Μια θεραπεία από την Κίνα με το όνομα Gua Sha

Γκουά σα σημαίνει θεραπευτική απόξεση και είναι μια από τις λαϊκές θεραπείες της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που συνήθως τη χρησιμοποιούμε ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με βελονισμό, shiatsu, βότανα, κλπ.

Οι Θεραπευτικές δράσεις είναι παρόμοιες με αυτές των βεντουζών με τη διαφορά ότι το gua sha χρησιμοποιείται όταν υπάρχει υπερβολή ζέστης στο σώμα, ενώ οι βεντούζες όταν υπάρχει υπερβολή κρύου και υγρασίας.

  • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
  • ξεμπλοκάρει τους μεσημβρινούς κινώντας το στάσιμο Qi
  • ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υγρών
  • απομακρύνει τη ζέστη
  • ανακουφίζει από τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων
  • απομακρύνει τις τοξίνες

Εργαλεία και Τεχνική

Το πιο συνηθισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία gua sha είναι η κεράτινη πλακέτα, κέρατο, πορσελάνινα κουταλάκια, πλακέτα από νεφρίτη σε διάφορα σχέδια.

Το Gua Sha γίνεται μετά την επάλειψη με λάδι στην επιθυμητή περιοχή (στο σώμα ή στο πρόσωπο) και χρησιμοποιώντας ένα από τα εργαλεία με επαναλαμβανόμενες κινήσεις προς μια κατεύθυνση τη φορά.

Ενδεικτικές Θεραπείες με gua sha

Μυοσκελετικοί πόνοι, εντάσεις και σφιξίματα, πόνοι στις αρθρώσεις, φλεγμονές, κρυολόγημα με πυρετό, κ.α.

Μετά τη θεραπεία με gua sha, το δέρμα κοκκινίζει ελαφρώς έως πάρα πολύ ανάλογα με την περίπτωση, αλλά αυτό είναι επιθυμητό αφού το στάσιμο αίμα και η ζέστη από το εσωτερικό βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος για να αποβληθούν. Αυτή η κοκκινίλα κράταει για 2-3 ημέρες και μετά υποχωρεί.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *