Ο πόνος στα γόνατα είναι από αυτές τις ενοχλήσεις που σε εμποδίζουν να είσαι λειτουργικός, αφού μπορεί να δυσκολεύεσαι να κάνεις άσκηση, ακόμα και να περπατήσεις ή να καθίσεις.
Πολύ συχνά οι πάσχοντες βιάζονται να γίνουν καλά και να επανέλθουν στην κανονικότητα τους, το οποίο πολλές φορές δεν είναι εφικτό γιατί η άρθρωση του γονάτου χρειάζεται αρκετό χρόνο αποκατάστασης.
Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις πως αντιλαμβανόμαστε τον πόνο στα γόνατα μέσα από την γνώση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και ποιες είναι κάποιες εύκολες και φυσικές τεχνικές ανακούφισης και ενδυνάμωσης των γονάτων.
Θέλεις να ανακουφίζεις άμεσα πόνους στο σώμα;
Κατέβασε Δωρεάν τον Οδηγό με σημεία πίεσης
Αιτίες δημιουργίας και κατανόηση του πόνου στα γόνατα
- τραυματισμός, έντονη καταπόνηση από άσκηση ή εργασία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους μύες, τένοντες, χόνδρους, συνδέσμους ακόμα και στα οστά
- βλάβη στη μέση, από λάθος στάση, λάθος τρόπο ζωής, έλλειψη άσκησης, κ.α. Η λάθος στήριξη της σπονδυλικής στήλης και οι βλάβες στη μέση συχνά επιβαρύνουν τα γόνατα στη στήριξη του σώματος και δημιουργουν πόνο και ενόχληση
- η ηλικία, η διατροφή, ο τρόπος ζωής μπορεί να δημιουργήσουν δυσκινησία, πόνο, οίδημα ακόμα και εκφυλισμό στα οστά των γονάτων.
- συναισθηματικοί παράγοντες, κυρίως ο φόβος προκαλεί την αίσθηση ότι “μου κόβονται τα γόνατα” και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ζωή.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα Νεφρά ευθύνονται για την υγεία των οστών, ενώ το Ήπαρ για την καλή κατάσταση των τενόντων, συνδέσμων και μυών.
Επίσης, όταν ο πόνος στα γόνατα μας εμποδίζει να περπατήσουμε, τότε το σώμα μας ζητάει να αναρωτηθούμε μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε πορεία στη ζωή ή δεν προχωράμε στο δρόμο της αλήθειας μας.
Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη σε οστό, συνδέσμους, ή οστεοαρθρίτιδα τότε χρειάζεσαι εξειδικευμένη διαχείριση, οπότε αυτό το άρθρο μάλλον δεν είναι για σένα.
Πρόληψη
- Προσέχουμε την στάση του σώματός μας, όταν εργαζόμαστε, όταν καθόμαστε και όταν γυμναζόμαστε, ώστε να μην καταπονούμε ή τραυματίσουμε τα γόνατα.
- Σημαντικό είναι να κάνουμε διαλείμματα με διατάσεις κατά τη διάρκεια πολύωρης ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας.
- Παρατηρούμε εάν κάνουμε υπερέκταση στην άρθρωση των γονάτων όταν είμαστε όρθιοι, ή όταν κάνουμε άσκηση. Δηλαδή εάν τα γόνατά μας είναι κλειδωμένα. Αυτή η στάση επιβαρύνει την άρθρωση των γονάτων, οπότε λύγισε ελαφρώς τα γόνατά σου.
- Επιλέγουμε σωστά παπούτσια που δεν καταπονούν τα πόδια και τα γόνατα. Τα ψηλοτάκουνα δεν βοηθάνε…όσο πιο πολύ μπορείς φόρεσε τα αθλητικά σου.
- Εάν το πρόβλημα στα γόνατα σχετίζεται με πρόβλημα στην μέση, το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά, τότε διάβασε το άρθρο μου για τον Πόνο στη μέση να βρεις και άλλες τεχνικές και φυσικές θεραπείες που θα συνδυάσεις.
Άσκηση και Ενδυνάμωση
Οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των γονάτων και των μυών όλου του ποδιού στηρίζουν καλύτερα την άρθρωση και μειώνουν την απότομη άσκηση πίεσης στο γόνατο.
Επίσης συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, την αύξηση της ευελιξίας, την ενίσχυση των μυών και της κυκλοφορίας.
Μπορείς να επιλέξεις περπάτημα, κολύμπι και αεροβικές ασκήσεις στο νερό.
Επιπλέον σου προτείνω αυτές τις εύκολες ασκήσεις για τα γόνατα.
Δες φωτογραφίες και βίντεο πιο κάτω.
1. Ουδέτερη θέση. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα με λυγισμένα πόδια σε ορθή γωνία και νιώθουμε τη μέση μας να ακουμπάει στο πάτωμα χαλαρά χωρίς πίεση. Οι ωμοπλάτες και οι ώμοι να ακουμπάνε στο πάτωμα ώστε να ανοίγει ο θώρακας και να γεμίζει με κάθε εισπνοή. Εισπνέουμε αργά γεμίζοντας την κοιλιά και εκπνέουμε αργά αδειάζοντας την κοιλιά για 20 αργές ήρεμες αναπνοές.
Ευθυγράμμιση ολόκληρης της Σ.Σ.
2. Ξαπλώνουμε στην ουδέτερη θέση. Με κάθε εισπνοή, σπρώχνουμε τη λεκάνη προς τα πάνω χωρίς να σηκώνετε η μέση από το πάτωμα, σηκώνονται λίγο και σφίγγουν οι γλουτοί και η κοιλιά. Με κάθε εκπνοή επιστρέφουμε στην ουδέτερη θέση. Επαναλαμβάνουμε για 20 αργές αναπνοές.
Σε αυτή τη θέση ανακουφίζουμε τη μέση από τη λόρδωση που δημιουργείται όσο είμαστε όρθιοι. Δυναμώνουμε τους κάτω κοιλιακούς για να στηρίξουν τον κορμό και τη μέση.
3. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα στην ουδέτερη θέση, πιάνουμε τα πόδια ή αγκαλιάζουμε τα γόνατά μας σε όποιο σημείο φτάνουμε και αναπνέουμε ήρεμα και χαλαρά. Μένουμε για μερικά λεπτά. Μπορούμε να κάνουμε μικρές ήρεμες κινήσεις αριστερά και δεξιά – ρολαρίσματα. Η μέση ακουμπάει συνέχεια στο πάτωμα.
Στη θέση αυτή αποφορτίζουμε τους μεσοσπονδύλιους δίσκους από τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Στην ουδέτερη θέση βάζουμε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, ή μια μικρή μπάλα pilates. Πιέζουμε και μετράμε μέχρι το πέντε και αφήνουμε, για 20 επαναλήψεις. Η μέση παραμένει κολλημένη στο έδαφος.
Δουλεύουμε τους μύες ανάμεσα στα πόδια (προσαγωγοί, έσω πλάγιοι).
5. Στην ουδέτερη θέση κρατάμε λυγισμένο το ένα πόδι και τεντώνουμε το άλλο.
1η παραλλαγή απλή: Βάζουμε μαξιλάρι κάτω από το τεντωμένο πόδι και πιέζουμε μαλακά το μαξιλάρι προς το πάτωμα και χαλαρώνουμε το πόδι.
2η παραλλαγή: Χωρίς μαξιλάρι σηκώνουμε το τεντωμένο πόδι λίγο πιο πάνω από το έδαφος και κατεβάζουμε αργά.
Και οι 2 παραλλαγές γίνονται αργά με εισπνοή – εκπνοή για 20 επαναλήψεις στο κάθε πόδι.
Δουλεύουμε τους μύες πάνω από τούς μηρούς (τετρακέφαλοι).
6. Παραμένουμε στην ίδια θέση με λυγισμένο το ένα πόδι και μαξιλάρι κάτω από το τεντωμένο γόνατο. Με κάθε εισπνοή φέρνουμε τα δάχτυλα του τεντωμένου ποδιού προς τα πάνω (flex), με κάθε εκπνοή πιέζουμε τα δάχτυλα του τεντωμένου ποδιού προς τα κάτω (point), για 20 επαναλήψεις το κάθε πόδι.
Δουλεύουμε τους μύες της γάμπας (γαστροκνήμιο) και διατείνουμε τους τένοντες πίσω από το γόνατο.
7. Επιστρέφουμε στην ουδέτερη θέση. Βάζουμε τα χέρια μας δίπλα στο σώμα με τις παλάμες προς τα κάτω.
1η παραλλαγή: Με κάθε εισπνοή σηκώνουμε λίγο τους γλουτούς, σπρώχνοντας με τα πόδια το έδαφος. Με κάθε εκπνοή κατεβαίνουμε στην ουδέτερη θέση. Επαναλαμβάνουμε για 20 αναπνοές.
2η παραλλαγή πιο δύσκολη: Ανεβαίνουμε και μένουμε για 3-5 αναπνοές και κατεβαίνουμε, για 10 επαναλήψεις.
Δουλεύουμε τους γλουτιαίους μύες και τους δικέφαλους μηριαίους μύες, δεν θα πρέπει να νιώθουμε πίεση ή σφίξιμο στη μέση ή στον αυχένα.
Δες το βίντεο που έχω ετοιμάσει για να κάνουμε τις ασκήσεις μαζί
Διατροφή
Ακολουθούμε τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής προκειμένου να διατηρούμε το σώμα και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση.
Η αύξηση βάρους επιβαρύνει τα γόνατα
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα στο άρθρο μου Διατροφή και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Υγιεινή Διατροφή και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Συγκεκριμένα ευεργετικές τροφές για τις αρθρώσεις είναι:
- Λιπαρά ψάρια: Το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και συγχρόνως ενυδατώνουν τις αρθρώσεις
- Όλα τα “καλά λιπαρά”, όπως ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, λάδι καρύδας, σουσάμι (ταχίνι), κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, βοηθάνε στην καλύτερη ενυδάτωση των αρθρώσεων
- Για την θρέψη των τενόντων, χόνδρων, συνδέσμων και οστών ιδανική είναι η σούπα από κόκκαλα (bone broth).
- Οι τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, θα μειώσουν τον πόνο και το οίδημα. Βάλε στη διατροφή σου: σκόρδο, ginger, κουρκουμά, μπρόκολο, μαύρα και κόκκινα μούρα, σπανάκι, βύσσινο, μαύρα σταφύλια, μηλόξιδο
- Αποφεύγεις το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τη γλουτένη και τις τροφές με σολανοειδή: ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Όλα τα πιο πάνω επιδεινώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις
Η καλή ενυδάτωση συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων. Διάβασε το άρθρο μου για το πως μπορείς να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου.
Ενυδάτωση = καλή υγεία
Αντιμετώπιση του πόνου
Στην οξεία φάση του πόνου
- Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε το σώμα αμέσως μόλις μας δώσει το πρώτο μήνυμα του πόνου ή αμέσως μετά τον τραυματισμό να φροντίσουμε για ανακούφιση και αποκατάσταση της βλάβης
- Όταν υπάρχει έντονος πόνος ή τραυματισμός, σταματάω όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορώ και ξεκουράζομαι. Υποστηρίζω το σώμα να ξεκινήσει την εσωτερική του θεραπευτική δράση που μπορεί να περιλαμβάνει πόνο, πρήξιμο, φλεγμονή στο γόνατο
- Βάλε συχνά μέσα στην ημέρα βαλσαμόλαδο ή κηραλοιφή (αντιφλεγμονώδης) ή Arnica (παυσίπονο) στην περιοχή
- Η τοποθέτηση πάγου σε τραυματισμό δεν συστήνεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική γιατί το να εμποδίσεις τη δημιουργία πρηξίματος και την έλευση του αίματος στην περιοχή (αίσθηση ζέστης και πόνου) θεωρείται παρεμπόδιση της θεραπευτικής διαδικασίας του σώματος. Παρόλαυτά εάν θέλεις να ανακουφίσεις το πρήξιμο και τον πόνο βάλε πάγο μόνο τις πρώτες ώρες του τραυματισμού και μετά υποστήριξε το σώμα με όλες τις φυσικές τεχνικές που σου προτείνω.
Όταν έχει υποχωρήσει ο έντονος πόνος ή όταν η βλάβη είναι χρόνια
- Συνεχίζεις να βάζεις συχνά μέσα στην ημέρα βαλσαμόλαδο ή κηραλοιφή (αντιφλεγμονώδες) ή Arnica (παυσίπονο) στην περιοχή.
- Κάνεις καθημερινά τις διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης των γονάτων
- Χρησιμοποιείς τις πιο κάτω τεχνικές
Πιέσεις Σιάτσου στους Μεσημβρινούς
Εντοπίζεις τα τοπικά σημεία πόνου στο γόνατο. Επιλέγεις ένα σημείο και το πιέζεις με τα δάκτυλα πολύ ήπια για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια προχωράς με ήπιες πιέσεις σε μια ευθεία πορεία προς το πέλμα. Ακολουθείς την πορεία του Μεσημβρινού που περνάει από την βλάβη χωρίς απαραίτητα να γνωρίζεις ποιος Μεσημβρινός είναι. Επαναλαμβάνεις αρκετές φορές.
Κάνεις το ίδιο με κάθε σημείο που πονάει, το οποίο μπορεί να βρίσκεται στην ίδια πορεία του Μεσημβρινού ή σε άλλη πορεία / Μεσημβρινό.
Με αυτό τον τρόπο δίνεις ροή στο αίμα και στο Qi που έχουν μπλοκάρει στην περιοχή του γόνατου να κυκλοφορήσουν ομαλά προς τα κάτω στα πέλματα.
Πιο κάτω σου δείχνω ένα παράδειγμα για πόνο εσωτερικά στο γόνατο.
Θεραπευτικά σημεία για τα γόνατα
Πιέζεις ήπια για 1-3’ όλα τα πιο κάτω σημεία που βοηθούν στα προβλήματα γονάτων ανεξάρτητα με το που είναι ο πόνος.
Ουροδόχος Κύστη 40. Ακριβώς στο κέντρο, πίσω από το γόνατο. Τοποθέτησε τον ένα αντίχειρα πάνω στον άλλο και πίεσε το σημείο. Μπορείς ακόμα και να σηκώσεις λίγοτο γόνατο από το έδαφος, εάν αυτό είναι ευχάριστο, όπως στη φωτογραφία. Βοηθάει τα γόνατα και τη μέση και ανακουφίζει από τον πόνο.
Στομάχι 35. Στην έξω λακκούβα που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του γονάτου και την εντοπίζουμε όταν λυγίσουμε το γόνατο. Πιέζουμε και τις 2 λακκούβες μαζί, στην έξω και έσω μπροστινή πλευρά του γονάτου, όπως στη φωτογραφία και συχνά τις αποκαλούμε “τα ματάκια του γονάτου”. Βοηθάει στα προβλήματα του γονάτου.
Ήπαρ 8, Σπλήνα 9 και Χοληδόχος Κύστη 34 . Τα σημεία βρίσκονται εσωτερικά και εξωτερικά του γονάτου, στους έσω και έξω πλάγιους συνδέσμους του γονάτου. Δεν χρειάζεται να εντοπίσεις ακριβώς τα σημεία, τοποθέτησε τους αντίχειρες σου εσωτερικά και εξωτερικά από το γόνατο και πίεσε διάφορα σημεία, από πάνω προς τα κάτω, ιδιαίτερα αυτά που είναι ευαίσθητα. Βοηθούν στα προβλήματα γονάτου και ανακουφίζουν από τον πόνο.
Gua Sha
Η χρήση του Gua Sha δημιουργεί έντονη υπεραιμία στην πάσχουσα περιοχή, ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα και να αποσυμφορηθεί το μπλοκάρισμα και το οίδημα.
Αυτή η τεχνική είναι επίπονη.
Δώσε έμφαση στην πορεία του μεσημβρινού πιο κάτω από το γόνατο έως το πέλμα ώστε να αποσυμφορήσεις την περιοχή του πόνου χωρίς να την ενοχλήσεις με το gua sha.
Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το Gua Sha στο άρθρο μου και να δεις και ένα βίντεο πως να το χρησιμοποιήσεις.
Ρεφλεξολογία
Το αντανακλαστικό σημείο του γονάτου βρίσκεται στο κάθε πέλμα στην εξωτερική πλευρά, σ’ένα οστό που προεξέχει λίγο πιο πάνω από την φτέρνα.
Βάζουμε λάδι και κάνουμε έντονη μάλαξη στο πλάι, στην άνω και κάτω πλευρά του πέλματος σε αυτό το σημείο που φαίνεται στην φωτογραφία. Συνήθως κάνουμε μάλαξη στο πέλμα της πάσχουσας πλευράς, αλλά βοηθάει να μαλάξεις και τα 2 πέλματα. Συνήθως θα είναι ευαίσθητη η περιοχή.
Ωτοθεραπεία
Κάνε έντονη μάλαξη καθημερινά, αρκετές φορές, για τουλάχιστον 1’ στο κάθε σημείο όπως φαίνεται στην εικόνα και στα 2 αυτιά.
Εναλλακτικά μπορείς να τοποθετήσεις αυτοκόλλητα σποράκια για τα αυτιά στο κάθε σημείο και να τα πιέζεις πολλές φορές την ημέρα για να ενεργοποιούνται. Μπορείς να τα βρεις στο acuplus.gr και στο itme.gr
Βελονισμός, Σιάτσου και Ρεφλεξολογία
Ο Βελονισμός, το Σιάτσου, η Ρεφλεξολογία και ο συνδυασμός αυτών ανάλογα με την περίπτωση βοηθούν συχνά στην αποκατάσταση από βλάβες στα γόνατα, στην ανακούφιση από τον πόνο και στην μείωση του οιδήματος.