και το ιερό οστό από καταπόνηση και τραυματισμούς.
Προσέχουμε την στάση του σώματός μας.
Όταν εργαζόμαστε, όταν καθόμαστε και όταν σκύβουμε προσέχουμε την στάση μας. Είναι γνωστό ότι καλό είναι να είμαστε ευθυτενής και όχι καμπουριασμένοι, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα με διατάσεις κατά τη διάρκεια πολύωρης ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας.
Όταν σκύβουμε για να σηκώσουμε βάρος ή για να πιάσουμε κάτι από κάτω, το κάνουμε με λυγισμένα γόνατα. Όταν σηκώνουμε βάρος έχουμε λυγισμένα γόνατα και βάζουμε δύναμη στα πόδια και όχι στη μέση για να σηκωθούμε. Επίσης όταν αφήνουμε το βάρος στο πάτωμα, πρώτα λυγίζουμε τα γόνατα και κατεβαίνουμε με βαθύ κάθισμα.
Όταν είμαστε σε ορθοστασία, μια εύκολη τεχνική για να προστατεύουμε τη μέση μας είναι:
Λυγίζουμε ελαφρά τα γόνατα, ρουφάμε ήπια την κοιλιά προς τα μέσα, αφήνοντας τον κόκκυγα να βουλιάζει προς τη γη – στάση Qi Gong.
Κάνουμε διατάσεις της Σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση.
Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης και την προφύλαξη από τραυματισμούς να κάνουμε καθημερινά διατάσεις, αλλά και να ενδυναμώνουμε τον κορμό και την κοιλιά ώστε να στηρίζουν σωστά τη μέση.
Μπορείς να δεις τις διατάσεις της σπονδυλικής στήλης για ευθυγράμμιση και ανακούφιση από πόνους, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης στο άρθρο μου Θεραπευτικές Ασκήσεις για όλους.
Προφυλάσουμε την μέση και την κοιλιά από το κρύο.
Ειδικά αν έχεις ευαισθησία στη μέση, φόρεσε ένα εφαρμοστό μακρύ φανελάκι ή μπλουζάκι μέσα από τα ρούχα σου.
Βάζουμε θερμοφόρα κάθε βράδυ στη μέση και την κοιλιά, ειδικά τις κρύες ημέρες του χρόνου.
Βότανα και Διατροφή
- Εάν παρατηρείς ότι ο πόνος στη μέση, ή τη λεκάνη συνδέεται με φουσκώματα στο έντερο, ή με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, τότε αυτές τις ημέρες, απέφυγε αλεύρι, ζάχαρη και γαλακτοκομικά, ώστε να μειώσεις την υγρασία στον οργανισμό που επιδεινώνει τα συμπτώματα στο μπροστινό μέρος του σώματος και αντανακλά τον πόνο στη μέση. Βάλε θερμοφόρα στη μέση και στην κοιλιά. Επίσης θα σε βοηθήσουν τα βότανα
- Λουίζα, ως έγχυμα. Βάζεις 1-3 τσιμπιές από τα φυλλαράκια σε τσαγιέρα, προσθέτεις βραστό νερό όσο 1 κούπα, αφήνεις για 5-10’, σουρώνεις και πίνεις, 1-3 κούπες την ημέρα
- Ginger. Ξεφλουδίζεις 1 κομμάτι ρίζας όσο το μέγεθος ενός κερασιού, το κόβεις σε μικρά κομματάκια και το βράζεις για 10’ με 1 κούπα νερό. Πίνεις, 1-2 κούπες την ημέρα
Τι να κάνω όταν πονάω
Κάποιες φορές όμως δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας όπως θα θέλαμε και τότε μπορεί να ξεκινήσει το σώμα να μας μιλάει, προκαλώντας την προσοχή μας με ένα πόνο.
Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε το σώμα αμέσως μόλις μας δώσει το πρώτο μήνυμα του πόνου στη μέση και οπουδήποτε αλλού στο σώμα.
Όταν είναι ακόμα νωρίς, μπορούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο και να τον εμποδίσουμε να εξελιχθεί.
Σταματάω
όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορώ και ξαναθυμάμαι τι κάνω προληπτικά για να φροντίσω τη μέση μου. Διάβασε πιο πάνω στην πρόληψη.
Διατάσεις
Κάνω 3 φορές την ημέρα τις διατάσεις ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, δες εδώ. Όταν υπάρχει πόνος αποφεύγω τη σανίδα και τους κοιλιακούς.
Θεραπευτική ζέστη
Βάζω συχνά μέσα στην ημέρα βαλσαμόλαδο και μετά θερμοφόρα στη μέση και στην κοιλιά, έτσι θερμαίνω αρκετά την περιοχή των Νεφρών και της κοιλιάς και ανακουφίζω από τον πόνο.
Χρησιμοποιώ τη μόξα – θεραπευτικό πούρο σε διάφορα σημεία της κοιλιάς και της μέσης.
Συγκεκριμένα τα σημεία που προτείνω να ζεσταίνουμε με μόξα για τον πόνο της μέσης (οσφυαλγία) και για την ισχιαλγία είναι:
- Στην περιοχή της μέσης έως το ιερό οστό και τους γλουτούς. Ξεκίνησε από την περιοχή των Νεφρών, αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη στο πιο λεπτό σημείο της μέσης και συνέχισε σε όλη την περιοχή μέχρι το ιερό οστό και τους γλουτούς. Για αυτή την περιοχή θα χρειαστείς βοήθεια.
- Στην περιοχή της κοιλιάς κάτω από τον αφαλό μέχρι το ηβικό οστό. Αυτή η περιοχή ονομάζεται Dan Tien στα κινέζικα και θεωρείται το κέντρο της δύναμής μας από τους Κινέζους θεραπευτές αλλά και δασκάλους Qi Gong, Tai Chi, Kung Fu.
- Στο βελονιστικό σημείο Παχύ Εντερο 4 και στα 2 χέρια. Σημείο Παυσίπονο.
- Στο βελονιστικό σημείο Στομάχι 36 και στα 2 πόδια. Τονώνει το Qi και το αίμα, το πιο τονωτικό σημείο του σώματος.
- Στην περιοχή των έξω σφυρών (αατραγάλων) και από τις 2 πλευρές, βελονιστικό σημείο Ουροδόχος Κύστη 62. Ανακουφίζει από πόνους σε όλη την σπονδυλική στήλη.
Στην περιοχή ανάμεσα από τον έσω σφυρό (αστράγαλο) και τον αχίλλειο τένοντα και από τις 2 πλευρές, βελονιστικό σημείο Νεφρά 3. Ανακουφίζει από πόνους στη μέση και τονώνει τα Νεφρά.
Διάβασε περισσότερα για την μόξα στο άρθρο μου, όπου θα βρεις και ένα βίντεο με την τεχνική της μόξας σε διάφορα σημεία.
Ρεφλεξολογία
Μπορούμε επισης να χρησιμοποιήσουμε σημεία από την Ρεφλεξολογία στα πέλματα για ανακούφιση του πόνου.
Κάνε μάλαξη στο πέλμα στα σημεία που θα δεις πιο κάτω και που είναι ευαίσθητα και πονάνε.
- Περιοχή της μέση.
- Περιοχή του ιερού οστού και της λεκάνης. Μάλαξη σε όλη την περιοχή της φτέρνας εσωτερικά και εξωτερικά.
- Περιοχή ισχιακού νεύρου για την ισχιαλγία, πόνος που ανανακλά στους γλουτούς ή / και στο πόδι. Μάλαξη κυκλικά κάτω από τον έξω σφυρό (αστράγαλο) και σε όλη την εξωτερική πλευρά στη βάση του πέλματος από την φτέρνα μέχρι το μικρό δακτυλάκι.
Ωτοθεραπεία
Επίσης η Ωτοθεραπεία θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.
Πιάσε με τον δείκτη και τον αντίχειρα το αυτί εμπρός και πίσω και μάλαξε έντονα για όσο αντέχεις αρκετές φορές την ημέρα, την περιοχή της μέσης και το shenmen και στα 2 αυτιά.
Βελονισμός και Σιάτσου
Τέλος, ο βελονισμός και το Σιάτσου μπορούν να βοηθήσουν σε αρκετές περιπτώσεις οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας, επικοινώνησε μαζί μου για περισσότερη υποστήριξη και διευκρινίσεις.
Στην περίπτωση που ο πόνος στη μέση, το ιερό, το γλουτό ή το πόδι είναι πολύ οξύς, ή χειροτερεύει, φυσικά καλό είναι να επισκεφθείς ένα ειδικό.
Εύχομαι να σε βοήθησα να ανακουφίσεις τον πόνο της μέσης αλλά και να διατηρείς την υγεία σου μόνος με απλές φυσικές τεχνικές και συμβουλές.
Καλή συνέχεια με καλή υγεία
___________________